Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για 2 από τις 4 υποθέσεις βιασμών που κατηγορείται – BINTEO
Τι αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ξεκινούν οι αγορεύσεις του συνηγόρου του Αλ. Κούγια και του εισαγγελέα.
Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ κρίθηκε κατά πλειοψηφία αθώος λόγω αμφιβολιών για άλλες δυο υποθέσεις.
Σε λυγμούς ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι τρεις καταγγέλλοντες που ήταν από την έναρξη της διαδικασίας παρόντες στο Δικαστήριο.
Στο πλευρό του ηθοποιού- σκηνοθέτη είχαν βρεθεί ο αδελφός του Γιάννης Λιγνάδης και η αδελφική του φίλη Ελένη Κούρκουλα, οι οποίοι υποδέχθηκαν σε βαρύ κλίμα την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου.
Την ανακοίνωση της απόφασης παρακολούθησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεαρχης Πολιτισμού Σια Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης.
Πλέον ξεκινά η αγόρευση του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αλέξη Κούγια για την παροχή ελαφρυντικών και θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα για ίδιο θέμα.
Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης ο εισαγγελέας
Είχε προηγηθεί όπως έγραψε το dikastiko.gr η εισαγγελική πρόταση «καταπέλτης» του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια, που ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.
«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» περιέγραψε στην εισαγγελική πρότασή του για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη ο κ. Κούντριας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υποστήριξε πως «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».
Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός άφησε αιχμές για την υπεραστική γραμμή που επέλεξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των θυμάτων του με βάση την εργασία ή το κοινωνικό τους στάτους. «Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη» ανέφερε ο εισαγγελέας.
Στην πρότασή του, σημείωσε πως ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που κατά την κρίση του αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε καθεμία από τις περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Τι περιελάμβανε η εισαγγελική πρόταση
Ιδιαίτερα επικριτικός είχε εμφανιστεί ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στον πρώτο καταγγέλλοντα. «Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθως πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο ΠΚ δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του» ανέφερε.
Σχετικά με τον δεύτερο άνθρωπο που έχει καταγγείλει το Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό στην Επίδαυρο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στις αλλαγές των ημερομηνιών του ταξιδιού, εξήγησε πως δεν είναι αδικαιολόγητος ο λάθος προσδιορισμός του διαστήματος. «Το γεγονός ότι η εκδρομή στην Επίδαυρο πράγματι έλαβε χώρα είναι σημαντικό και αποδεικνύεται από πλήθος καταθέσεων και φωτογραφιών».
Για την υπόθεση του τρίτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του σκηνοθέτη, εξαιτίας του κακοποιητικού περιβάλλοντος του σπιτιού του και των οικονομικών προβλημάτων, ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι «δεδομένων των περιστατικών βίας που έζησε στο περιβάλλον του, το θύμα πίστευε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γίνει πιο βίαιος αν αντιδρούσε. Το θύμα προερχόταν από κακοποιητικό περιβάλλον, στερούνταν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, ήταν ανήλικος και απόλυτα εξαρτημένος από τον κατηγορούμενο που του εξασφάλιζε τη διαβίωση».
Αναφερόμενος στην τέταρτη περίπτωση του Δ.Μ, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει, αλλά έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη για βιασμό του έπειτα από γνωριμία τους στην πλατεία του Αγίου Παύλου, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου και σχολίασε: «το πρόσωπο αυτό αν και έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. Οι αποδείξεις διεξάγονται επ’ ακροατηρίω. Όχι στην τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Αποδείχτηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο διαμένει ούτε διέμενε στην διεύθυνση που δήλωσε. Εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειδικά δικαστήρια: Τα οξύμωρα της κλήρωσης των δυο συνθέσεων – Ίδια εισαγγελέας και δυο δικαστίνες και για τις δυο δίκες Εισαγγελική ανατροπή για τις πλημμύρες Μάνδρας: Ασκήθηκε έφεση για την αθώωση Δούρου και άλλων στελεχών Νικ. Σαλάτας: Αιχμές για την υπόθεση Novartis – Παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας τόσο βάναυσα και μας πειράζει να κρίνονται τα αμετάκλητα βουλεύματα – ΒΙΝΤΕΟ Δικαστική αστυνομία: Ανοίγει ο δρόμος για τη θεσμοθέτησή της – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr