Εφορία: “Έφοδος” ελεγκτών σε 40.000 επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς – Πρόστιμα και “λουκέτα” σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν

Στο επίκεντρο των εφοριακών βρίσκονται περιοχές που ανήκουν στη ζώνη "υψηλού κινδύνου' για φορολογικές παραβάσεις.

NEWSROOM
Εφορία: “Έφοδος” ελεγκτών σε 40.000 επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς –  Πρόστιμα και “λουκέτα” σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν

Ο έλεγχος της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς σπεύθηκε φέτος εξαιτίας της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), “τοποθέτησαν” τα νησιά στην πρώτη γραμμή των ελέγχων όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών και οι περισσότερες πιθανότητες φοροδιαφυγής.

Μόνο για το 2024, έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 40.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε τουριστικούς προορισμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με κύριο στόχο στη σύλληψη της απόδοσης του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί πως στο επίκεντρο των εφοριακών βρίσκονται περιοχές που ανήκουν στη ζώνη “υψηλού κινδύνου’ για φορολογικές παραβάσεις.

Οι έλεγχοι που αναμένεται να πραγματοποιηθούν είναι αρκετά αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η ελεγκτές της ΑΑΔΕ πρόκειται να “πολεμήσουν” την φοροδιαφυγή με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή “ΕΛΕΓΧΟΣLive” και τη χρήση 5.000 laptop και tablet.

Το βάρος των ελέγχων αναμένεται να δοθεί στην εύρεση κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
  • Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
  • Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Έλεγχος της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς – Πρόστιμα και “λουκέτα” στους παραβάτες

Οι επιχειρήσεις που αποδειχθεί πως φοροδιαφεύγουν αναμένεται να κλείσουν με “λουκέτο” από δύο ως δέκα ημέρες.

Ταυτόχρονα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών, τα πρόστιμα θα είναι αρκετά “τσουχτερά”. Αν διαπιστωθεί πως η ζωή ή η ακεραιότητα του ελεγκτή βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  1. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  2. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  3. Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Η άμεση κινητοποίηση των ελεγκτών για την παράταξη της φοροδιαφυγής μία “ανάσα” πριν τις Ευρωεκλογές 2024, αποσκοπεί στο να δώσει μήνυμα στους παραβάτες πως ο ελεγκτικός μηχανισμός ανεβάζει “στροφές” και δεν χαλαρώνει λόγω των διαδικασιών των εκλογών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr