Δίκη Χρυσής Αυγής: Άρχισαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων για τα ελαφρυντικά

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μελών της Χρυσής Αυγής. Στις αγορεύσεις- δευτερολογίες τους, θα αναπτύξουν εκ νέου επιχειρήματα για τη χορήγηση ελαφρυντικών, που θα κρίνουν και το ύψος των ποινών. Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε: Η […]

NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Άρχισαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων για τα ελαφρυντικά

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μελών της Χρυσής Αυγής.

Στις αγορεύσεις- δευτερολογίες τους, θα αναπτύξουν εκ νέου επιχειρήματα για τη χορήγηση ελαφρυντικών, που θα κρίνουν και το ύψος των ποινών.

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε:

Η ώρα της αναγνώρισης των ελαφρυντικών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σκέλη της απόφασης καθώς η απόδοση τους ή μη στα πρόσωπα των κατηγορουμένων, επηρεάζει το ύψος της ποινής που θα τους επιβληθεί.

Στο μεταξύ από την περασμένη Τετάρτη που η πρόεδρος Μαρία Λεπενιωτη ανακοίνωσε την ετυμηγορία επί της ενοχής των χρυσαυγιτών σύμφωνα με την οποία το κόμμα της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων με τις διαδοχικές αγορεύσεις τους και δευτερολογίες συνεχίζουν το «πρεσάρισμα» στην έδρα για ένα ελαφρυντικό. Η ανάλωση τόσου χρόνου από τη διαδικασία για την διαμόρφωση της τελικής απόφασης επί των ποινών, καταδεικνύει και τη σημαντικότητα των ελαφρυντικών που όρισε ο νομοθέτης και είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε δικαστηρίου για την αναγνώριση τους. Για τον επηρεασμό των ελαφρυντικών, αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, -για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής- το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, τελικά αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

«Όχι» στο διευθυντήριο

Οι κατηγορούμενοι έλαβαν χθες το πρώτο «όχι» για ελαφρυντικά από την Εισαγγελέα της έδρας η οποία πρότεινε συλλήβδην απόρριψη των σχετικών αιτημάτων για το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, σε μια ολιγόλεπτη αγόρευση της. Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή (σ.σ. γνωστός και ως Καιάδας) και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι. Στην αρχική της αγόρευση η Αδαμαντία Οικονόμου εξαίρεσε τρεις καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για τους οποίους ζήτησε να τους αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Πρόκειται για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξοπουλο και Στ. Μπούκουρα.

Η εισαγγελέας λαμβάνοντας και πάλι το λόγο στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επέκτεινε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Καταγγελία παρακολούθησης

Πάντως κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, η συνήγορος υπεράσπισης του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, κατήγγειλε στο δικαστήριο ότι αστυνομικός παρακολουθούσε τον πελάτη της στη δουλειά το. Η αντίδραση της εισαγγελέως ήταν άμεση: «Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή», ξεκαθάρισε η εισαγγελική λειτουργός.

Δυνατότητα βίαιης προσαγωγής

Το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους στο εφετείο. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, εφόσον οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έχουν διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη, μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες για τους οποίους η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προτείνω ελαφρυντικό και από την άλλη πλευρά να έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών».

Και χθες οι πρώην βουλευτές της χρυσής αυγής … έλαμψαν δια της απουσίας τους, ενώ το παρόν έδωσαν στην δικαστική αίθουσα μόλις επτά εκ των 65 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι

Η εισαγγελική λειτουργός θα τοποθετηθεί και πάλι επί των ποινών, όπου δίδεται ο λόγος και σε αυτό το σημείο της διαδικασίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούν την επιβολή της ελάχιστης ποινής με το δικαστήριο να αποσύρεται για να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών, ενώ θα κληθούν οι δικαστές να αποφασίσουν αν οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές ή με αναστέλλουσα δύναμη.

Τέσσερα ελαφρυντικά η πλειοψηφία

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε να του αναγνωριστούν τέσσερα ελαφρυντικά, δηλαδή να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα. Όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr