Δικηγόροι: Οργισμένη απάντηση στην άρνηση του Αρείου Πάγου να δώσει στοιχεία για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων – Η επιστολή-αιτιολογία της προέδρου ΑΠ

Η απάντηση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως το αίτημα της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων για χορήγηση στοιχείων «δεν έχει έρεισμα», πυροδότησε αντιδράσεις.

NEWSROOM
Δικηγόροι: Οργισμένη απάντηση στην άρνηση του Αρείου Πάγου να δώσει στοιχεία για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων – Η επιστολή-αιτιολογία της προέδρου ΑΠ

Φωτιές άναψε η επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου, με την οποία εμφανίζεται να απορρίπτει το αίτημα των δικηγόρων για παροχή στοιχείων σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μιλάει πάντως ξεκάθαρα για ταύτιση στόχων, όσον αφορά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης , γεγονός που είχε σημειώσει και στο μήνυμα προς τους συναδέλφους της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , όπως την κατέγραψε το dikastiko.gr

Δυσαρέσκεια

Η αρνητική όμως απάντησή της να χορηγήσει «ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων», όπως είχε ζητήσει με έγγραφό της πριν λίγες μέρες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πυροδότησε αντιδράσεις στους κόλπους των δικηγόρων.

Πληροφορίες ανέφεραν πως θα αποσταλεί άμεσα ανταπάντηση της Ολομέλειας προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η εξάλειψη των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων αποτελεί για τους δικηγόρους κομβικό ζήτημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών.

Στην πιο πρόσφατη παρέμβασή τους, εξάλλου, αποφάσισαν να στείλουν αντίστοιχο αίτημα και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας επικαιροποιημένα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για το λόγο αυτό κρίνουν εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη την άρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου να τους χορηγήσει στοιχεία.

Δεν υπάρχει έρεισμα

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει αρχικώς πως «ο σκοπός υποβολής του εν λόγω αιτήματος σας ταυτίζεται με τον δικό μου, που τον συμμερίζεται μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου», παραπέμποντας και σε σχετικές δηλώσεις της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές Ιουλίου.

«Κατέστησα σαφές σε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους μου ότι: ι) Η σε σύντομο χρόνο δημοσίευση αποφάσεων και σύνταξη σκεπτικών είναι αυτονόητο αλλά και προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις θεμελιώδες καθήκον του δικαστικού λειτουργού. 2) Η καθυστέρηση στην εκπλήρωση των εν λόγω υποχρεώσεών τους, που ταλαιπωρεί και πολλές φορές βλάπτει τους ενδιαφερόμενους, συγχρόνως δε προσβάλλει το κύρος της χώρας μας, καθόσον αφορά την απονομή της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στην επικράτειά της, με άμεσες επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων της εκτελεστικής εξουσίας, επιβάλλεται να αρθεί-εκμηδενισθεί το ταχύτερο δυνατόν» σημειώνει.

Στη συνέχεια, ωστόσο, κλείνει την πόρτα στην παροχή συγκεκριμένων στοιχείων και απαριθμώντας σειρά διατάξεων, επισημαίνει πως «σε ουδεμία των διατάξεων αυτών βρίσκει έρεισμα το αίτημα που υποβάλατε». Μάλιστα, συμπλήρωσε «θεωρώ δεδομένα τη μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό που συντελούν στην εξασφάλιση του κύρους της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την εκ μέρους όλων όσων είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή μ’ αυτήν, ικανοποίηση για τον τρόπο απονομής της».

Δείτε την απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου ΕΔΩ

Η επιστολή Βερβεσού 

Στην επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού προς την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαρία Γεωργίου – που κοινοποιούσε και στον υπουργό Δικαιοσύνης – τονιζόταν όπως είχε αναφέρει και τo dikastiko.gr, πως επιθυμούν να λάβουν γνώση για ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία ανά Δικαστήριο σε όλη τη χώρα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, καθώς ήδη το 2015 εκκρεμούσαν περίπου 800.000 υποθέσεις, ενώ η χώρα από το 1997 μέχρι σήμερα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για περισσότερες από 360 υποθέσεις υπερβολικών καθυστερήσεων.

Αιχμές άφηνε ο κ. Βερβεσός στην επιστολή ειδικά για την καθυστέρηση από μερίδα δικαστών στην έκδοση αποφάσεων, που αγγίζει μερικές φορές τα όρια της αρνησιδικίας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, όλοι ανεξαιρέτως οι δικαστικοί λαμβάνουν το επίδομα ταχείας έκδοσης αποφάσεων ανεξαρτήτως τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr