Ειδικό Δικαστήριο: Η ώρα της κρίσης για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη – Στο “παρά πέντε” της απόφασης
Συνέρχεται το Δικαστήριο στις 5 το απόγευμα και αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την απαλλαγή ή μη των κατηγορουμένων.
Αυλαία αναμένεται να πέσει σήμερα στο 4ο Ειδικό Δικαστήριο μετά τη μεταπολίτευση με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Το Δικαστήριο συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα οπότε και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για απαλλαγή ή μη των δύο κατηγορουμένων. Στην πρόταση της η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, η οποία όμως δεν είναι δεσμευτική για τους 13 δικαστές όπως απέδειξε και η πρόσφατη απόφαση στο άλλο (το 5o κατά σειρά από τη μεταπολίτευση) Ειδικό Δικαστήριο για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα.
Σε αυτό επίσης η πρόταση της ίδιας εισαγγελέως υπήρξε απαλλακτική, ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη τους ως ένοχους για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και στον πρώην υπουργό επιβλήθηκε μάλιστα η ανώτατη των ποινών.
Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάζεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την εισαγγελική λειτουργό, την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Και οι δύο κατά τις απολογίες τους απέρριψαν τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαινόταν πως σε περίπτωση κατά την οποία οι 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των διασκέψεων, δεν αποκλείεται να μετατεθεί η ανακοίνωση της απόφασης, όπως είχε σχετικά αναφέρει και η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου κατά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων των δύο κατηγορουμένων.
Ειδικό Δικαστήριο: Τι προβλέπει η εισαγγελική πρόταση
Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr σε πλήρη αποδόμηση του κατηγορητηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προχώρησε, η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή που ζήτησε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για όλες τις πράξεις που του αποδίδονται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ειδικότερα είπε, οι καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.
Παράλληλα, πρότεινε την απαλλαγή της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.
Αβάσιμες οι καταγγελίες Ράικου
Η εισαγγελέας καταφέρθηκε σε βάρος της Ελένης Ράικου υποστηρίζοντας ότι «κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου ισχυρίστηκε ότι για την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου».
Αναφερόμενη στην επιστολή παραίτησης της κ. Ράικου από την εισαγγελία διαφθοράς, ανέφερε: «Στη δήλωση παραίτησης της δεν κατονομάζει τον κατηγορούμενο, αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Το μυστήριο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Ράικου βρίσκεται στην έρευνα για τα εμβάσματα που έφευγαν από τη Novartis προς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος της, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος τον οποίο γνωρίζει μόνο η ίδια η κ. Ράικου». Η εισαγγελέας χαρακτήρισε αβάσιμη την κατηγορία και υποστήριξε πως η μάρτυρας εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση και ενέπλεξε αβάσιμα τον κατηγορούμενο.
«Η Ράικου δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis από τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημήτρη Παπαγεωργίου», τόνισε η κυρία Σμυρλή.
Σύμφωνα πάντα με την κυρία Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράικου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες.
Δεν παρέλειψε η κυρία Σμυρλή να αναφέρει ότι στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, ανασκεύασε τα όσα είχε σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου καταγγείλει, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.
Ειδικό Δικαστήριο: Αντιφατικές οι καταθέσεις του Π. Αθανασίου
Για αναξιοπιστία και αντιφατικές καταθέσεις έκανε λόγο στην αγόρευση της η Όλγα Σμυρλή διατυπώνοντας την πρόταση της για το σκέλος που αφορά στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. «Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του στην οικονομική εισαγγελία και το είχε εκφράσει και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στη συνέχεια όμως όταν αυτό δε συνέβη, εκδήλωσε στοιχεία εμπάθειας κατά της Δημητρίου και του Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του».
Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣKAI Γιάννη Αλαφούζου, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο -κατά την κατηγορία- του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.
Ωστόσο, κατά την κυρία Σμυρλή κάτι τέτοιο (δηλαδή, να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του κ. Παπαχρήστου) ήταν αδύνατον, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.
«Ο κ. Αθανασίου επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία» ανέφερε η κυρία Σμυρλή.
«Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου και κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».
Για τους λόγους αυτούς, η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου στην πρότασή της τόνισε ότι οι καταγγελίες του κ. Αθανασίου κατά Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.
Ειδικό Δικαστήριο: Η αναφορά για την εισαγγελέα Τσατάνη
«Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή, αλλά αντιθέτως η εισαγγελέας Τσατάνη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να του εξηγήσει όπως ισχυρίστηκε το νόμιμο των ενεργειών της.
Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα» είπε σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, ζητώντας την απαλλαγή του και για αυτή την υπόθεση.
Αθώοι δηλώνουν οι κατηγορούμενοι – Δ. Παπαγγελόπουλος: “Η δίκη είναι πολιτική”
Για πολιτικές πιέσεις, σκοπιμότητες και ισορροπίες που δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν την κρίση του Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο κατά την απολογία του ο πρώην υπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας τη δίκη πολιτική.
«Η δίκη είναι πολιτική. Η απόφαση σας όμως είναι δικαστική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιον σας διαδικασίας. Πολιτικές πιέσεις, σκοπιμότητες και ισορροπίες δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν την κρίση σας.
Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη. Ο Παζολίνι είχε πει ότι όποιον ενοχλούν τα σκάνδαλα είναι tres banal. Επέλεξα να είμαι tres banal. Τα σκάνδαλα δεν έχουν μόνο ποινική και ηθική απαξία. Η χώρα μας όχι μόνο έχει λεηλατηθεί από τα σκάνδαλα, έχει υποστεί και άλλες συνέπειες» είχε αναφέρει.
Ε. Τουλουπάκη: Δικαστικοί λειτουργοί κατηγορήθηκαν αδίκως
Από την πλευρά της, αφήνοντας τον εαυτό της στην κρίση του δικαστηρίου, η κ. Τουλουπάκη είπε κλείνοντας την απολογία της: «Ας μου επιτραπεί να πω, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Επίσης η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εις τας Αθήνας.
Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφάσισαν, περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυστύχημα στα Τέμπη: Παραιτήθηκε από την Επιτροπή ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος Δυστύχημα στα Τέμπη: Η εργοδοσία του ΟΣΕ έστελνε εξώδικα στους υπάλληλους που διαμαρτύρονταν για την ασφάλεια – ΒΙΝΤΕΟ Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Αθανασόπουλος, δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δικηγόροι για Οικογενειακό Δίκαιο: Αναγνώριση της γονικής σχέσης ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησης τέκνου και ανεξάρτητα από το είδος της οικογένειας τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr