Εγκληματική οργάνωση οι Κουτσολιούτσοι, λέει το δικαστικό συμβούλιο – Ζημία πάνω από 413 εκατομμύρια ευρώ

Παραπέμπονται σε δίκη οι Κουτσολιούτσοι και άλλα 10 άτομα για εγκληματική οργάνωση. Παρατείνεται για 6 μήνες η προσωρινή κράτηση Δημήτρη και Τζώρτζη.

NEWSROOM
Εγκληματική οργάνωση οι Κουτσολιούτσοι, λέει το δικαστικό συμβούλιο – Ζημία πάνω από 413 εκατομμύρια ευρώ

Απάτη – μαμούθ, που στοίχισε στο Δημόσιο πάνω από 413 εκατομμύρια ευρώ, διέκρινε πίσω από την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και με βούλευμα του στέλνει στα δικαστικά έδρανα την οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλα στελέχη της εταιρείας μεταξύ άλλων και με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου – ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη – καθώς και άλλα 10 άτομα.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το δικαστικό συμβούλιο, όπου με βούλευμά του έκρινε αναγκαία την παραπομπή σε δίκη 13 από τους συνολικά 31 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Στο βούλευμα παρατίθενται μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες βαρύνουν τους κατηγορούμενους.

Ήδη, με την εισαγγελική πρόταση των 616 σελίδων η αρμόδια εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, είχε ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο να δικαστούν συνολικά 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» η οποία λειτουργούσε «βάσει οργανωμένου σχεδίου».

Βαριές κατηγορίες

Τα μέλη της οικογένειας και τα διευθυντικά που τελούν υπό κατηγορία θα δικαστούν για:

– εγκληματική οργάνωση,

– πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ (κακούργημα),

– απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

– χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και

– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Παράλληλα, ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, κατηγορείται επιπλέον για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το κόλπο που έστησαν: Με 60 ευρώ υπόλοιπο λογαριασμού, εμφάνιζαν 70 εκατομμύρια

Από το 2006 ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του Τζώρτζη, οι οποίοι εμφανίζονται και ως ηθικοί αυτουργοί, συνέστησαν σύμφωνα με τα στοιχεία εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο.

Μεταξύ άλλων, το βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρει ότι κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών (statements), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Ενδεικτικό είναι πως σε ένα τραπεζικό λογαριασμό που θεωρητικά υπήρχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000 ευρώ!!!

Με χείρα βοηθείας από συνεργούς τους έστελναν τα πλαστά έγγραφα στους συγκατηγορούμενούς τους στην Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

Χειραγώγηση αγοράς και προσώπων

Και η απάτη δεν τελειώνει εδώ. Όπως αναφέρεται στη συνέχεια τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Με τις ενέργειες τους αυτές κατάφεραν – βάσει των καταγγελλόμενων – να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά.

Την ίδια, χειραγωγούσαν την αγορά και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στην πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται το 2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Η ζημία του Δημοσίου

Όπως επίσης σημειώνεται η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ακριβές ύψος της όμως δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Με το βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο, αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη που παραμένουν προφυλακισμένοι. Προχώρησε, ωστόσο, και στην απαλλαγή άλλων 16 ατόμων, ενώ η ποινική δίωξη έπαυσε για 2 ακόμα λόγω θανάτου.

Για τους 16 οι δικαστές αποφάσισαν πως ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες της, όμως δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ