Έφεση κατά της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή ζητά η Πολιτική Αγωγή – Διαφωνεί με τις ποινές

Να ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων.

NEWSROOM
Έφεση κατά της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή ζητά η Πολιτική Αγωγή – Διαφωνεί με τις ποινές

Της Μαρίας Δήμα

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στον οποίο θα υποβάλουν αίτημα ασκήσεως έφεσης από τον εισαγγελέα για τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη αλλά και για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Κι αυτό διότι, ήδη με τη διατύπωση του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν έχουν δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παραστάθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Το έχει όμως ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις δικηγόροι από την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης είχαν δηλώσει ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης).

Όσον αφορά για τις συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους, σημείωναν, ότι δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021.

“Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά) και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις” ανέφεραν.

Πρόσθεταν δε ότι “για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης)”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr