ΕΦΚΑ και Κτηματολόγιο περνούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Αλλάζουν οι ψηφιακές υπηρεσίες των δύο φορέων με την υπαγωγή τους στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

NEWSROOM
ΕΦΚΑ και Κτηματολόγιο περνούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Μία από τις βασικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που εκκρεμεί.

Οι αιτήσεις σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 165.562, με το μέσο χρόνο που απαιτείται για την απονομή σύνταξης να διαμορφώνεται σε 18 μήνες.

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ

Η μετάβαση των ταμείων στην ψηφιακή εποχή δημιούργησε προσδοκίες για ταχεία απονομή συντάξεων. Ωστόσο, στην κυβέρνηση πλέον έχει γίνει σαφές ότι πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι κάθε μήνα στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προστίθενται από 3.000 έως 5.000 νέα αιτήματα.

Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς προέβλεπε ότι το ποσό των εκκρεμών συντάξεων θα διαμορφωνόταν σε 140 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020.

Στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, το ποσό αναθεωρήθηκε στα 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, λόγω της σημαντικής αύξησης που σημειώνεται στις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Εκτός από την ταχύτερη απονομή συντάξεων, η ψηφιακή αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ θα δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά δίχως να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα υποκαταστήματα του φορέα.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με την πλήρη λειτουργία του e – EFKA. Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αναδιοργάνωση του φορέα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

To σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνει 40 δράσεις οι οποίες εντάσσονται σε επτά πυλώνες. Μεταξύ αυτών είναι η υλοποίηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, η αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων IT, αλλά και η εγκατάσταση νέων συστημάτων τα οποία θα πρέπει να είναι διαλειτουργικά με εκείνα των υπόλοιπων φορέων της δημόσιας διοίκησης, όπως με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του e – EFKA και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε ηλεκτρονικό πλέον περιβάλλον, το σχέδιο προβλέπει και την εκπαίδευση του προσωπικό προκειμένου να αναπτύξει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολόγιο

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, εκτός από τον ΕΦΚΑ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αναλάβει την εποπτεία και του Ελληνικού Κτηματολογίου, για το οποίο την αρμοδιότητα τώρα έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση περιοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Μία από τις βασικές εκκρεμότητες της εταιρείας είναι η διενέργεια διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων. Το ανάδοχο σχήμα που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία θα αναλάβει να σχεδιάσει ένα νέο, κεντρικό ψηφιακό αρχείο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα χάρτινα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία.

Μία ακόμα σημαντική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, η οποία υλοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που συνέταξε η Κομισιόν τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος και όχι στα μέσα του 2021 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Μέχρι τώρα η ανάρτηση δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 53%, ενώ οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί είναι πιθανό να μεταθέσουν κατά οκτώ μήνες την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης των περιοχών της χώρας.

Η σύνταξη του συνόλου των κτηματολογικών χαρτών προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το Μάιο του 2022, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό να συμβεί τους πρώτους μήνες του 2023.

Πηγή: economistas.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr