Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δημόσια αντιπαράθεση στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων για την εικόνα του Χριστού και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας, ένα δημοσίευμα και η σφοδρή αντίδραση της μειοψηφίας συγκροτούν ένα παρατεταμένο «πολεμικό» σκηνικό  στο εσωτερικό της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής δικαστικής Ένωσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημόσια αντιπαράθεση στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων για την εικόνα του Χριστού και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ΕΝΔΕ

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκτυλίχθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της 10ης Σεπτεμβρίου. Αφορμή στάθηκε πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ υπό τον Χριστόφορο Σεβαστίδη για εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και την αφαίρεση της εικόνας του Χριστού σε άλλη θέση και όχι στην κεντρική πίσω από την καρέκλα του Προέδρου του ΔΣ.

ΕνΔΕ: Αντιπαράθεση για εικόνα του Χριστού και εορτασμό Πολυτεχνείου

Η ανάρτηση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα της Ένωσης ανέφερε επί λέξει:

«Το Προεδρείο κατέθεσε πρόταση ώστε να πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση και να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα 8 μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ. Η μειοψηφία του ΔΣ (Στενιώτη, Βουλγαρίδης, Βελίας, Φωτάκης) απέρριψε την πρόταση χωρίς καμία αιτιολογία. Το μέλος του ΔΣ Δ. Φούκας αρχικά επιφυλάχθηκε και στο τέλος της συνεδρίασης καταψήφισε κι αυτός την διοργάνωση της εκδήλωσης με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος του ΔΣ απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόγραμμα ομιλητών και μουσικής εκδήλωσης καθώς και καθορισμός λεπτομερειών εάν πρώτα δεν εγκριθεί η πρόταση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Το Προεδρείο του ΔΣ θεωρεί ιστορικό καθήκον να τιμηθούν από τη Δικαιοσύνη οι αγώνες του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και οι νεκροί του Νοέμβρη του 1973. Άρνηση και μάλιστα αναιτιολόγητη σε τέτοιες εκδηλώσεις θεωρούμε ότι συνιστά προσβολή στη Δημοκρατία ιδίως στις δύσκολες εποχές που φουντώνει στην Ευρώπη ο φασισμός και ο ρατσισμός. ΕνΔΕ: Αντιπαράθεση για εικόνα του Χριστού και εορτασμό Πολυτεχνείου

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης το μέλος του ΔΣ Κ. Βουλγαρίδης έθεσε ζήτημα ως προς την αλλαγή της διαρρύθμισης των γραφείων της Ένωσης και την μεταφορά της εικόνας του Χριστού σε άλλη θέση και όχι πάνω από την καρέκλα του προέδρου. Στη μομφή αυτή που διατυπώθηκε το Προεδρείο κάνει τις εξής επισημάνσεις: ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις δεν κρίνεται από την θέση που έχει μια εικόνα μέσα σε έναν δημόσιο χώρο ο οποίος δεν προορίζεται για θρησκευτικές τελετές. Το 2016 όταν παρέδωσε τα γραφεία της Ένωσης η προηγούμενη διοίκηση της ομάδας της κ. Στενιώτη και του κ. Βουλγαρίδη επικρατούσε ένα πραγματικό χάος. Οι τοίχοι ήταν φθαρμένοι και βρώμικοι, στα ερμάρια των γραφείων βρέθηκαν χρηματικά ποσά που η παλιά διοίκηση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, τα βιβλία που υπήρχαν στην βιβλιοθήκη ήταν της δεκαετίας του 1980, μέρος των γραφείων είχε μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο. Από το 2016 και ιδίως την τελευταία χρονιά τα γραφεία της Ένωσης αναβαθμίστηκαν. Βάφηκαν οι τοίχοι, μπήκε τάξη στα ερμάρια, αγοράστηκαν βιβλία για την βιβλιοθήκη, αναβαθμίστηκε η παλιά σύνδεση για το διαδίκτυο, τοποθετήθηκαν πόρτες ασφαλείας, απομακρύνθηκαν κιβώτια με απορρίμματα που υπήρχαν στον χώρο και έγινε απολύμανση. Στα πλαίσια της βελτίωσης της αισθητικής του χώρου τοποθετήθηκαν δύο πίνακες ζωγραφικής (ένα αντίγραφο της Γκουέρνικα και ένας πίνακας που αναπαριστά έναν μικρό Παλαιστίνιο να κρατά δύο πουλιά στα χέρια του- σύμβολο της ειρήνης) σε κατάλληλη θέση χωρίς να απομακρύνεται καμία θρησκευτική εικόνα. Το Προεδρείο θα συνεχίζει το έργο του με αποφασιστικότητα έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δικαστών και Εισαγγελέων, χωρίς να παρασύρεται από τις ακραίες απόψεις ορισμένων μελών του ΔΣ που εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους όταν παίρνουν αποστάσεις ακόμα και από τη γιορτή της Δημοκρατίας».

Το δημοσίευμα και η αντίδραση

Στο θέμα αναφέρθηκε η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Εικονομαχίες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», το οποίο προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την μειοψηφία του ΔΣ, όπως αποτυπώνεται σε ανακοίνωση  της ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ) που υπογράφουν οι εφέτες Μαργαρίτα Στενιώτη και Κων/νος Βουλγαρίδης. Οι δυο δικαστές μιλούν αναληθές και στοχευμένο δημοσίευμα.

ΕνΔΕ: Αντιπαράθεση για εικόνα του Χριστού και εορτασμό Πολυτεχνείου

Οι δικαστές εκφράζουν την αντίδραση τους πέραν των άλλων για φράση που περιέχεται και αναφέρει για «ακατανόητη άρνηση των μελών του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην κυβέρνηση», γράφοντας χαρακτηριστικά «είναι παγιωμένη, πλέον, η τακτική  να αποδίδει κομματικές ταυτότητες σε εκλεγμένους εκπροσώπους της ΕΝΔΕ ανάλογα με τις θέσεις που διατυπώνουν και του κατά πόσο αυτές οι θέσεις είναι ή όχι αρεστές».   

Παράλληλα όσον  αφορά στο θέμα της εικόνας του Χριστού οι δικαστές μιλούν για απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας :  «Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας και διαπιστώνοντας, η Ομάδα μας, ότι η ιερή εικόνα του Ιησού Χριστού αφενός μεν είχε αφαιρεθεί από την κεντρική θέση, στην οποία είχε τοποθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία, αφετέρου, δε, είχε παραγκωνισθεί σε μη ορατό σημείο της αίθουσας, ζήτησε τα αυτονόητα: την αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και στο πλαίσιο, που καθορίζουν το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ελληνικής Πολιτείας και η πιο πάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Όσον αφορά στο  θέμα της εκδήλωσης για το Πολυτεχνείο οι μειοψηφία του ΔΣ μιλά για απόκρυψη της αλήθειας : «…Δηλώσαμε ξεκάθαρα σε δημόσια παρέμβαση μας ότι η Ομάδα μας, λαμβάνοντας υπόψη σειρά γεγονότων, που έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα και που προκάλεσαν και οδήγησαν συναδέλφους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από την Ένωσή μας, ουδέποτε πρόκειται να δώσει την εντολή στο νυν προεδρείο της Ένωσης, θέτοντας την υπογραφή της, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ενδεχομένως υποκρύπτουν σκοπιμότητες». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή χθεσινό αναληθές και στοχευμένο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών (με τίτλο «Εικονομαχίες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων») παραθέτουμε στη δημοσιότητα τις θέσεις, που διατυπώσαμε και απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνεδρίαση αυτού της 10-9-2021 ειδικώς επί των θεμάτων, που θέτει το δημοσίευμα:

Α. Σχετικά με την ιερή εικόνα του Ιησού Χριστού άνωθεν της Έδρας του εκάστοτε Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επιμελημένη απόκρυψη στο ανωτέρω δημοσίευμα της υπ΄ αριθμ. 71/2019 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την υπ΄ αριθμ. 71/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν τα εξής: «Η περιεχόμενη στο άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος αναφορά ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Aνατoλικής Oρθόδoξης Eκκλησίας τoυ Xριστoύ» αποτελεί διαπίστωση του πραγματικού γεγονότος ότι την θρησκεία αυτήν πρεσβεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ δεν στερείται η αναφορά αυτή και ορισμένων κανονιστικών συνεπειών, όπως είναι η καθιέρωση χριστιανικών εορτών ως υποχρεωτικών αργιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 660, 926/2018, 100/2017)….. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούνται εθιμικά ορισμένες πρακτικές σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση. Πράγματι, ήδη από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αναρτώνται θρησκευτικές εικόνες ή σύμβολα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως και σε άλλα δημόσια κτίρια….., η πρακτική δε αυτή ακολουθείται παγίως και κατά τρόπο ομοιόμορφο από όλα τα δικαστήρια. Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν συντρέχει περίπτωση παραβίασης του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ από μόνη την διατήρηση, κατά την επίμαχη συνεδρίαση, της παραπάνω μακροχρόνιας πρακτικής, η οποία εμπίπτει κατ’ αρχήν στο περιθώριο εκτίμησης του ελληνικού κράτους (πρβλ. την ανωτέρω απόφαση ΕΔΔΑ Μειζ. Συνθ. …… και λοιποί κατά Ιταλίας της 18ης Μαρτίου 2011, Ολομ.,30814/06 σκ. 67-69), ενόψει και της συνταγματικής πρόβλεψης περί επικρατούσας θρησκείας, στον νομοθέτη δε εναπόκειται να αποφασίσει εάν θα διακόψει, κατά τρόπο γενικό και ενιαίο, τη μακροχρόνια αυτή πρακτική που ακολουθείται εθιμικά» (βλ. ΟλΣτΕ 71/2019, ΝΟΜΟΣ).

Και ρωτάμε το δημοσιογραφικό επιτελείο της Εφημερίδας των Συντακτών: Μήπως και οι Ανώτατοι Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι «θρησκόληπτοι» και «εικονομάχοι»;

Η πιο πάνω απόφαση δίνει την απάντηση, αποτελώντας, συγχρόνως, κόλαφο σε καινοφανείς και ατεκμηρίωτες αντιλήψεις, που δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας και διαπιστώνοντας, η Ομάδα μας, ότι η ιερή εικόνα του Ιησού Χριστού αφενός μεν είχε αφαιρεθεί από την κεντρική θέση, στην οποία είχε τοποθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία, αφετέρου, δε, είχε παραγκωνισθεί σε μη ορατό σημείο της αίθουσας, ζήτησε τα αυτονόητα: την αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και στο πλαίσιο, που καθορίζουν το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ελληνικής Πολιτείας και η πιο πάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην κεντρική θέση μάλιστα της ιερής αυτής εικόνας τοποθετήθηκε ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνημένος από πρώην βουλευτή συγκεκριμένου κόμματος, υπό τον τίτλο «Γάζα» και ο οποίος πίνακας θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της αίθουσας.

Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σε ένα κρεσέντο απροσδιόριστου φανατισμού απέκρυψε την ύπαρξη της ανωτέρω αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία ρητά επικαλεστήκαμε στην παρέμβαση μας της 10-9-2021 με ήρεμο και μετριοπαθή τρόπο.

Και λέμε απροσδιόριστου φανατισμού διότι μέχρι σήμερα, από όσα έχουμε υπόψη, ουδεμία από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις έχει αμφισβητήσει τη κεντρική θέση των ιερών εικόνων στους δημόσιους χώρους και την συμβολική τους αξία στο πλαίσιο της διάταξης του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Β. Επί της πρότασης του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διοργάνωση εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συντονισμένη απόκρυψη της αλήθειας.

Δηλώσαμε ξεκάθαρα σε δημόσια παρέμβαση μας ότι η Ομάδα μας, λαμβάνοντας υπόψη σειρά γεγονότων, που έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα και που προκάλεσαν και οδήγησαν συναδέλφους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από την Ένωσή μας, ουδέποτε πρόκειται να δώσει την εντολή στο νυν προεδρείο της Ένωσης, θέτοντας την υπογραφή της, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ενδεχομένως υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

Ο αγώνας για Δημοκρατία υπήρξε αγώνας και κατάκτηση του Ελληνικού Λαού και τιμάται κάθε χρόνο από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Ως εκ του λόγου αυτού, κανένας πολιτικός – κομματικός φορέας σε αυτή τη χώρα, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν έχει δικαίωμα να οικειοποιείται, κατ´ αποκλειστικότητα, τους αγώνες του Λαού μας για Δημοκρατία και πολύ περισσότερο να ευελπισθεί ότι θα βρει στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το όχημα που επιζητεί προκειμένου οι πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις του να περιβληθούν τον τύπο της σφραγίδας της Ανεξάρτητης κατά το Σύνταγμα Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, για όσους συντονισμένα, στοχευμένα και με κομματικό φανατισμό επιχειρούν με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, καθώς και με την απόκρυψη αληθινών γεγονότων, να σπιλώσουν προσωπικότητες, η διαδρομή μας είναι γνωστή εδώ και δύο δεκαετίες στο Δικαστικό Σώμα.

Είναι παγιωμένη, πλέον, η τακτική της συγκεκριμένης εφημερίδας να αποδίδει κομματικές ταυτότητες σε εκλεγμένους εκπροσώπους της ΕΝΔΕ ανάλογα με τις θέσεις που διατυπώνουν και του κατά πόσο αυτές οι θέσεις είναι ή όχι αρεστές.

Η Ομάδα Δικαστική Πρωτοβουλία έχει καταδείξει έμπρακτα μέχρι σήμερα ότι προχωρά μπροστά αδέσμευτη με συνέπεια και λόγων και πράξεων».

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ