Δίκη της Αχαϊκής: Γιατί διεκόπη πριν καν ξεκινήσει – Δικογραφία-μαμούθ 2.476 σελίδων και 87 κατηγορούμενοι

Μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση εισήχθη στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών

NEWSROOM
Δίκη της Αχαϊκής: Γιατί διεκόπη πριν καν ξεκινήσει – Δικογραφία-μαμούθ 2.476 σελίδων και 87 κατηγορούμενοι

Για τις 19 Οκτωβρίου διεκόπη, πριν καν αρχίσει η δίκη της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για τα 45 εκατ. ευρώ που… χάθηκαν σε μία νύχτα από μεριδιούχους όπως έγραψε το dikastiko.gr 

freepik

Σύμφωνα με το pelop.gr η διακοπή κρίθηκε αναγκαία για τον διορισμό δικηγόρων σε 9 κατηγορούμενους. Αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης, ως εκ τούτου το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι με την σειρά τους θα ζητήσουν διακοπή της δίκης για να μελετήσουν την ογκώδη δικογραφία. 

Παρόντες σήμερα Τρίτη 11/10/2022, στα Δικαστήρια Πατρών, αυτοπροσώπως ήταν 37 εκ των κατηγορουμένων. Ένας έχει αποβιώσει και 40 ήταν παρόντες δια αντιπροσώπου.

Μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση της πρώην«Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας» εισήχθη στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

Στην υπόθεση ελέγχονται πλέον, 87 κατηγορούμενοι μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, δανειολήπτες και άλλοι παράγοντες για καταχρηστική διαχείριση της περιουσίας της εις βάρος των μεριδιούχων.

Στις 2.476 σελίδες του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών περιγράφονται με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν και τα οποία οδήγησαν το πιστωτικό Ιδρυμα σε ξαφνικό «λουκέτο». Η υπόθεση αφορά αφειδώς χορήγηση δανείων χωρίς τις δέουσες διασφαλίσεις.

Κατηγορούμενοι, κυρίως, όπως αναφέρει το pelop.gr είναι πρώην μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Τράπεζας, σε διάστημα μιας πενταετίας περίπου από το έτος που έκλεισε βιαίως. Επίσης, ανώτεροι υπάλληλοι της Τράπεζας, που εμπλέκονταν σε εγκρίσεις δανείων, μέσω των οποίων έγινε η υποτιθέμενη κατάρρευση.

freepik

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για κακουργήματα και πλημμελήματα, εκ των οποίων αρκετά από τα δεύτερα πιθανόν να παραγράφονται. Το κατηγορητήριο κατά βάση μιλάει για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Κάποιοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία ηθικής αυτουργίας, έπεισαν δηλαδή ή και υποχρέωσαν άλλους κατηγορουμένους να προβούν σε απιστία. Και κάποιοι έχουν ακόμα βαρύτερη κατηγορία: Ηθική αυτουργία σε απάτη κατά νομικού προσώπου, εξαπάτησαν δηλαδή την ίδια την τράπεζα.

Δίκη της Αχαϊκής: Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορά αφειδώς χορήγηση δανείων χωρίς τις δέουσες διασφαλίσεις. Η ηγεσία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής βαρύνεται με την αιχμή ότι επέβαλε σε στελέχη να αγοράζουν μερίδια της τράπεζας, προκειμένου να δημιουργήσουν παραπλανητική εικόνα ζήτησης στην αγορά, ανεβάζοντας την αξία των μεριδίων. Με απλά λόγια, προέβαιναν σε μόχλευση.

Οι μεριδιούχοι υπέστησαν ζημιά γιατί τα μερίδια έχασαν την αξία τους και αναζήτησαν ευθύνες. Ζημιά ασφαλώς υπέστησαν οι μεριδιούχοι- καταθέτες με το κλείσιμο της Τράπεζας, αλλά γι’ αυτό το τελευταίο δεν ευθύνονται κατηγορούμενοι, αφού δεν επέβαλαν και δεν ήθελαν το κλείσιμο εκείνοι.

Η εξήγηση για το κλείσιμο της Αχαϊκής, που έγινε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορούσε τα έωλα οικονομικά της στοιχεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr