Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024

Ειρήνη Σαρπ: Η ανώτατη δικαστής που (ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) “μπαίνει” στις τράπεζες-Κλαδική έρευνα για τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ , δικαστής υψηλού κύρους, κηρύσσει ως πρόεδρος της Επιτροπής έρευνα για το ελληνικό φαινόμενο της τεράστιας απόκλισης μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων (πολύ χαμηλά) και δανεισμού (πολύ υψηλά).

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειρήνη Σαρπ: Η ανώτατη δικαστής που (ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) “μπαίνει” στις τράπεζες-Κλαδική έρευνα για τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια Hellenic Competition Commission

Μια δικαστής υψηλής νομικής κατάρτισης και κύρους, με συμμετοχή σε εξαιρετικά σημαντικές δικαστικές αποφάσεις με κοινωνική απήχηση και ενδιαφέρον, βρίσκεται πίσω από την απόφαση με την οποία (επιτέλους) η ελληνική πολιτεία θα διερευνήσει μια ακόμα προφανή στρέβλωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μετά την έρευνα για τις τραπεζικές χρεώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό την προεδρία της Ειρήνης Σαρπ, θέτει υπό έρευνα και την τεράστια ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς είναι καταφανής και η τεράστια απόκλιση μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων (πολύ χαμηλά) και δανεισμού (πολύ υψηλά), ένα ακόμα ενδημικό φαινόμενο της χώρας.

Η έρευνα

Όπως ανακοινώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανοίγει έρευνα σχετικά με την παρατηρούμενη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ασκώντας σχετική αρμοδιότητα την οποία έχει αναλάβει με βάση νομοθεσία του 2011. Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate).

Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε “σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος”, εκτιμά η Επιτροπή.

Μέσω της κλαδικής έρευνας, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Με την εκκίνηση της κλαδικής έρευνας λίγους μήνες μετά την έκδοση της υπ’ αριθ. 838/2023 απόφασής της, η Επιτροπή επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει, τη σημασία που αποδίδει στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ως κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο παρέμβασης που έχει στη διάθεσή της βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επιτροπή Ανταγωνισμού

eurokinissi

Δημόσια διαβούλευση

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διεξαγωγής της εν λόγω κλαδικής έρευνας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κηρύσσει έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να εκθέσει τα σχόλια και τις θέσεις του αναφορικά με τις συνθήκες του ανταγωνισμού στις τραπεζικές καταθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], αναφέροντας το όνομά τους, την ιδιότητά τους και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η πρόεδρος με τις “δύσκολες” υποθέσεις

Η επίτιμη Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και νυν πρόεδρος της Ε.Α Αΐριν (Ειρήνη) Σαρπ, ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έως τον Ιουνιο του 2021. Με την ιδιότητα της αντιπροέδρου την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, αποκαλούμενου φορολογικού Τμήματος. Παράλληλα, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στις υποθέσεις για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, η κυρία Σαρπ είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά την παραίτηση του τότε πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, την 5ετή παραγραφή των φορολογικών ελέγχων, ενώ ως πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ, σε διάσκεψη, απέρριψε αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου σχετικά με το ζήτημα της παραμονής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο μακρινό 1998 είχε συγκροτήσει μαζί με άλλους κορυφαίους δικαστές, μια ιστορική μειοψηφία σε μια απόφαση ορόσημο του Συμβουλίου Επικρατείας, τοποθετημένη σε χρόνο που η κοινωνική, πολιτική και ακαδημαϊκή πλειοψηφία έκλεινε την πόρτα στο ευρωπαϊκό βήμα της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το σκεπτικό της μειοψηφίας από 5 δικαστές , ερμήνευε (από τότε) το άρθρο 16 του Συντάγματος με τον τρόπο που σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα. Αυτή η μειοψηφία, καταγεγραμμένη 25 χρόνια πριν, αποτελείται από κορυφαίους δικαστές , μεταξύ των οποίων και τρεις μετέπειτα πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας : Η Ειρήνη Σάρπ (νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) , ο Αθανάσιος Ράντος (νυν εισαγγελέας του δικαστηρίου της ΕΕ) και ο Νίκος Σακελλαρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ