Ανάλυση εργαστηρίου σεισμολογίας ΕΚΠΑ για Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε 10 μέρες

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά φαινόμενα, με έμφαση στις κατολισθήσεις που έχουν πλήξει τη Σαντορίνη.

NEWSROOM
Ανάλυση εργαστηρίου σεισμολογίας ΕΚΠΑ για Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε 10 μέρες

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ανέφερε ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025, στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έχουν καταγραφεί πάνω από 12.800 σεισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 είχαν μέγεθος M≥4.0 και 2 M≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Κατολισθήσεις και επιπτώσεις

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά φαινόμενα, με έμφαση στις κατολισθήσεις που έχουν πλήξει τη Σαντορίνη. Οι γεωεπιστήμονες έχουν συλλέξει δεδομένα και πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, αποτυπώνοντας τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Κύριες περιοχές κατολισθήσεων

Νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης (εκτός καλδέρας): Κόκκινη Παραλία: Καταπτώσεις βραχωδών τεμαχίων, με αύξηση του όγκου των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς. Η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια. Παραλία Βλυχάδα: Επιπτώσεις σε μεγάλο μήκος της παραλίας, με περιορισμό του πλάτους της λόγω συσσώρευσης ασταθών μαζών. Ωστόσο, αναμένεται να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας: Λιμένας Αθηνιού: Κατολισθήσεις περιορισμένης έκτασης, χωρίς επιπτώσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις ή τον υπαίθριο χώρο. Άκρα Αλωνάκι (1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού): Κατολισθήσεις σε πρανή μακριά από το δομημένο περιβάλλον, με τμήμα των υλικών να καταλήγει στη θάλασσα. Παλαιός λιμένας Φηρών, Ημεροβίγλι και Σκάρος: Κατολισθήσεις σε πρανή κατάντη κατοικημένων περιοχών, χωρίς επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον. Βόρειο τμήμα της νήσου: Επαρχιακή οδός Φηρών-Οίας: Καταπτώσεις βράχων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευση οχημάτων.

Μέτρα Πολιτικής Προστασίας

Στις πληγείσες περιοχές εφαρμόζονται μη δομικά μέτρα, όπως:

Απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου κοντά σε θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, οι πληγείσες περιοχές θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά δομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο ηφαιστειακό τοπίο και στο φυσικό κάλλος της Σαντορίνης.

Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων

Η επιτροπή αποτελείται από ειδικούς διαφόρων επιστημονικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένων των:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Λέκκας Ευθύμιος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής. Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας. Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής. Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της Σαντορίνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr