Δικαστήρια: Ποιοι θέλουν άνοιγμα, ποιοι δεν θέλουν και γιατί – Πως θα λειτουργήσει το Πρωτοδικείο Αθηνών (EΓΓΡΑΦΟ)

 Το dikastiko.gr ενόψει εφαρμογής απο σήμερα της νέας ΚΥΑ καταγράφει τα “θέλω” των φορέων που εμπλέκονται στα δικαστήρια με βάση τα δικά τους λόγια. Η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

NEWSROOM
Δικαστήρια: Ποιοι θέλουν άνοιγμα, ποιοι δεν θέλουν και γιατί – Πως θα λειτουργήσει το Πρωτοδικείο Αθηνών (EΓΓΡΑΦΟ)

Για να μην κρυβόμαστε: Το άνοιγμα των δικαστηρίων είναι προφανώς μια απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αλλά πατάει πάνω σε μια εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης , αφού προηγουμένως γίνει μια διαβούλευση με τους φορείς. Δικαστές , επικεφαλής δικαστικών σχηματισμών, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους.

Αυτό λοιπόν περιπλέκει τα πράγματα καθώς η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους έχει διαφορετική άποψη.

Οι δικαστές

Οι δικαστές δεν θέλουν να ανοίξουν ολοκληρωτικά τα δικαστήρια. Φαίνεται απο την τοποθέτησή τους και τα αναγραφόμενα στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων:

«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων από αύριο(σ.σ σήμερα) . Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη»

Αυτο που καταλογίζεται στους δικαστές (και εν μέρει στους δικαστικούς υπαλλήλους) είναι ότι ουσιαστικά αυτό ζητείται όχι μόνο γιατί – προφανώς- υπάρχει πρόβλημα covid αλλά και γιατι δεν χάνουν τίποτα απο το γεγονός ότι είναι κλειστά τα δικαστήρια. Δεν τίθεται δηλαδή θέμα βιοπορισμού για αυτούς εν αντιθέσει με τους δικηγόρους και κάποιους διαδίκους που περιμένουν να εκδικαστούν υποθέσεις τους για να εισπράξουν. Δικαίως ή αδίκως, αυτό λέγεται. Είναι μόνο αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι η αντίθεσή τους δεν είναι “στείρα” αφού βάζουν πάντα μια προϋπόθεση, την οποία ενστερνίζονται βέβαια εμφατικά ολες οι πλευρές: “Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια. Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια”.

Μάλιστα οι δικαστές δεν ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση , αλλά τώρα πλέον που “έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού”.

Δικαστικοί υπάλληλοι

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εκφράζουν την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο άνοιγμα των δικαστηρίων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους δικαστές και εισαγγελείς,. Ζητούν δε άμεση δέσμευση για προτεραιοποίηση, εντός του Απριλίου στους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες: “Ως τότε όμως κάθε απόφαση περί πλήρους ή κατά μεγάλο μέρος επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων, εκτός και αν πρόθεσή σας είναι η δημιουργία «ανοσίας της αγέλης», αναφέρουν.

Οι Δικηγόροι

Οι δικηγόροι απο την πλευρά τους συμφωνούν και επαυξάνουν για τα μέτρα προστασίας και κυρίως πως “για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων θα πρέπει να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού”.

Ομως ειναι πιθανόν το μόνο που συμφωνούν . Γιατί για αυτούς τα όρια του βιοπορισμού έχουν πλέον εξαντληθεί και η στήριξη που εχουν λάβει είναι προφανώς πολύ μικρή. Το δικηγορικό σώμα εχει χάσει πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και σίγουρα έχει πληρώσει μεγάλο λογαριασμό. Γιαυτό η θέση τους είναι ξεκάθαρη: “Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται με την νέα ΚΥΑ, με τις όποιες ασάφειες και αντιφάσεις παρατηρούνται, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου και μόνο και ουδενός άλλου απονέμεται”.

Η λειτουργία

Σήμερα κλιμάκια των αρμόδιων υγειονομικών αρχών θα βρίσκονται σε χώρους των δικαστηρίων για τη διενέργεια rapid test Τα rapid test θα διενεργούνται στους εξής χώρους του Εφετείου, του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών:

• ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ : Αίθουσα Δ3 Ισόγειο

• ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ : ΠΡΟΚΑΤ Αίθουσα 4

• ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ : Ισόγειο (προθάλαμος)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ «όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να υποβληθούν σε Rapid-Test να προσέρχονται εγκαίρως (ήτοι τουλάχιστον 30’ νωρίτερα) στους ανωτέρω χώρους διεξαγωγής των ελέγχων και, ασφαλώς, τηρώντας τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της προϊσταμένης του, Σοφίας Φούρλαρη, θα γίνονται οι εξής διαδικασίες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr