Ελένη Τροβά: Η διαιτησία των επιμελητηρίων
Το νέο πόνημα της συγγραφέως, πραγματεύεται την ιδιωτική απονομή Δικαιοσύνης από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Η δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής, αρθρογράφος και συνεργάτης του dikastiko.gr, Ελένη Τροβά έδωσε στην Πανεπιστημιακή και νομική κοινότητα ένα ακόμη ενδιαφέρον βιβλίο, των 565 σελίδων, υπό τον τίτλο: «Η διαιτησία των επιμελητηρίων».
Το βιβλίο (εκδόσεις Σάκκουλα) προλογίζει ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Καλβρός, ενώ επιμελήθηκαν και μετέφρασαν τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου του 2021, η Παρασκευή Καλλιακούδη, η Βασιλική Κάρμου και ο Παναγιώτης Οικονόμου. Το νέο βιβλίο της κυρίας Τροβά, «διαιτησία των επιμελητηρίων» θα γίνει απαραίτητο «εργαλείο» για τους νομικούς, δικηγόρους, κ.λπ.
Το νέο πόνημα της συγγραφέως, πραγματεύεται την ιδιωτική απονομή Δικαιοσύνης από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου αναφέρονται τα κάτωθι:
«Η απονομή δικαιοσύνης εξελίσσεται λοιπόν και οφείλουμε να παρακολουθούμε τη διαδρομή της ενόψει της κατανόησης όσων διαμείβονται στις μέρες μας. Το βιβλίο πραγματεύεται σε βάθος, αλλά και λεπτομερώς εν εκτάσει, ένα ζήτημα που σήμερα άπτεται της λεγόμενης μεταμοντέρνας δικαιοσύνης και θα πρέπει να μας προβληματίσει ενόψει του ουσιώδους αιτήματος για απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί ζητούμενο της ανθρωπότητας προαιώνιο. Με άξονα τις συντεχνίες, τα επιμελητήρια, τα διεθνή ιδιωτικά fora απονομής δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου που δεν είναι διόλου αυτονόητη. Ο τίτλος λοιπόν, επιλογή του καθηγητή Καλαβρού που προλογίζει το έργο, συνιστά ένα ερέθισμα για σκέψη καθώς το επιμελητηριακό φαινόμενο αποτελεί την επιβίωση των ανθρώπινων ενώσεων για προάσπιση οικονομικών αλλά και πολυποίκιλων συμφερόντων. Οι εκδόσεις Σάκκουλα προσφέρουν ένα όμορφο βιβλίο άρτια επιμελημένο και ευανάγνωστο με παράρτημα την μετάφραση των Κανόνων του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου του 2021.
Ένα βιβλίο για τη δικαιοσύνη και τη διαιτησία χωρίς αγκυλώσεις και με ευρύ πνεύμα όπως επισημαίνει ο προλογίζων, το οποίο ανοίγει ένα ουσιαστικό διάλογο μέσα από παράδοξες επισημάνσεις όπως το γεγονός ότι η διαιτησία έτυχε θερμού εναγκαλισμού και από τη Σοβιετική Ένωση και τα κράτη της COMECON μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση λόγω της δυσπιστίας στην τσαρική κρατική δικαιοσύνη.
Η θεσμική διαιτησία επιτρέπει την συνταγματική προσέγγιση του φαινομένου της απονομής δικαιοσύνης από πλευρές πρωτόγνωρες και καθιστά το διεθνικό αίτημα για απονομή δικαίου και επίλυσης διαφορών αξιοπρόσεκτο. Το αίτημα για άμεση και επιεική απονομή δικαίου αποτελεί απαίτηση των καιρών που βλέπουν τη χρονοβόρα και δύσκαμπτη δικαιοσύνη να αγκομαχάει ανήμπορη να αποδώσει το αιτούμενο αμφισβητώντας τις παραδοσιακές εξουσίες. Ποιος είναι λοιπόν ο φυσικός δικαστής σε σκοτεινές εποχές που το αίσθημα του αδίκου κυριαρχεί και το θείο δίκαιο για τους χριστιανούς τουλάχιστον δεν επαρκή για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης; Αν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέδειξε παρά τις εύλογες αμφισβητήσεις τους, τα δικαστήρια του Τόκυο και της Νυρεμβέργης ως κατάλληλα για την απόδοση δικαιοσύνης για τα μεγαλύτερα εγκλήματα της εποχής εδραιώνοντας αυτό τον τύπο δικαστηρίων για πολλές περιπτώσεις στη συνέχεια, η ιδιωτική απονομή δικαιοσύνης επιτρέπει την διαπίστωση ότι η υδρόγειος σήμερα περιβάλλεται από ένα δίκτυο θεσμικών διαιτησιών οι οποίες επιλύουν το μεγαλύτερο όγκο των διαφορών με σημαντικό οικονομικό συνήθως αντικείμενο. Τι απομένει για την κρατική δικαιοσύνη μένει να αναρωτηθούμε τη στιγμή που οι «έγκυροι τρίτοι» της infrajustice αναλαμβάνουν δυναμικό ρόλο διεθνώς ως δικαστήρια χωρίς κρατικό άρωμα αλλά με μόνη νομιμοποίηση την ελεύθερη βούληση για επίλυση διαφορών και κοινωνική ειρήνη;
Ο «κόσμος που έρχεται από αλλού» κατά τον Βολταίρο, η ύπαρξη μιας «έννομης διαιτητικής τάξης» κατά τον Gaillard, επιτρέπουν τη διαπίστωση κατά τη συγγραφέα Ελένη Τροβά ότι εγκαθιδρύεται μια άναρχη απονομή δικαιοσύνης μέσα στον πιο έξαλλο καπιταλισμό των ημερών για την εξεύρεση λύσεων ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στα σύγχρονα πολυποίκιλα αδιέξοδα. Η ελεύθερη βούληση, επισημαίνει η συγγραφέας, υπερισχύει κάθε τυπολατρικού ενδοιασμού που θα την περιόριζε κατά τρόπο που καθίσταται υπερισχύουσα των συστημάτων εξουσίας και κατά τον τρόπο αυτό, διαχρονικά αυτόνομη εξουσιαστική και κυρίαρχη ανοίγοντας έναν συναρπαστικό και επίκαιρο επιστημονικό διάλογο».
Η ευχή του dikastiko.gr προς την κυρία Τροβά είναι: «Καλοτάξιδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελένη Τροβά: Κανόνες και έθιμα ταφής και ελευθερία της βούλησης Ελένη Τροβά: Πρέπει το ΔΕΕ να πάψει να ονομάζεται δικαστήριο; Lexbook: Νέο βιβλίο για τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, ενημερωμένο μέχρι το Ν. 4790/2021 – ΦΩΤΟ To Dikastiko.gr και το TheGreekLawyer.gr παρουσιάζουν το Ημερολόγιο 2022 για το νέο δικαστικό έτοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr