Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: “Δεν είδα κάποιο έγκλημα, αλλά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες”, είπε στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης
Η τότε κυβέρνηση ήθελε -όπως είπε- να έχει ένα σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο» ανέφερε. Αποκαλυπτικές της αβασιμότητας των κατηγοριών και της παντελούς έλλειψης αποδείξεων για τις κατηγορίες κατά του Ν. Παππά λένε οι συνήγοροι του Μαντζουράνης, Μαντάς και Γεωργακόπουλος.
«Δεν ήταν ηθικά και πολιτικά σωστό» ανέφερε για τη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την κατάθεση που έδωσε στο Ειδικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν είδε κάποιο έγκλημα για να προχωρήσει σε καταγγελία, κρίνοντας πως σε κάθε περίπτωση «μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες».
«Θεωρώ ότι ήταν σωστό να έχουμε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς και με αυτό το νούμερο θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι. Θεωρώ ότι ήταν σωστό να πληρώνουν ένα τίμημα. Σωστά έπραξε η τότε κυβέρνηση στο να κάνει το διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα» είπε κατά την πρώτη τοποθέτησή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Ο επιχειρηματίας, όπως ισχυρίστηκε, ήταν με πρωτοβουλία του κ. Παππά και του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να θεωρούν «σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν που το ΚΚΕ έχει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο».
Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει ότι επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε κάτι…
Μάρτυρας: Δεν ήταν χάρη. Θεωρώ νορμάλ ότι ζήτησαν να γίνει η πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα, για εμάς δεν ήταν πρόβλημα.
Πρόεδρος: Γιατί υπήρχε βιασύνη;
Μάρτυρας: Ήταν σωστή σκέψη. Μετά το τέλος του διαγωνισμού, ότι βαίνουν όλα καλώς και η διαδικασία δουλεύει πολύ σωστά.
Πρόεδρος: Έχετε δώσει μια συνέντευξη το 2019. Είπατε ότι ο κ. Παππάς σας ζήτησε και μια άλλη χάρη.
Μάρτυρας: Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα τον οποίο δεν γνώριζα για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση. Θα κατέβαλα το ποσό ως δάνειο.
Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;
Μάρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν που το ΚΚΕ έχει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο.
Μαρινάκης: Οι συναντήσεις με Παππά και Καλογρίτσα
Ο κ. Μαρινάκης κατά την κατάθεσή του ανέφερε την άποψη πως «η επιθυμία στο να συμμετέχει ο Καλογρίτσας στο διαγωνισμό ήταν επιθυμία Τσίπρα και Παππά. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του», λέγοντας πως ο τότε υπουργός Επικρατείας είχε τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.
Πρόεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;
Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για το διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και θέματα του Δήμου Πειραιά. Ήταν στα πλαίσια νομιμότητας.
Αναφορά έκανε και στις συναντήσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα. «Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδοτήσω γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ στη διαδικασία. Όταν μου ζητήθηκε από τον κ. Παππά να συναντήσω τον Καλογρίτσα θεώρησα ευγενικό να τον δω» είπε.
Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας τι σας είπε;
Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι’ αυτούς, παρά για τον εαυτό του.
Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;
Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια. Αν θυμάστε στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Σαββίδη. Είπε ότι μπήκε στη διαδικασία σαν λαγός για να ανεβεί το τίμημα ή κάπως έτσι. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στον Καλογρίτσα δεν ενοχλούσε την τότε κυβέρνηση γιατί ο επόμενος ήταν κάποιος που ήταν θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.
Πρόεδρος: Γιατί περιμένατε δυο χρόνια να δημοσιοποιήσετε μια τόσο σοβαρή καταγγελία ότι ήθελαν να φτιάξουν κανάλι μέσα στο Μαξίμου, όπως είπατε σε συνέντευξή σας.
Μάρτυρας: Θεωρώ ηθικά ότι δεν ήταν σωστό να καταγγείλω την επόμενη του διαγωνισμού. Δεν είδα κάποιο έγκλημα, αλλά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν είδα κάτι το οποίο θα έπρεπε να καταγγείλω την ίδια μέρα.
Μαρινάκης: Οι εντάσεις με την κυβέρνηση
Σε ερώτηση της προέδρου αν κάποιες δηλώσεις του επιχειρηματία ήταν αποτέλεσμα της έντασης που υπήρχε μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης, ανέφερε: «Εντάσεις υπήρχαν. Όμως θα σας πω ότι το 2017 απέκτησα το συγκρότημα Λαμπράκη. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Είχαν μια προσέγγιση στο να αλλάξουν οι διευθυντές, να απολυθούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει πως λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό συνέβη κι ένα χρόνο πριν με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά».
Ερωτήσεις δέχτηκε και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή.
Εισαγγελέας: Πως γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση είχε τέτοιο σχεδιασμό για δικό της κανάλι;
Μάρτυρας: Όταν σου ζητάει ο υπουργός να δεις τον κ. Καλογρίτσα να τον βοηθήσεις, όταν βλέπεις τον κ. Αρβανίτη να βγαίνει από το γραφείο Παππά και να ασχολείται με το σχεδιασμό του σταθμού. Αυτό καταλαβαίνει κάποιος. Καταλάβαινες ότι ήθελε η κυβέρνηση δικό της μέσο.
Εισαγγελέας: Τι ακριβώς ειπώθηκε και το καταλάβατε;
Μάρτυρας: Υπήρχαν οι πληροφορίες. Στη συνάντηση μας ήταν πρόσφατες ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποκτήσει ο κ. Καλογρίτσας άδεια.
Λίγο αργότερα, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας του είπε πως «μπήκε στη διαδικασία επειδή του το ζήτησαν».
Εισαγγελέας: Γιατί δεν το έφερε εις πέρας η κυβέρνηση λοιπόν;
Μάρτυρας: Γιατί δε μπόρεσε. Για να βρεις αυτά τα λεφτά πρέπει να τα βγάλει νόμιμα από ένα ταμείο.
Αναπλ. Εισαγγελέας: Επειδή δώσατε μια ηθική διάσταση, πιστεύετε ότι είναι ορθή; Την σχέση σας με τον κ. Παππά πως θα την χαρακτηρίζατε;
Μάρτυρας: Είχαμε μια επίσημη συνάντηση μετά το διαγωνισμό.
Αναπλ. Εισαγγελέας: Ο Καλογρίτσας μόνος του ήρθε εκεί; Ποιο ήταν το επιχειρηματικό πλάνο Καλογρίτσα;
Μάρτυρας: Να ρωτήσετε τον κ. Καλογρίτσα. Η δίκη μου άποψη είναι ότι δέχτηκε πιέσεις ή υποδείξεις να κατέβει στο διαγωνισμό και του είπαν πως θα του βρουν τα κεφαλαία.
Μαρινάκης: Σωστός ο διαγωνισμός
«Θεωρούσα πολύ σωστό το διαγωνισμό γιατί σε μια χώρα μικρή σαν την Ελλάδα τέσσερα κανάλια είναι υπεραρκετά. Παρά το υψηλό τίμημα της άδειας θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα. Με 6-7 που έχουμε σήμερα είναι δύσκολο να είναι κερδοφόρα. Ο αριθμός των καναλιών στη χώρα μας θα πρέπει να είναι μικρότερος. Κάθε επιχείρηση και ειδικά των ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη» είπε ο κ. Μαρινακης και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό το λόγο επέστρεψε τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.
Μαντζουράνης: Συναντήσατε άλλο καναλάρχη χωρίς άδεια;
Μάρτυρας: Ναι τον κ. Κοντομηνά.
Μαντζουράνης: Υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι. Τον γνώριζα και προσωπικά όμως. Δε θυμάμαι αν με πήρε ο κ. Παππάς ή κανονίστηκε αλλιώς.
Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά
Και η σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν αποκαλυπτική ως προς την κατάρριψη των κατηγοριών, που έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης του Ν. Παππά.
Ο μάρτυρας κ. Β. Μαρινάκης δεν είδε ούτε παρανομία του Ν. Παππά στη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες «ούτε έγκλημα για να το καταγγείλω», όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ανέφερε αρκετές φορές πως «ο διαγωνισμός ήταν αναγκαίος και πάρα πολύ καλός στη διενέργειά του» και πως «ακόμα και οι 4 άδειες ήταν ορθή επιλογή για τη βιωσιμότητα των καναλιών σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα», κατέθεσε και για τη γνωστή πρωτοβουλία ενθάρρυνσης συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και προσωρινών υπερθεματιστών.
Δήλωσε πως δεν δέχθηκε από την τότε κυβέρνηση «καμία πίεση» για τη δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα, κατέθεσε ότι θεωρεί «λογικές τις επαφές των επιχειρηματιών εκείνη την περίοδο» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος Παππά έδωσε σε όλους τους υποψήφιους τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Δεν ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας στη διαδικασία».
Ο μάρτυρας κ. Δ. Φουρλεμάδης, συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά την επίμαχη περίοδο, κατέθεσε πως δεν είδε και δεν άκουσε τον Ν. Παππά και ξεκαθάρισε πως ο Δ. Κοντομηνάς «ποτέ δεν μου παρουσίασε τον κ. Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της τότε κυβέρνησης». Επεσήμανε ακόμα ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha είχε σειρά επαφών με προσωρινούς υπερθεματιστές ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας, ότι «έγινε εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόλις ψηφίστηκε ο νόμος 4339/2015» και πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του «ήταν λογικό να διακατέχονταν από οργή, καθώς δεν ήθελε -όπως και άλλοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών- να γίνει ο διαγωνισμός και να πληρώσει».
Ο μάρτυρας κ. Γ. Παπαχρήστος κατέθεσε πως δεν έχει ιδία γνώση για το αν υπήρξαν ενέργειες «κατʼ εντολή Παππά». Δήλωσε πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Ν. Παππά, ούτε γνωρίζει για επαφές του που είχαν στόχο τη χρηματοδότηση Καλογρίτσα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως για διάφορα ζητήματα κατέθεσε κυρίως «τις εκτιμήσεις του», όπως είπε, καθώς «δεν είχε γνώση» και, άλλωστε, ως δημοσιογράφος δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του.
Οι ως τώρα συνεδριάσεις και κυρίως οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας των κατηγοριών και της παντελούς έλλειψης αποδείξεων για την αποδιδόμενη στον Ν. Παππά «παράβαση καθήκοντος».
Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματα της εδώ και πολύ καιρό. Σύντομα θα αποφανθεί και το δικαστήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρία Γεωργίου: Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου προειδοποιεί με οριστική παύση 10 βραδυπορούντες δικαστές – “Δεν υπάρχουν για μας πολιτικές ή μη υποθέσεις”! Εύα Καϊλή: Πολύωρη συνάντηση με τους δικηγόρους της – “Αισθάνεται προδομένη” αναφέρει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Πισπιρίγκου: Νέα ημερομηνία για την απολογία της μετά την αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας από τον Α. Κούγια – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Μητσοτάκης στο Υπουργικό: To Market Pass ενόχλησε τους αριστερούς του χαβιαριού και τους φιλελεύθερους πολυτελείας – BINTEOΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr