Εισβολή στην Ουκρανία: Έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα
Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα αφότου εντοπίστηκαν τα πτώματα 20 ανθρώπων, που φορούσαν πολιτικά.
Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα.
Μέσα από το Twitter, ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».
Με βάση την έρευνα αυτή, οι Ρώσοι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούτσας, τον Μάρτιο, «κράτησαν ομήρους πολίτες που δεν μετείχαν στις εχθροπραξίες και δεν ήταν ένοπλοι. Οι κατακτητές δεν τους έδωσαν ούτε τροφή, ούτε νερό».
«Οι ύποπτοι τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους έκλεισαν τα μάτια με ύφασμα και με αυτοκόλλητη ταινία, τους έδεσαν τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες και απείλησαν να τους σκοτώσουν, πυροβολώντας σκόπιμα προς την κατεύθυνσή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Για να πάρουν πληροφορίες για την τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι Ουκρανοί στρατιώτες και, σε μια περίπτωση χωρίς λόγο, οι Ρώσοι στρατιώτες τραυμάτισαν τους αμάχους». Οι κρατούμενοι δέχτηκαν «γροθιές και κλοτσιές στα πόδια, στα δάχτυλα των ποδιών και στον κορμό. Οι κατακτητές λεηλάτησαν επίσης τους ντόπιους, παίρνοντας προσωπικά τους είδη και τον οικιακό εξοπλισμό τους».
Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι δέκα ύποπτοι καταζητούνται, ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα αφότου εντοπίστηκαν τα πτώματα 20 ανθρώπων, που φορούσαν πολιτικά, σε έναν δρόμο της πόλης αυτής, στις 2 Απριλίου, ένα γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο.
Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για εγκλήματα πολέμου όμως η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και υποστηρίζει ότι η σφαγή στην Μπούτσα ήταν «σκηνοθετημένη» από το Κίεβο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι νόμιμο για τους ξένους υπηκόους να πολεμούν για την Ουκρανία; Αβεβαιότητα για τη νομική θέση των πολιτών-μαχητών Π. Αδαμίδης: “Απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου και οι διεκδικήσεις των θυμάτων” είπε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πόλεμος στην Ουκρανία – Βαριές καμπάνες στη Μόσχα: “Σκηνή εγκλήματος”, λέει η Χάγη – Η πρώτη έκθεση του ΟΑΣΕ Κινητικότητα της Δικαιοσύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr