Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα, μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου – ΒΙΝΤΕΟ

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα, μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Στην τουρκική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου στις 3 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός εκτάκτως από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα θα έχει προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έγραψε το dikastiko.gr, θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Πρόκειται για μια έκτακτη “αναβάθμιση” της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στις 19.00 κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Κατόπιν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Οι συναντήσεις αποτελούν το επόμενο βήμα μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Οι επαφές λαμβάνουν χώρα σε μια πιεστική για την Τουρκία συγκυρία, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όπου μαίνονται πολιτικό-κοινωνικές ρήξεις και μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, όσο και στο εξωτερικό όπου οι σχέσεις με την ΕΕ βρίσκονται στο ναδίρ, στον απόηχο και του “sofagate” ενώ και οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με αφορμή τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Χθες λίγο προτού ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Ερντογάν ωστόσο ανέβασε πάλι τους τόνους προχωρώντας σε προκλητικές δηλώσεις, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Σε ομιλία που πραγματοποίησε σε νέους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικών πλοίων στην Κύπρο στην περίπτωση που αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε κοινές σεισμολογικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη η κινητικότητα της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή ενοχλεί την Τουρκία. Όσο στις εκεί επαφές σήμερα, όπως σημειώνει, οι προσδοκίες είναι χαμηλές από αμφότερες τις πλευρές. Η εκτίμηση είναι ότι στα πολιτικά θέματα η διαφορά είναι μεγάλη και όχι μόνο σύγκλιση δεν υπάρχει, αλλά μάλλον διεύρυνση της απόκλισης.

Ο Ν. Δένδιας και η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει, είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θα ανοίξει η τουρκική πλευρά και να εγείρουν αντίστοιχα μια σειρά θεμάτων. Και στα ευρωτουρκικά θα υπάρξει συζήτηση υπό το πρίσμα της ανανέωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ενώ φυσικά ούτε και στα περιφερειακά, ούτε στην Λιβύη ή στη Συρία υπάρχει σύγκλιση. Εν τούτοις, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί κι ένα θετικό μήνυμα στην οικονομική συνεργασία και γι’ αυτό εξάλλου στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Πάντως χθες, οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης έδειξαν τον προσανατολισμό της πυξίδας της Τρίπολης και προς την Αθήνα, με ακόμη μια δημόσια δήλωση εκ μέρους του επικεφαλής του μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δημόσιο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μοχάμεντ αλ Μενφί διαμήνυσε τη λιβυκή ετοιμότητα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ταυτόχρονα για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως πύλης για την ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ