Δημοσιογράφοι χωρίς προστασία: Ποινικές (μη) έρευνες μέχρι και 9 χρόνων (!!!) για δολοφονίες δημοσιογράφων

Αποζημίωση 46.000 ευρώ σε συγγενείς τους. “Οι αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή τους (σ.σ παρότι υπήρχαν απειλές σε βάρος τους) και οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου τους ήταν αναποτελεσματικές” έκρινε το Δικαστήριο

NEWSROOM
Δημοσιογράφοι χωρίς προστασία: Ποινικές (μη) έρευνες μέχρι και 9 χρόνων (!!!) για δολοφονίες δημοσιογράφων

Βαριές ευθύνες τόσο για την αποτυχία προστασίας τους λόγω σαφών απειλών, όσο και για τις ουσιαστικά ΜΗ έρευνες για τις δολοφονίες δυο δημοσιογράφων αποδίδει το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις δικαστικές αρχές επιβάλλοντας αποζημίωση στους συγγενείς τους. Πρόκειται για ποινικές έρευνες που έφτασαν έως και πάνω από 9 χρόνια και οδήγησαν στο εύλογο συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως οι συνθήκες διεξαγωγής τους δεν ήταν – προφανώς – οι πλέον αποτελεσματικές.

Αφορά δε την επίσημη ποινική έρευνα για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν δεχτεί απειλές αλλά η προστασία τους υπήρξε αναποτελεσματική. Και οι δυο αφορούν τη Ρωσική Δικαιοσύνη.

Δολοφονίες δημοσιογράφων: Ποιες αφορά 

Ειδικότερα, η επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του ενός δημοσιογράφου διήρκεσε περισσότερο από εννέα χρόνια χωρίς η εναγόμενη κυβέρνηση να παράσχει επαρκή αιτιολογία για την καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα δεν ήταν αποτελεσματική.

Αντιστοίχως, η έρευνα για τον θάνατο του δεύτερου δημοσιογράφου διήρκησε έξι χρόνια. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διάρκεια της έρευνας ήταν τέτοια που δεν πληρούσε τις απαιτήσεις εύλογης διάρκειας

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταγράφονται σαφέστατες παραβιάσεις από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές και επιβλήθηκε συνολική αποζημίωση 46.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.

freepik

Όπως διαπίστωσε το ΕΔΔΑ ενώ ο ένας δημοσιογράφος ο Akhmednabiyev αναγνωρίστηκε ως θύμα λόγω των απειλών που δεχόταν, οι ανακριτικές αρχές δεν εξέτασαν τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την προστασία του. Ως εκ τούτου το κράτος απέτυχε να λάβει μέτρα για την προστασία της ζωής του και έτσι παραβίασε και το ουσιαστικό σκέλος της ΕΣΔΑ.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τον δεύτερο δημοσιογράφο Kamalov το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδείκνυαν ότι οι εγχώριες αρχές προέβησαν σε οποιαδήποτε αξιολόγηση των απειλών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποτελούσαν «πραγματικό και άμεσο» κίνδυνο για τη ζωή του και δεν προέκυψε ότι το καθ’ού κράτος παρέλειψε να προστατέψει την ζωή του δημοσιογράφου. Έτσι το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε παραβίαση του ουσιαστικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Η υπόθεση αφορούσε τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων, του Akhmednabi Akhmednabiyev και του Khadzhimurad Kamalov, στο Νταγκεστάν. Ήταν, αντιστοίχως, ο πατέρας και ο ανιψιός των προσφευγόντων στην υπόθεση, Mutaelum Akhmednabiyevich Akhmednabiyev και Ali Akhmedovich Kamalov που είναι Ρώσοι υπήκοοι.

Ο Akhmednabiyev πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στις 9 Ιουλίου 2013 στο χωριό Semeder. Ο Kamalov πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011 στη Makhachkala, κοντά στην είσοδο του κτιρίου στο οποίο εργαζόταν.Και οι δύο άνδρες είχαν γίνει στόχος απειλών με κίνδυνο την ζωή τους, σε φυλλάδια που διανεμήθηκαν το 2009 στη Makhachkala. Ο Akhmednabiyev είχε προηγουμένως επιβιώσει από μια παρόμοια απόπειρα κατά της ζωής του.

Οι έρευνες για την δολοφονία και η αποζημίωση

Όπως τονίζει το ΕΔΔΑ για τις μακροχρόνιες ποινικές έρευνες προκύπτει πως στην:

  1. i) Έρευνα για τη δολοφονία του Akhmednabiyev

Το Δικαστήριο παρατήρησε εξαρχής ότι η επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του Akhmednabiyev ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2013 και, σύμφωνα με το υλικό που είχε στην κατοχή του, εξακολουθούσε να εκκρεμεί ενώπιον των ανακριτικών αρχών στις 23 Ιουνίου 2022, δηλαδή κατά την ημερομηνία υποβολής των παρατηρήσεων του πρώτου προσφεύγοντος. Ως εκ τούτου, η έρευνα διήρκεσε ήδη περισσότερο από εννέα χρόνια. Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η διαδικασία είναι αναποτελεσματική σε σημείο που συνιστά παραβίαση των θετικών υποχρεώσεων του εναγόμενου κράτους βάσει της ΕΣΔΑ, εκτός εάν το κράτος έχει παράσχει εξαιρετικά πειστικούς και εύλογους λόγους για να δικαιολογήσει τη διάρκεια της διαδικασίας. Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι η εναγόμενη κυβέρνηση δεν προέβαλε τέτοιους λόγους στην παρούσα υπόθεση. Τέλος, το Δικαστήριο σημείωσε ότι ο πρώτος προσφεύγων δεν ενημερωνόταν τακτικά για την πρόοδο της έρευνας, παρά τις προσπάθειές του να αποκτήσει τέτοιες πληροφορίες.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Akhmednabiyev δεν ήταν αποτελεσματική.

  1. ii) Έρευνα για τη δολοφονία του M. Kamalov

Η έρευνα για τη δολοφονία του Kamalov ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2011 και φαίνεται να ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Στρατιωτικό Δικαστήριο του South Circuit. Έτσι, η έρευνα διήρκεσε σχεδόν εννέα χρόνια. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η διάρκεια αυτή καθαυτή είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η διαδικασία δεν ήταν σύμφωνη με την απαίτηση της «εύλογης διάρκειας». Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν παρείχε καμία δικαιολογία για τη σημαντική διάρκεια της έρευνας.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στους συγγενείς των θυμάτων 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον πρώτο προσφεύγοντα και 20.000 ευρώ στον δεύτερο.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ