“Διορία” Κλάπα – Αδειλίνη σε δικαστές και εισαγγελείς για δίκες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης: “Εκδικάστε έως Δεκέμβριο 2024 – Εκκρεμούν 1.287 προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”
Τον κίνδυνο να καταδικαστεί η Ελλάδα σε μεγάλου ύψους αποζημιώσεις επισημαίνουν η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι προσφυγές αφορούν την παραβίαση των διατάξεων για τον ωφελούμενο χώρο για κάθε κρατούμενο.
“SOS” εκπέμπουν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, για τις εκκρεμείς προσφυγές συνθηκών κράτησης.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν «ενόψει του γεγονότος ότι στις αρχές του έτους 2025 πρόκειται να εκδικασθούν ενώπιον του ΕΔΔΑ χίλιες διακόσιες ογδόντα επτά (1.287) ατομικές προσφυγές κρατουμένων σε Ελληνικά Σωφρονιστικά Καταστήματα ή Ελληνικά Αστυνομικά Κρατητήρια (σύμφωνα με τον κ. Ι. Κτιστάκη, Έλληνα Δικαστή του ΕΔΔΑ), με κίνδυνο να καταδικασθεί η Ελλάδα σε μεγάλου ύψους αποζημιώσεις».
Για το λόγο αυτό απευθύνονται «προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με την εφαρμογή της πάγιας νομολογίας του ΕΔΔΑ επί ατομικών προσφυγών κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους (άρθρο 64 του Σωφρονιστικού Κώδικα), ειδικότερα δε ως προς τις αιτιάσεις τους για το εμβαδόν των θαλάμων κράτησης».
Στο έγγραφό τους σημειώνουν ότι «σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όταν το ωφέλιμο εμβαδόν που αντιστοιχεί σε ένα κρατούμενο σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αστυνομικό κρατητήριο είναι ίσο ή μικρότερο από τρία (3) τ.μ., η έλλειψη ατομικού χώρου θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε να προκύπτει ισχυρό τεκμήριο παραβίασης του άρθρου 3 ΕΣΔΑ».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν και βάσει της πάγιας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όταν το ωφέλιμο εμβαδόν που αντιστοιχεί σε ένα κρατούμενο σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αστυνομικό κρατητήριο είναι ίσο ή μικρότερο από τρία (3) τ.μ., η έλλειψη ατομικού χώρου θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε να προκύπτει ισχυρό τεκμήριο παραβίασης του άρθρου 3 ΕΣΔΑ.
Τονίζουν επίσης πως «ενόψει του γεγονότος ότι στις αρχές του έτους 2025 πρόκειται να εκδικασθούν ενώπιον του ΕΔΔΑ χίλιες διακόσιες ογδόντα επτά (1.287) ατομικές προσφυγές κρατουμένων σε Ελληνικά Σωφρονιστικά Καταστήματα ή Ελληνικά Αστυνομικά Κρατητήρια (σύμφωνα με τον κ. Ι. Κτιστάκη, Έλληνα Δικαστή του ΕΔΔΑ), με κίνδυνο να καταδικασθεί η Ελλάδα σε μεγάλου ύψους αποζημιώσεις»
“Καμπανάκι” Κλάπα – Αδειλίνη προς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για συνθήκες κράτησης: Οι συστάσεις
Στην ανακοίνωσή τους η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας αναφέρουν πως:
Α) Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών εντέλλονται να εισάγουν προς άμεση εκδίκαση ενώπιον του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών (άρθρο 86 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 73 του ν. 4985/2022 ΦΕΚ Α ́ 203) τις εκκρεμείς ενώπιόν τους ατομικές προσφυγές κρατουμένων, που αφορούν στη μη τήρηση κανόνων διαβίωσης των προσφευγόντων (όπως οι συνθήκες αυτές καθορίζονται στην παρ. άρθρου 64 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999), που προστέθηκε με το άρθρο 8 του ν. 4985/2022 (ΦΕΚ Α 203)], επιμελούμενοι να περιλαμβάνεται στη δικογραφία και βεβαίωση του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης ως προς το εμβαδόν του θαλάμου κράτησης του προσφεύγοντος και ως προς τον αριθμό των κρατουμένων που διαβιούν στον ίδιο θάλαμο με τον προσφεύγοντα. Επισημαίνεται ότι η επισύναψη στη δικογραφία της ανωτέρω βεβαίωσης είναι επιβεβλημένη για την εισαγωγή των εκκρεμών προσφυγών στο Δικαστήριο προς κρίση.
Β) Το αρμόδιο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών καλείται να εκδικάσει άμεσα τις ως άνω ατομικές προσφυγές κρατουμένων που θα εισαχθούν ή που ήδη εκκρεμούν ενώπιόν του και να εκδώσει την οριστική του απόφαση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2024. Εφόσον από τα στοιχεία της δικογραφίας αποδεικνύεται το αντικειμενικό γεγονός ότι ο ωφέλιμος ατομικός χώρος του προσφεύγοντος μέσα στο θάλαμο κράτησής του δεν είναι τουλάχιστον τρία (3) τ.μ. και εφόσον έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον προσφεύγοντα, το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, δεχόμενο την προσφυγή, επιδικάζει στον προσφεύγοντα και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, μέσα στα όρια που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 64 του Σωφρονιστικού Κώδικα, δεδομένου ότι η δυνατότητα επιδίκασης της προβλέπεται σωρευτικά (και όχι διαζευκτικά) με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, που, επίσης, προβλέπεται στην αυτή παράγραφο του ως άνω άρθρου 64 του ίδιου Κώδικα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Μαχαίρι” στις εκκρεμείς υποθέσεις βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης: Η νέα πιλοτική εφαρμογή στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης Αμαλιάδα: “Πιστεύω ότι η κόρη μου σκότωσε τα παιδιά” λέει η μητέρα της 24χρονης – ΒΙΝΤΕΟ Πάτρα: Ενώπιον εισαγγελέα ο 49χρονος που έστειλε τη σύντροφό του στην Εντατική Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – 9 κατηγορούμενοι για ηλεκτρονική απάτηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr