Διοικητικό Πρωτοδικείο: Η ώρα της εκδίκασης των αγωγών των πυρόπληκτων στο Μάτι
Αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διεκδικούν σε ομαδική προσφυγή τους 24 πολίτες, που έζησαν την τραγωδία το 2018, στην υπόθεση που εισάγεται στο Δικαστήριο.
Λίγες εβδομάδες μετά την άσκηση ακυρότητας από την Εισαγγελία Εφετών του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου που πρότεινε αναβάθμιση της κατηγορίας για στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως έγραψε το dikastiko.gr, η τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018 με τα 102 θύματα και δεκάδες εγκαυματίες αναβιώνει στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Στην ομαδική αγωγή τους, που αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στο Πρωτοδικείο, 24 πυρόπληκτοι της τραγωδίας στο Μάτι διεκδικούν αποζημιώσεις ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Με την αγωγή τους οι ενάγοντες περιγράφουν το χρονικό του εγκλωβισμού τους και στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης. Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονται εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές.
Στην πολυσέλιδη αγωγή τους κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.
Όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή, επικαλούμενοι στοιχεία που έχουν προκύψει από την ποινική δικογραφία, οι ενάγοντες αναφέρουν ότι παρά την υψηλή επικινδυνότητα εκείνης της ημέρας υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις των αρχών.
Οι παραλείψεις τις κρίσιμες ώρες
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης δεν μπόρεσαν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή από την Ελευσίνα για να επιχειρήσουν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.
Τονίζουν επίσης ότι δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17.20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι «η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια». Σχετικά με τη διάσωση των πληγέντων οι ενάγοντες κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων.
Ειδικότερα, επισημαίνουν πως δεν δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων που επί ώρες βρίσκονταν στη θάλασσα.
Στην ομαδική αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες και στην αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκτροπή οχημάτων κατά την ημέρα της πυρκαγιάς. Παράλληλα, αναφέρουν πως ευθύνες υπάρχουν και για την Περιφέρεια, καθώς δεν μερίμνησε για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, δεν προέβη σε ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και συγκάλεσε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας πολύ καθυστερημένα, το οποίο συνεδρίασε αφού η φωτιά είχε πλέον σβήσει μόνη της φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Παραλείψεις καταλογίζονται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους της περιοχής.
Τραγωδία στο Μάτι: Τι δηλώνει ο δικηγόρος των εναγόντων
«Επιτέλους, τέσσερα χρόνια μετά αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης των αστικών αξιώσεων προς αποζημίωση των θυμάτων. Οι πληγές είναι βαθιές και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στον ατελείωτο πόνο εγκαυματιών και συγγενών θυμάτων, δυστυχώς όχι η ενδεδειγμένη», αναφέρει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, που εκπροσωπεί τους 24 ενάγοντες.
«Εύχομαι η απόφαση που έλαβε το ελληνικό κράτος στην υπόθεση της Marfin –να μην εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αποζημιώνοντας γρηγορότερα τους συγγενείς των αδικοχαμένων εργαζομένων της τράπεζας– να τύχει και σε αυτή την τραγική ιστορία ανάλογης εφαρμογής».
Ο κ. Παπαστεριόπουλος αναφέρει ότι τα διεκδικούμενα ποσά «είναι ανάλογα της έκτασης των υλικών ζημιών, αλλά πρωτίστως της βαριάς ηθικής βλάβης όσων έζησαν και επέζησαν της καταστροφής, αλλά και της ψυχικής οδύνης που βίωσαν όλες οι οικογένειες που μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους».
Ο ίδιος εύχεται «να μην αντιμετωπιστεί αυτή η δίκη σαν μία τακτική ένδικη διαφορά από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά πρωτίστως η πλευρά του κράτους να διαισθανθεί το εύρος της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να ανατάξει άμεσα και αποτελεσματικά τη ζημιά που προκάλεσαν τα όργανα του κράτους από πράξεις και παραλείψεις τους».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr