Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σύμπραξη μετά τη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Δίνουν κοινή συνέντευξη σήμερα, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στον τρόπο αντιμετώπισης των κλάδων τους.

NEWSROOM
Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σύμπραξη μετά τη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Μέτωπο διαμορφώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν «μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επιστημόνων-επαγγελματιών, διοργανώνουν κοινή Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 27/9/2022 και ώρα 12.30΄ στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα), για να εκθέσουν τα αιτήματα και να αναπτύξουν τις απόψεις τους για τα σημαντικά προβλήματα των κλάδων τους, που ζητούν άμεση επίλυση, μετά την μακρά μνημονιακή, υφιστάμενη ακόμα πανδημική, αλλά κι εξελισσόμενη πληθωριστική και ενεργειακή κρίση».

Δικηγόροι: Δεν εφαρμόστηκε ούτε μνημονιακή υποχρέωση για τον ΦΠΑ

Μόλις προ εβδομάδων σε ομόφωνη απόφασή της, όπως έγραψε το dikastiko.gr η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υπογράμμιζε τα προβλήματα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρωθεί είναι η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ έως 25.000 ευρώ για τους δικηγόρους. «Την μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρώσει» όπως σημείωναν.

Στις καταγγελίες τους οι δικηγόροι εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απουσία οικονομικής στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα μίας ιδιαίτερης δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Με την απόφαση τους θέτουν μία σειρά οικονομικών διεκδικήσεων, ενώ παράλληλα καταθέτουν και συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες για την απασχόληση των δικηγόρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ολομέλεια στην ενίσχυση νέων δικηγόρων για να μπορέσουν να ανοίξουν το δικό τους γραφείο, εισηγούμενη να υπάρξει επιδότηση με τη μορφή Voucher ύψους 5.000 Ευρώ.

Unsplash

Οι οικονομικές διεκδικήσεις

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ολομέλεια  επιβεβαίωσε το διεκδικητικό της πλαίσιο, σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις της και θα διεκδικήσει ιδίως:

  1. Την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου. Ο προηγούμενος νομικός έλεγχος εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, που καθίσταται περισσότερο αναγκαίος σε μια περίοδο πληθωριστικής πίεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτρέπει μελλοντικές αντιδικίες και συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.
  2. Την κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑστις δικαστηριακές υπηρεσίες.
  3. Την επέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από το ΦΠΑμέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
  4. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  5. Την επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.
  6. Την επίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr