Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αναβιώνει στο Εφετείο – Στο εδώλιο 18 πρόσωπα

Ξεκινάει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση που στοίχισε τη ζωή 25 ατόμων

NEWSROOM
Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αναβιώνει στο Εφετείο – Στο εδώλιο 18 πρόσωπα

Έπειτα από 7 χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 25 πολίτες και δύο χρόνια από την πρωτόδικη απόφαση, αναβιώνει στο Εφετείο η δίκη για τις πλημμύρες Μάνδρας.

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα βρεθούν συνολικά 18 κατηγορούμενοι, καθώς παρά το γεγονός πως πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί 8 άτομα μετά από έφεση κατά της απόφασης από την Εισαγγελία Αθηνών καλούνται τώρα και πρόσωπα που είχαν κριθεί αθώα όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2022 η Εισαγγελία της Αθήνας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία κρίθηκαν μεταξύ άλλων αθώοι η κυρία Δούρου, δύο πρόσωπα από το Δασαρχείο και δύο από την Πολεοδομία στέλνοντας τους ξανά σε δίκη.

Δίκη για τις πλημμύρες Μάνδρας: Η πρωτόδικη απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου οι δικαστές, όπως έγραψε το dikastiko.gr, επέβαλλαν συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε 3 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης, αλλά και ποινή 5 ετών και 14 μηνών σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους ο έτερος αντιπεριφερειάρχης που κρίθηκε ένοχος. Τέλος, σε ποινή 4 ετών και 22 μηνών καταδικάστηκε η τότε Δήμαρχος Μάνδρας. Σημειώνεται, ότι σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Στους κατηγορουμένους αναγνωρίστηκε, μόνο ελαφρυντικό του σύννομου βίου και απορρίφθηκαν όλα τα υπόλοιπα. «Αποδείχθηκε ότι έζησαν μέχρι μια σύννομη ζωή και εν γένει έντιμη στον κοινωνικό και στον επαγγελματικό τους βίο» ανέφερε η εισαγγελέας.

Η απόφαση- καταπέλτης των 4.000 σελίδων

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου που αριθμεί περί τις 4.000 σελίδες αναφέρεται μεταξύ άλλων πως επρόκειτο για ένα γεγονός αναμενόμενο καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειωθεί σημαντικός αριθμός πλημμυρικών επεισοδίων, βάσει των οποίων θα έπρεπε να είχε χτυπήσει… καμπανάκι και να ληφθούν μέτρα.

Όπως ανέφεραν οι δικαστές, από το 1953 κι έπειτα είχαν σημειωθεί 7 πλημμυρικά επεισόδια και 5 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. «Η τελευταία πλημμύρα είχε σημειωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2015, είχε προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές σε οχήματα, κατοικίες, βιομηχανικά κτίρια, χώρους εμπορίου και συνάθροισης κοινού και χρειάστηκε να γίνουν απεγκλωβισμοί ατόμων σε τέσσερις κατοικίες, δύο από τις οποίες, κατά τραγική σύμπτωση, αφορούσαν το Γεώργιο Νέζη και τη Βασιλική Χατζηβασιλείου, που τελικά πνίγηκαν στην επόμενη πλημμύρα στις 15.11.2017 μέσα στα σπίτια τους» σημειώνουν στην απόφαση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ρέματα Αγίας Αικατερίνης και Σούρες, που  εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Μάνδρας το έτος 2003, εντείνοντας το πρόβλημα για πλημμυρικά φαινόμενα.

«Από το πλημμυρικό φαινόμενο του 2014 και ιδίως εκείνο της 27.2.2015 (που κατά τραγική ειρωνεία έπληξε και κάποιους που σώθηκαν σ’ αυτή και πνίγηκαν στην επόμενη πλημμύρα της 15ης.11.2017), κατέστη με σαφήνεια προφανές το πρόβλημα» αναφερόταν.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα αίτια του τραγικού συμβάντος αποδίδονται στην πρωτοφανή σφοδρότητα, την έκταση του φαινομένου της βροχόπτωσης, την μερική κατάληψη της κοίτης και των όχθων των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης από κατασκευές δημοτικές και ιδιωτικές, τον ανεπαρκή καθαρισμό τους και φυσικά την παράλειψη έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμένου αντιπλημμυρικού έργου «Εκτροπής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες – Θριάσιου Πεδίου».

Οι καταγγελίες και η αθώωση Δούρου

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε αθώα την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε.

Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας.

Όπως, όμως, τονιζόταν δυο εκ των τριών δικαστών έκριναν πως την ευθύνη φέρουν οι δυο αντιπεριφερειάρχες στους οποίους είχε εκχωρήσει τις σχετικές αρμοδιότητες η κυρία Δούρου, ενώ μια δικαστής διατύπωσε μειοψηφική άποψη ζητώντας να κηρυχθεί ένοχη, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε τελικά και έφεση για το συγκεκριμένο σκέλος της απόφασης.

Κατά την μειοψηφούσα δικαστή, «η Περιφερειάρχης ήταν εκείνη, που κατηύθυνε τους Αντιπεριφερειάρχες, καθόσον όπως προεκτέθηκε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους Αντιπεριφερειάρχες, δεν αίρει την εποπτεία της Περιφερειάρχη ούτε συνακόλουθα μεταβιβάζεται η ποινική της ευθύνη».

Μάλιστα, η μειοψηφούσα δικαστής είχε επιμείνει πως η πλημμύρα του Φεβρουαρίου του 2015 θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει την Περιφέρεια προκειμένου να προβεί σε έργα που θα απέτρεπαν όσα έγιναν και στην έκταση που έγιναν το 2017.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr