Διοικητικοί Δικαστές: Δεν μπορεί να μετακυλίεται η ευθύνη για λήψη μέτρων στους πολίτες
Δεν μπορεί να μετακυλίεται η ευθύνη του κράτους στον κάθε πολίτη με όχημα τα ατομικά μέτρα προστασίας, όταν διαπιστώνονται μεγάλες κρατικές ελλείψεις για τις οποίες υπεύθυνοι είναι άλλοι, αναφέρει, μεταξύ, άλλων, στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με την οποία ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την έκδοση συμπληρωματικής ΚΥΑ, πριν την έναρξη της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, για τη λήψη επιπρόσθετων αυστηρών μέτρων προκειμένου να προστατευθούν δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι και λοιποί παράγοντες της δίκης από τη διασπορά της νόσου Covid-19.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:
Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, ιδίως σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όπως τα δικαστήρια. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών παρατηρεί ότι προς το παρόν πολύ λίγα έχουν λάβει χώρα προς την κατεύθυνση αυτήν.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αποφάνθηκε για τη μερική έστω επαναλειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων, χωρίς να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, επικαλείται τώρα την ατομική ευθύνη. Δεν νοείται, όμως, μετακύλιση της κρατικής υποχρέωσης για λήψη γενικών μέτρων προστασίας στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη, ο οποίος υποχρεούται μεν να λαμβάνει μέτρα προστασίας του εαυτού του, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται για τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις για τις οποίες υπεύθυνοι είναι άλλοι.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί για το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου επί της έδρας, στον ίδιο βαθμό που δεν μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται ο αερισμός του χώρου των γραφείων τους εξαιτίας του ότι δεν ανοίγουν τα παράθυρα ή ότι η επιφάνεια αυτών είναι μικρή με συνέπεια να μη διασφαλίζεται η τήρηση του κανόνα ένα άτομο ανά 10 τετρ. μέτρα.
Τέλος, τονίζουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορωνοϊού κατέδειξαν -δυστυχώς- με τον πιο έντονο τρόπο την ακαταλληλότητα κάποιων διοικητικών δικαστηρίων, όπως π.χ. του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά, όπου δεν υπάρχει, λόγω των διατιθέμενων χώρων αυτού, ούτε δυνατότητα τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων ούτε δυνατότητα της τήρησης του κανόνα 1 άτομο προς 10 τετρ. μέτρα, ούτε δυνατότητα αναμονής. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών υπενθυμίζει ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ικανός αριθμός διοικητικών δικαστηρίων της περιφέρειας και επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Πολιτείας για την ανεύρεση κτηρίων κατάλληλων για την απονομή της Δικαιοσύνης.
Ενόψει των παραπάνω, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καλεί την Πολιτεία διά των αρμόδιων Υπουργών, πριν την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, να εκδώσει συμπληρωματική ΚΥΑ για όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα στον παρόντα χρόνο για την προστασία της υγείας των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των λοιπών παραγόντων της δίκης και τον κατά το δυνατό περιορισμό της διασποράς του ιού, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την οικεία δαπάνη.
Προς τούτο, ζητεί:
α) Να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από κάθε εισερχόμενο στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας,
β) να διαμορφωθούν οι χώροι των γραφείων και των ακροατηρίων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου και του κανόνα 1 άτομο προς 10 τετρ. μέτρα,
γ) να εφοδιαστούν όλα τα γραφεία των γραμματειών και όλα τα ακροατήρια με αντισηπτικά και
δ) κατά την είσοδο στα δικαστήρια οι εισερχόμενοι να θερμομετρούνται.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr