Εγκύκλιος-παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Υποθηκοφυλακεία: “Τέλος τα ραντεβού, δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ”

Μετά την οξεία αντίδραση των δικηγόρων, όπως κατέγραψε το dikastiko.gr, που μιλούσαν για “συνθήκες χάους” και ζήτησαν γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να λύσει το θέμα με ξεκάθαρο τρόπο.

NEWSROOM
Εγκύκλιος-παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Υποθηκοφυλακεία: “Τέλος τα ραντεβού, δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ”

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εγκύκλιο με την οποία λύνει οριστικά το θέμα των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, μετά την παρέμβαση των δικηγόρων που χαρακτήριζαν ως “μη σύννομη” τη λειτουργία τους , επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν εμπράγματα δικαιώματα πολιτών.

Με αναφορά τους, που υπέγραφε πρώτος ο πρόεδρός της Δημ. Βερβεσός η Ολομέλεια ζήτησε  γνωμοδότηση απο τον Βας. Πλιώτα καθώς «δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών εγκυκλίων, ιδίως εκείνων που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση των δικηγόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους ή ζητούνται ραντεβού για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, κατά παράβαση της ισχύουσας ΚΥΑ για τις εγγραπτέες πράξεις».

Οπως λένε ενώ το σύστημα των ραντεβού καταργήθηκε απο τις 15/9 παρόλα αυτά “…παρά το ανωτέρω σαφές κατά περιεχόμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας, μεγάλος αριθμός Υποθηκοφυλακείων και τα Κτηματολογικών Γραφείων συνεχίζουν, μη σύννομα, να εφαρμόζουν σύστημα ραντεβού, και μάλιστα σε μακρινό χρόνο, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται ουσιωδώς η πρόσβαση στους δικηγόρους και στους πολίτες και να δημιουργούνται σημαντικές καθυστερήσεις και ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στην περίπτωση καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων, όπου ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας και η εγγραφή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση κτήσης του δικαιώματος….”

 

Στο Υπουργείο

Όλα αυτά τέθηκαν και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο καθώς και το μέλος του ΔΣ του ΔΣΠ , Γεώργιο Καρατζά, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους στα Υποθηκοφυλακεία.

Αμέσως μετά εκδόθηκε εγκύκλιος προς τους Προϊσταμένους Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων,  στην οποία ο κ.Αλεξανδρής αναφέρει πως «κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι στην προβλεπόμενη εκδοθείσα απόφασή σας δεν δύναται να περιλαμβάνεται το μέτρο του ραντεβού με τους συναλλασσόμενους της υπηρεσίας σας. Σημειώνεται δε ότι για την τυχόν θέσπιση του μέτρου των προγραμματισμένων ραντεβού των πολιτών στην υπηρεσία σας πρέπει να ορίζεται ρητά στην εκάστοτε ΚΥΑ. Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε για την πιστή τήρηση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ανωτέρω αναφερόμενης ΚΥΑ προς εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων».

Τι ζήτησαν

Η αντιπροσωπεία του δικηγορικού σώματος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση,  έθεσε στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

  1. Ζητήθηκε η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης αποκλειστικά των δικηγόρων για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων στα άμισθα και έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Αττικής, τα οποία παραμένουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (και δεν έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Κτηματολογίου).
  2. Υπήρξε διαμαρτυρία διότι παρά το ότι οι ισχύουσες ΚΥΑ, μετά την 15.9.2021, δεν προβλέπουν την εξυπηρέτηση με ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, εντούτοις πολλά Υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν να λειτουργούν με καθεστώς ραντεβού για τις εγγραπτέες πράξεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται στην πράξη η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας.

Για το ζήτημα αυτό η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έκδοση γνωμοδότησης

  1. Καταγγέλθηκαν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς έναντι δικηγόρων σε συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία καθώς και μακροχρόνιων καθυστερήσεων (για τη χορήγηση ραντεβού, την έκδοση βεβαιώσεων, κλπ). Για τα φαινόμενα αυτά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (βλ. σχετικά εδώ:https://bit.ly/3kuxmY0)

Υπουργείο Δικαιοσύνης – Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας: 

α) συμφώνησε στην ενιαία επέκταση του ωραρίου σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία Νομού Αττικής για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων αποκλειστικά από δικηγόρους, και επιφυλάχθηκε να μελετήσει, από κοινού με τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το ακριβές χρονικό πλαίσιο της διεύρυνσης του ωραρίου·

β) για την κατάργηση του καθεστώτος εξυπηρέτησης με ραντεβού, ανέφερε ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το δικηγορικό σώμα, εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο (υπ’ αριθ. 58505/9.11.2021), κατά την οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, τα Υποθηκοφυλακεία δεν δύνανται να περιλαμβάνουν το μέτρο του ραντεβού στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία τους.

γ) για το ζήτημα των πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών παρέπεμψε στην εισαγγελική αρχή, που κατά νόμο εποπτεύει τα Υποθηκοφυλακεία , στην οποία το δικηγορικό σώμα έχει ήδη προσφύγει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr