Εισαγγελικός πάγος γιατί «δεν γνωστοποιήθηκε» από την Εισαγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο η καταδίκη του γιατρού που χειρούργησε την άτυχη 14χρονη Γωγώ

Σαφής επίπληξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τις εισαγγελικές αρχές για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων τους. Τι αναφέρει σε εγκύκλιο του.

NEWSROOM
Εισαγγελικός πάγος γιατί «δεν γνωστοποιήθηκε» από την Εισαγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο η καταδίκη του γιατρού που χειρούργησε την άτυχη 14χρονη Γωγώ

Ο θάνατος τον περασμένο Ιούνιο της 14χρονης Γωγούς από την Επανομή εξαιτίας επιπλοκών μετά από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου είχε συγκλονίσει. Ο ιερέας πατέρας της άτυχης 14χρονης κατήγγειλε ιατρικό λάθος και υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε.

Τότε, όμως, ήρθαν οι ακόμη πιο σοκαριστικές αποκαλύψεις. Σε βάρος του συγκεκριμένου γιατρού υπήρχε αμετάκλητη καταδίκη από τον Ιούνιο του 2012 με ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια μίας 41χρονης γυναίκας η οποία είχε υποβληθεί στην ίδια επέμβαση! Ο ίδιος μάλιστα κατηγορείται και για το θάνατο το 2017 ενός 24χρονου νεαρού από την Κεραμωτή.

Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο – επί εννέα δηλαδή χρόνια – συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα. Βασική αιτία υπήρξε πως οι εισαγγελικές αρχές δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τον ιατρικό σύλλογο για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του γιατρού.

Αυτό είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και επισημαίνοντας πως εάν υπήρχε ενημέρωση του ιατρικού συλλόγου θα μπορούσε να κρίνει για τη συνδρομή λόγων επιβολής πειθαρχικών ποινών στον γιατρό ή ακόμα και αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Καμπανάκι κυρώσεων για αδράνεια από τον Άρειο Πάγο

Η υπόθεση αυτή οδήγησε στην έκδοση μίας ιδιαίτερα αιχμηρής εγκυκλίου από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Παπαγεωργίου, αναφορικά με το εισαγγελικό καθήκον γνωστοποίησης ποινικών αποφάσεων κατά ιατρών στο πλαίσιο του Πειθαρχικού Δικαίου.

«Η εισαγγελική λειτουργική αποστολή δεν περιλαμβάνει μόνον δραστηριότητες συνοδευόμενες από την αίγλη του δημόσιου ενδιαφέροντος (άσκηση ποινικών διώξεων, αγορεύσεις στο ακροατήριο κ.λπ.), αλλά και «αθόρυβες» υποχρεώσεις (όπως, εν προκειμένω, η γνωστοποίηση των βουλευμάτων κατά ιατρών και αντίστοιχων αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων), οι οποίες ωστόσο, δεν είναι ασχολίες παρακατιανές αλλά ενέργειες σημαντικές και αναγκαίες για να ελεγχθούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία συμπεριφορές επίορκων λειτουργών – επαγγελματιών και εντέλει να προστατευθεί ο πολίτης» υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Και στην εγκύκλιό του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως «συνάμα, κάθε εισαγγελικός λειτουργός, που χειρίζεται κατά την προδικασία ποινική δικογραφία κατά ιατρού ή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα της έδρας σε ποινικό δικαστήριο που δικάζει υπόθεση με κατηγορούμενο ιατρό, οφείλει να επαγρυπνεί και να δραστηριοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενδεχόμενη υπηρεσιακή αδιαφορία και αδράνεια συνεπάγεται διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης κατά τον ΚΟΔΚΔΛ… Ανάλογη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι εισαγγελείς της Χώρας σε όλες τις περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει τέτοιου είδους καθήκοντα – υποχρεώσεις γνωστοποίησης ποινικής δίωξης, κλητηρίου θεσπίσματος, παραπεμπτικού βουλεύματος και ποινικής απόφασης, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, διαφόρους κλάδους λειτουργών και επαγγελματιών κ.λπ.»

Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr