Εκλογές δικηγόρων: “Πράσινο φως” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τη χορήγηση στοιχείων μελών στους υποψήφιους
Ο σκοπός της διαβίβασης των στοιχείων τους είναι συμβατός με τον αρχικό σκοπό συλλογής τους, αναφέρει γνωμοδότηση. Αναγκαία η ενημέρωση των μελών για το πρόσωπο και τις απόψεις κάθε υποψηφίου.
Εκλογές δικηγόρων: Αναγκαία και νόμιμη χαρακτηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη χορήγηση στοιχείων επικοινωνίας των μελών Δικηγορικών Συλλόγων προς τους υποψηφίους των επικείμενων εκλογών.
Μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί από τους υπεύθυνους Προστασίας Δεδομένων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) σχετικά με τη χορήγηση στους υποψηφίους συγκεντρωτικών καταλόγων με στοιχεία επικοινωνίας των μελών προς το σκοπό προώθησης ενημερωτικού υλικού, η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής υπήρξε θετική.
«Η ενημέρωση των μελών για το πρόσωπο και τις απόψεις κάθε υποψηφίου είναι αναγκαία, ώστε τα μέλη να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις θέσεις και προτάσεις τους και τελικώς να επιλέξουν ποιους θα ψηφίσουν» αναφέρει στη γνωμοδότηση της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και προσθέτει πως «η εν λόγω επεξεργασία (κοινοποίηση/διαβίβαση των στοιχείων επικοινωνίας των δικηγόρων στους υποψηφίους) αφορά αποκλειστικά στα μέλη κάθε Συλλόγου».
Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή σημειώνει ότι η ιδιότητα του μέλους του ΔΣΑ δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο ειδικών κατηγοριών, εφόσον συνδέεται με την επαγγελματική ιδιότητα του δικηγόρου, η οποία μάλιστα ρυθμίζεται από τον νόμο, ενώ η διαβίβαση των στοιχείων επικοινωνίας μέλους του ΔΣΑ στους υποψηφίους στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου, που αποτελεί ΝΠΔΔ, δεν αποτελεί πληροφορία που συνδέεται με άσκηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
Νόμιμη η διαβίβαση χωρίς συγκατάθεση
Με τη γνωμοδότηση, η ανεξάρτητη Αρχή απαντά και στο ζήτημα νομιμότητας της διαβίβασης χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των μελών.
«Εφόσον δεν υπάρχει συγκατάθεση των μελών του ΔΣΑ για τη διαβίβαση των στοιχείων επικοινωνίας τους από τη διοίκηση του συλλόγου προς τους υποψηφίους, η νομιμότητα της διαβίβασης μπορεί να βασιστεί στο προαναφερόμενο άρθρο 6.1.ε του ΓΚΠΔ, δηλ. την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για τη λειτουργία του Συλλόγου, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ανάδειξης ΔΣ με τρόπο που να εξασφαλίζει την προβολή των θέσεων όλων των υποψηφίων» επισημαίνει.
Και τονίζει ειδικότερα πως «τα μέλη του Συλλόγου δεν έχουν μεν ενημερωθεί ως υποκείμενα των δεδομένων κατά το στάδιο της συλλογής των στοιχείων επικοινωνίας τους από τη διοίκηση του Συλλόγου για τη διαβίβαση των στοιχείων τους στους υποψηφίους, αλλά μπορεί να τύχει εφαρμογής το άρθρο 6.4. του ΓΚΠΔ, καθώς ο σκοπός της διαβίβασης των στοιχείων τους είναι συμβατός με τον αρχικό σκοπό συλλογής τους. Ειδικότερα, στη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων εντάσσεται τόσο ο σκοπός επικοινωνίας μεταξύ των μελών όσο και ο σκοπός διεξαγωγής αρχαιρεσιών».
Όπως αναφέρει η Αρχή ο αρχικός σκοπός συλλογής των στοιχείων επικοινωνίας των μελών του ΔΣΑ από τη διοίκηση του Συλλόγου είναι η επικοινωνία μεταξύ των μελών και μεταξύ αυτών και των πολιτών ή/και των δημοσίων φορέων.
Για τους λόγους αυτούς στη γνωμοδότηση καταλήγει: «Ο σκοπός αυτός είναι συναφής με τον σκοπό ενημέρωσης των μελών για το πρόσωπο και τις απόψεις κάθε υποψηφίου, διότι η ενημέρωση αυτή είναι αναγκαία, ώστε τα μέλη να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις θέσεις και προτάσεις τους και τελικώς να επιλέξουν ποιους θα ψηφίσουν. Κατά συνέπεια, η χορήγηση στους υποψηφίους των στοιχείων επικοινωνίας των μελών που έχουν εκλογικό δικαίωμα είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση και των δυο ως άνω σκοπών, τόσο του σκοπού της αρχικής συλλογής όσο και του σκοπού της επιδιωκόμενης περαιτέρω επεξεργασίας (διαβίβαση στους υποψηφίους)».
Εκλογές δικηγόρων: Δικαίωμα εναντίωσης και όροι χρήσης
Σύμφωνα με την Αρχή μόνες προϋποθέσεις για τη διαβίβαση των στοιχείων στους υποψηφίους είναι πρώτον να παρασχεθεί από τον Σύλλογο στα μέλη του το δικαίωμα εναντίωσης. Και δεύτερον, «ο ΔΣΑ ως υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λάβει μέτρα, τα οποία και θα πρέπει να προσδιορίσει επακριβώς, όπως π.χ. να θέσει όρους για τη χρήση των δεδομένων αντίστοιχους με αυτούς των προωθητικών μηνυμάτων» καθώς και «να ορίσει περιορισμένο χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων από τους υποψηφίους, μετά την πάροδο του οποίου αυτοί υποχρεούνται να διαγράψουν τα δεδομένα».
Αναλυτικά η γνωμοδότηση της Αρχής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρήστος Πραματευτάκης: Ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Όλα τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων και συμβούλων των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας Αυτοί είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ KΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ))Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr