Εφιάλτης ενδοοικογενειακής βίας: 300 περιστατικά καταγγέλλονται κάθε μήνα στην Ελλάδα

Πρόκειται για γυναίκες που ξυλοκοπούνται άγρια, που τρομοκρατούνται, βιάζονται ή ακόμη και δολοφονούνται.

NEWSROOM
Εφιάλτης ενδοοικογενειακής βίας: 300 περιστατικά καταγγέλλονται κάθε μήνα στην Ελλάδα

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται από την ειδική γραμμή SOS.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Mega, μέσα στους 10 μήνες του 2021 η ειδική γραμμή έχει δεχτεί 7.809 κλήσεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η καταγγελία αφορά σε άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι , με δράστη τον σύζυγό τους.

Πρόκειται για γυναίκες που ξυλοκοπούνται άγρια, που τρομοκρατούνται, βιάζονται ή ακόμη και δολοφονούνται με δράστες τους πρώην ή τους νυν συντρόφους τους.

Τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ενδοοικογενειακή βία: Αγγίζουν τις 8.000 οι κλήσεις σε 10 μήνες

Ενδεικτικό είναι ότι το δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο τους.

Η υφυπουργός Εργασίας – αρμόδια για θέματα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, παρουσίασε σε εκδήλωση τη νέα καμπάνια ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία με στόχο όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση να μη φοβούνται και να βγουν να μιλήσουν.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 43 συμβουλευτικά κέντρα που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης σε κακοποιημένες γυναίκες.

Γραμμή SOS

Απο τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε να τίθενται σε λειτουργία τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις Περιφέρειες με αστυνομικούς που στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν και άλλες σχετικές επιστημονικές γνώσεις (ψυχολογία, κοινωνιολογία).

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει σχέδιο σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει έγκαιρα και γρήγορα καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την πρόληψη στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι, η Πολιτεία διαθέτει Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

-Δεκαεννιά ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

-Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να  απευθύνονται γυναίκες θύματα βίας όλο το 24ωρο.

-Και 43 κέντρα εξειδικευμένων συμβούλων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr