Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: “Ριψοκίνδυνο το συμπέρασμα ότι ο θάνατος να προήλθε από κεταμίνη” λέει ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

Τι απάντησαν οι γιατροί και οι ιατροδικαστές που εξέτασαν την 9χρονη Τζωρτζίνα, ως μάρτυρες υποστήριξης της κατηγορούμενης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Πισπιρίγκου: “Ριψοκίνδυνο το συμπέρασμα ότι ο θάνατος να προήλθε από κεταμίνη” λέει ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης eurokinissi

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, και συγκεκριμένα τις καταθέσεις του παθολοανατόμου Ανδρέα Καραμέρη και του ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη.

«Μας έκανε εντύπωση ότι είχε μικρό βάρος ο εγκέφαλος. Είναι εντός ορίου, αλλά προς τα κάτω. Το ίδιο και η παρεγκεφαλίδα. Παρατηρήθηκε οίδημα, ο εγκέφαλος είχε μέσα υγρό περισσότερο από το αναμενόμενο· αλα δεν μπορείς να κάνεις διάγνωση μόνο με αυτό. Αυτό που δεν ήταν καθόλου εντός ορίων ήταν η καρδιά. Δεν έχω ξαναδεί καρδιά με βάρος 47 γραμμάρια».

Ο μάρτυρας επέμεινε ότι η στη βιβλιογραφία για αυτή την ηλικία η φυσιολογική μεταθανάτια καρδιά είναι 100 – 110 γραμμάρια, αποδίδοντας το χαμηλό βάρος της σε συμφόρηση, ή στάση αίματος. «Το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Είναι μικροί και οι μύες της. Όλα είναι μικρά».

Δίκη Πισπιρίγκου: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το παιδί πέθανε από την καρδιά του»

Απαντώντας σε ερώτηση της πρόεδρου σχετικά με το αν ο θάνατος της Τζωρτζίνας μπορούσε να αποδοθεί σε πρόβλημα καρδιάς, ο μάρτυρας το απέκλεισε λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το παιδί πέθανε από την καρδιά του».

Ο ίδιος απέκλεισε και το ενδεχόμενο ασφυξίας του παιδιού, αλλά και την δηλητηρίαση, σχολιάζοντας ότι «οι αλλοιώσεις αυτές δεν με παραπέμπουν σε χορήγηση ουσίας. Θα βλέπαμε πιο έντονες αλλοιώσεις. Εγώ δεν θα έγραφα σε καμία περίπτωση για θάνατο λόγω δηλητηρίασης. Είναι ριψοκίνδυνο το συμπέρασμα ότι ο θάνατος να προήλθε από κεταμίνη».

Δίκη Πισπιρίγκου

eurokinissi

Μικρό προσδόκιμο ζωής εκτίμησε πως θα είχε η Τζωρτζίνα Δασκάλη, ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης που απέδωσε το θάνατό της σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων.

«Δεν θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα» ανέφερε ο κ. Κραββαρίτης.

«Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι» είπε και συμπλήρωσε πως η ανεύρεση κεταμίνης δε σχετίζεται με το θάνατο του παιδιού.

«Η κεταμίνη όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ουσία που «θορυβεί». Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, εγώ δεν την έχω βρει ποτέ. Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες οι αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα», υποστήριξε ο ιατροδικαστής.

Τα πυρά του έστρεψε και προς τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζίανη, υποστηρίζοντας ότι «εγκλωβίστηκε» από την τοξικολογική έκθεση και πως πετάει σε άλλους το «μπαλάκι». «Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα».

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό αρεστ.

Πρόεδρος: Γιατί πέθανε με τα 20.000 λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30.000 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1. 

Μάρτυρας: Δεν πέθανε απο πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρεων ναρκωτικών φαρμάκων, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ