Είναι “ταξική” η δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Ποιοι δικαστές είναι οι πιο γρήγοροι στην έκδοση αποφάσεων και ποιοι οι πιο αργοί

Η “κατάταξη” που σχηματίζεται από τα στοιχεία τα οποία αναλύει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημ. Βερβεσός, είναι απολύτως ενδεικτική: Προηγούνται σε ετήσια παραγωγικότητα οι ειρηνοδίκες-πρωτοδίκες και στην ουρά της κατάταξης είναι οι σύμβουλοι επικρατείας - Το 2025 προσδιορίζονται οι εφέσεις στα Ειρηνοδικεία

NEWSROOM
Είναι “ταξική” η δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Ποιοι δικαστές είναι οι πιο γρήγοροι στην έκδοση αποφάσεων και ποιοι οι πιο αργοί

Επιλεκτική ή και “ταξική” δικαιοσύνη περιγράφει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσός, αναλύοντας στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαίου στη χώρα μας, τα οποία παρουσίασε στο dikastiko.gr

eurokinissi

Η σύγκριση γίνεται για τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε σχέση με τις εισερχόμενες υποθέσεις και κατά την ανάλυση του προέδρου της Ολομέλειας, προκύπτει ανισοβαρής κατανομή ανθρώπινων πόρων και άρα διαφορετικός ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης.

Εν ολίγοις ο κ. Βερβεσός επικαλείται τα στοιχεία για να χαρακτηρίσει “επιλεκτική» την απονομή δικαιοσύνης και να μιλήσει για Δικαιοσύνη πολλαπλών ταχυτήτων: Έτσι:

– με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Γ’ Τριμ. 2022), ο ρυθμός απονομής είναι αρνητικός στις υποθέσεις που αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, π.χ στην Τακτική Μονομελούς & Πολυμελούς, στα Ασφαλιστικά Μονομελούς στα Αυτοκίνητα στην Εκουσία Μονομελούς και τις Εργατικές διαφορές.

Αντίθετα, στις υποθέσεις, που ενδιαφέρουν πρωτίστως τις οικονομικά ισχυρές συσσωματώσεις, όπως οι τράπεζες (διαταγές πληρωμής, πτωχεύσεις) εκδίδονται περισσότερες αποφάσεις σε σχέση με τις εισερχόμενες υποθέσεις και άρα παρατηρείται επιτάχυνση.

Επιλεκτική δικαιοσύνη: Προσδιορισμοί

Ομοίως, μεγάλες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στον προσδιορισμό δικασίμων:

-Στη νέα τακτική διαδικασία η τυπική συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζεται 2 – 2½ χρόνια μετά το κλείσιμο του φακέλου των 120 ημερών.

-Ο προσδιορισμός των εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων γίνεται για το 2025.

-Οι Κτηματολογικές διαφορές προσδιορίζονται το 2027.

-Οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης προσδιορίζονται το 2030 (!!!) τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΚΠολΔ αυτή πρέπει να λαμβάνει χώρα σε 60 μέρες.

-Στα ασφαλιστικά μέτρα, που αφορούν τη χορήγηση προσωρινής δικαστικής προστασίας, ακόμα και τα αιτήματα προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται μετά 15 μέρες περίπου (αντί του συνήθους χρονικού διαστήματος των 48 έως 72 ωρών).

Freepik

Οι δικαστές

Όσον αφορά τους δικαστές και τον ρυθμό έκδοσης αποφάσεων (και βέβαια χωρίς να κρίνεται η βαρύτητα ή πολυπλοκότητα υποθέσεων) από την επεξεργασία των πλέον πρόσφατων στοιχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Γ’ Τριμ. 2022), και συγκεκριμένα τη διαίρεση του πλήθους των εκδοθεισών αποφάσεων με τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών, προκύπτει:

-ότι οι πρωτοδίκες (πολιτικών) είναι “πρωταθλητές” με μ.ο. 14 αποφάσεις/μήνα και “ουραγοί” οι σύμβουλοι επικρατείας με 0,7 αποφάσεις/μήνα. (αριθμός αποφάσεων ανά δικαστήριο).

-στο σύνολο του δικαστικού έτους (Α’-Γ’ Τριμ. 2022), οι πρωτοδίκες (πολιτικών δικαστηρίων) εκδίδουν κατά μ.ο. 13,85 αποφάσεις/μήνα, οι ειρηνοδίκες 14,47 αποφάσεις/μήνα, οι εφέτες 3,36 αποφάσεις/μήνα, οι αρεοπαγίτες 3,34 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί πρωτοδίκες 9,17 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί εφέτες 4,4 αποφάσεις/μήνα, και οι σύμβουλοι επικρατείας 1,4 αποφάσεις/μήνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr