Δικηγόροι σε απόγνωση: Το Δημόσιο αρνείται την καταβολή οφειλών 18.600 ευρώ για παροχή νομικής βοήθειας, αλλά με το νέο φορολογικό υπολογίζονται ως τεκμαρτά εισοδήματα

Οι καταγγελίες για άσκηση έφεσης από το ΤΑΧΔΙΚ κατά πρωτόδικης απόφασης που επιδίκασε αποζημίωση σε δικηγόρο για γραμμάτια προείσπραξης από το 2016.

NEWSROOM
Δικηγόροι σε απόγνωση: Το Δημόσιο αρνείται την καταβολή οφειλών 18.600 ευρώ για παροχή νομικής βοήθειας, αλλά με το νέο φορολογικό υπολογίζονται ως τεκμαρτά εισοδήματα

Στις αρχές Ιανουαρίου 2024 έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος μίας δικηγόρου, μία από τις πολλές που έχουν αποτέλεσμα για έναν επιπλέον λόγο να είναι οι δικηγόροι σε απόγνωση με αφορμή το νέο φορολογικό νόμο.

Όπως αποκαλύπτει στο dikastiko.gr η δικηγόρος Πετρούλα Μανδηλαρά καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο, ενώ τα εισοδήματα – οφειλές για την ακρίβεια από το ΤΑΧΔΙΚ για την παροχή νομικής βοήθειας, τις οποίες όμως δεν έχει εισπράξει, με το νέο φορολογικό νόμο πέφτουν στην… πλάτη της!

Και δεν πρόκειται για γραμμάτια νομικής βοήθειας, που υποβλήθηκαν πρόσφατα. Ανατρέχουν επί επταετίας οι οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ προς τη δικηγόρο, ενώ ήδη έχει παρέλθει μήνες μετά την πρώτη προσφυγή, βάσει της οποίας η δικηγόρος δικαιώθηκε πρωτοδίκως, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση.

Στην πράξη δηλαδή η δικηγόρος Πετρούλα Μανδηλαρά όπως αναφέρει «δεν είναι δυνατόν να έχεις ήδη φορολογηθεί με κομμένα τιμολόγια και πληρωμένους φόρους και ΕΦΚΑ και από την άλλη να χρεώνεσαι και χωρίς να πληρώνεσαι».

Δικηγόροι σε απόγνωση για το νέο φορολογικό νόμο: Οι ισχυρισμοί του ΤΑΧΔΙΚ που καταρρίφθηκαν

«Έχω εκδώσει απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας για πληρωμή αμοιβών από νομική βοήθεια και αντί να πληρώσει το ΤΑΧΔΙΚ ασκεί έφεση χωρίς ουσιαστικό λόγο κι έχοντας απορριφθεί όλους τους αδικαιολόγητους ισχυρισμούς του πρωτοδίκως. Είναι απαράδεκτο να οφείλει υπηρεσίες από το 2016 και το 2017, αλλά να θέλουν να φορολογούμαστε με τεκμαρτά εισοδήματα» τονίζει η κυρία Μανδηλαρά.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ταμείου, η δικηγόρος σημειώνει πως κρίθηκαν ανυπόστατοι στο Δικαστήριο. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ο πρώτος ισχυρισμός του ΤΑΧΔΙΚ ήταν πως δεν είχε έννομο συμφέρον να διεκδικήσει τις οφειλές. «Ποιος άλλος εκτός από εμένα δηλαδή θα είχε έννομο συμφέρον;» αναρωτιέται.

Freepik

«Το δεύτερο επιχείρημα ήταν πως το Ταμείο δεν έχει επαρκή αριθμό ατόμων για να προχωρήσει σε εκκαθάριση» σημείωσε, λέγοντας πως το ΤΑΧΔΙΚ υποστήριξε εν ολίγοις πως «δεν είπαμε ότι δεν θα πληρώσουμε, αλλά δεν μπορούμε τώρα».

Η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου

«Πρέπει να αναγνωριστεί ότι το εναγόμενο (σ.σ. ΤΑΧΔΙΚ) υποχρεούται να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 18.611,84 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής» ανέφερε στην απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, παραπέμποντας και στη σχετική έκδοση γραμματίων από τη δικηγόρο για την παροχή νομικής βοήθειας με συγκεκριμένα παραστατικά, που κατέθεσε.

Ωστόσο, το ΤΑΧΔΙΚ άσκησε έφεση λόγω των κωλυμάτων που ανέφερε και μάλιστα είχε δώσει και σχετική απάντηση στη Βουλή για την έλλειψη προσωπικού που οδηγούν σε καθυστερήσεις αποπληρωμής της νομικής βοήθειας.

«Στους παράγοντες καθυστέρησης της εκκαθάρισης αιτήσεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί η υποστελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ, λόγω συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων, καθώς το εναπομείναν προσωπικό είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στο μέγεθος του απαιτούμενου έργου εμπρόθεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr