Έκανε μήνυση σε 3 άτομα για απάτη μέσω Facebook – Της έταξαν αυτοκίνητο και απέσπασαν 2.000 ευρώ

Οι δύο κατηγορούμενες αναζητούνται από τις Αρχές στη Μεσσήνη.

NEWSROOM
Έκανε μήνυση σε 3 άτομα για απάτη μέσω Facebook – Της έταξαν αυτοκίνητο και απέσπασαν 2.000 ευρώ

Για απάτη μέσω Facebook υπέβαλε μήνυση μια 41χρονη σε βάρος μιας 40χρονης και μιας 35χρονης αλλά και κατά ενός άγνωστου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 5 Δεκεμβρίου, η 41χρονη είδε μέσω του Facebook από άτομο με στοιχεία γυναίκας μια αγγελία πώλησης αυτοκινήτου, για 6.000 ευρώ.

Εστειλε προσωπικό μήνυμα και κάλεσε σε τηλεφωνικό αριθμό για περαιτέρω διευκρινίσεις. Της απεστάλησαν στην εφαρμογή «viber» διάφορες φωτογραφίες του αυτοκινήτου και αφού συμφώνησαν για την αγοραπωλησία του αυτοκινήτου, της ζήτησαν να τους μεταφέρει το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ μέσω τραπέζης προκειμένου να της στείλουν το αυτοκίνητο.

Ακόμη, της είπαν ότι θα έστελναν το αυτοκίνητο κι αν δεν της αρέσει θα το έπαιρναν πίσω και θα της επέστρεφαν το χρηματικό ποσό που τους είχε καταθέσει.

Κατέθεσε, λοιπόν, 500 ευρώ σε άτομο με στοιχεία της πρώτης κατηγορούμενης. Έπειτα μίλησαν ξανά και της ζήτησαν να καταθέσει και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό, ήτοι άλλα 1.500 ευρώ προκειμένου να της στείλουν το αυτοκίνητο την ίδια μέρα.

Εν συνεχεία, μετέβη σε κατάστημα MoneyGram στην περιοχή του Γενναδίου και κατέθεσε το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ σε άτομο με στοιχεία της δεύτερης. Μετά συνομίλησε με άτομο το οποίο της συστήθηκε ως λογιστής και της είπε ότι αν του καταθέσει και το υπόλοιπο ποσό θα της κάνει καλύτερη τιμή και θα της αφαιρέσει άλλα 400 ευρώ περίπου από το αρχικό ποσό που είχαν συμφωνήσει.

freepik

Απάτη μέσω Facebook: Οι δύο κατηγορούμενες αναζητούνται από τις Αρχές

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο γυναίκες διαμένουν στην Μεσσήνη και αναζητούνται από τις εκεί αστυνομικές αρχές.

Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr