Ειδικό Δικαστήριο: Μπαίνει στην τελική ευθεία με την απολογία Τουλουπάκη – Επιμένει στην αθωότητά της

Την Πέμπτη απολογείται και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και συγκατηγορούμενος της, Δ. Παπαγγελόπουλος.

NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Μπαίνει στην τελική ευθεία με την απολογία Τουλουπάκη – Επιμένει στην αθωότητά της

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ειδικό Δικαστήριο, το τέταρτο από τη μεταπολίτευση, με την απολογία τη Δευτέρα της πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

«Αρνούμαι την κατηγορία. Παντελώς την αρνούμαι και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές των κατηγοριών» ανέφερε από την πρώτη στιγμή η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, η οποία θα δώσει τη μάχη της από το εδώλιο, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η απολογία του συγκατηγορούμενου της αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάζεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Η παραπομπή των δύο στελεχών δεν αφορά την λεγόμενη “σκευωρία Novartis”,  βάσει της οποίας στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα, καθώς το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προβλέπει την εμπλοκή τους σε “παρακλάδια αυτής”.

(eurokinissi)

Ειδικό Δικαστήριο: Τι ανέφερε το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την εισαγγελική λειτουργό η οποία «ενώ ήταν Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από 21-2-2017 μηνυτήριας αναφοράς και συμπληρωματικών στοιχείων που προσκόμισαν στις 8-3-2017 και 13-4-2017 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές για το έτος 2015, από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών, η οποία (τιμολόγηση), κατά το νόμο, έπρεπε να γίνεται μία φορά κάθε εξάμηνο και ειδικότερα για τη μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνεπεία της οποίας καταγγελλόταν ότι ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών…”

Στον δε κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδεται ότι την παραπάνω δικογραφία δεν την διαβίβασε η κ. Τουλουπάκη «κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, παρακίνησης, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας, στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν (σ.σ. Τουλουπάκη), λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση καθώς φέρεται να έκανε παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελείς.

Freepik

Παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο: Η οριακή πλειοψηφία

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας

«Η χθεσινή με οριακή πλειοψηφία παραπομπή μου ως Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία μου για το “αδίκημα” της τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας», σημείωνε τότε στα μέσα Ιουλίου σε δήλωσή της η Ελένη Τουλουπάκη.

«Η άνω οριακή πλειοψηφία είναι η “απάντηση” της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ολοφάνερα κρύπτονται πίσω από αυτήν την πολιτική δίωξή μου, στην τόλμη μου να ελέγξω σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξω μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Η κ. Τουλουπάκη τόνιζε ότι «σίγουρα είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση ότι με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» NOVARTIS κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεων μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου».

«Ωστόσο, ο Πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει· αντιθέτως τώρα  ξεκινάει η πιο κρίσιμη μάχη του αυτή η Μάχη που θα απογυμνώσει το «Σύστημα» και θα δείξει πόσο λίγο και αδύναμο είναι μπροστά στην αλήθεια του Θεού», σημείωνε και κατέληγε στη δήλωσή της: «Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Η πλήρης δικαίωση θα έρθει. Και οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα  λάβουν τη θέση που τους αναλογεί».

dikastiko.gr

Ο Λοβέρδος, η Ράικου και οι άλλοι μάρτυρες

Για «δόλο» της Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή είχε κάνει λόγο στην κατάθεσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας την για «πολιτική μεροληψία». «Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δική της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη. Αφού επιμένουν οι άνθρωποι…Η Ράικου είχε καταγγείλει κάποια πράγματα. Κατατείνω ότι ο υπουργός τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα… Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο» είπε.

EUROKINISSI

Από την πλευρά της η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε: «Θέλαμε να καταγγείλουμε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Και η κα. Ράικου και η κα. Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν αμελλητί. Ειδικά η κα. Ράικου που το είχε περισσότερο καιρό».

Η Ελένη Ράικου και προκάτοχος της κυρίας Τουλουπάκη που εξετάστηκε ως μάρτυρας για αρκετές ώρες από το Ειδικό Δικαστήριο εξήγησε ότι φοβήθηκε από τη στάση του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και νυν κατηγορουμένου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και πως θεώρησε ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis.

Ωστόσο, εμφανίστηκε να απαλλάσσει την Ελένη Τουλουπάκη σχετικά με τις αναφορές που υποβλήθηκαν από τους τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας και την μη αποστολή τους στη Βουλή.

«Θυμάμαι ότι αφορούσαν τη μη τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis. Κυρίως. Προφανώς γι’ αυτό ο συνάδελφος μου συσχέτισε με τη δικογραφία της Novartis. Τις εξέλαβα ως μηνυτήριες που περιγράφουν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Ήθελε έρευνα. Δεν πάει απευθείας στη Βουλή» σχολίασε, προσθέτοντας πως δεν καταγγελλόταν ευθέως υπουργός και χαρακτηρίζοντας εμμέσως, πλην σαφώς δικαιολογημένη τη μη αμελλητί αποστολή της.

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: Οι πέντε μάρτυρες υπεράσπισης

Στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε ο κύκλος εξέτασης των μαρτύρων ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης των υπουργών. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσαν πέντε μάρτυρες υπεράσπισης της κυρίας Τουλουπάκη.

Πρώτος κατέθεσε ο καθηγητής ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης, ο οποίος είναι συνάδελφος του αδελφού της κυρίας Τουλουπάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της εισαγγελέως και την πορεία της στον εισαγγελικό κλάδο, ενώ χαρακτήρισε την κ. Τουλουπάκη ως ιδανική λειτουργό για την Εισαγγελία Διαφοράς.

Ο δημοσιογράφος Γεώργιος Λακόπουλος ήταν ο δεύτερος μάρτυρας ο οποίος χαρακτήρισε εκφοβισμό στο πρόσωπο της κυρίας Τουλουπάκη τις επιθέσεις που δέχθηκε όταν διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις αυτές.

Ο Ευάγγελος Ξυνός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνάδελφος του αδελφού της κυρίας Τουλουπάκη, ήταν ο τρίτος μάρτυρας ο οποίος εκφράστηκε με θετικά για την εισαγγελική λειτουργό.

Τέταρτος μάρτυρας κατέθεσε η Αργυρώ Μαστοράκη υπάλληλος της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων-ΑΑΔΕ (επιστημονικό προσωπικό), η οποία εκ της θέσεως της είχε ερευνήσει (άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ.) τους Αντώνη Σαμαρά, Ιωάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Βγενόπουλο. Η κυρία Ξυνού επισήμανε ότι δεν δέχθηκε ποτέ κάποια παρέμβαση στο έργο της, τόσο από την κυρία Τουλουπάκη, όσο και από τους τότε επίκουρους εισαγγελείς.

Τέλος, πέμπτη και τελευταία μάρτυρας κατέθεσε η υπάλληλος της ΑΑΔΕ Κωστούλα Ταραντίλη, η οποία χαρακτήρισε την κυρία Τουλουπάκη τυπική στα υπηρεσιακά της καθήκοντα με την οποία είχε άριστες σχέσεις, όπως άριστες σχέσεις είχε η εισαγγελική λειτουργός και με τους άλλους συνεργάτες της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr