Εμπορία ανθρώπων: Το 50% των θυμάτων είναι ανήλικοι, το 80% γυναίκες – Μηδενική ανοχή το μήνυμα του Μ. Χρυσοχοΐδη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

«Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου.

NEWSROOM
Εμπορία ανθρώπων: Το 50% των θυμάτων είναι ανήλικοι, το 80% γυναίκες – Μηδενική ανοχή το μήνυμα του Μ. Χρυσοχοΐδη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

«Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε διαδικτυακή συνέντευξη σχετικά με τη Στρατηγική του υπουργείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων 2021-2025, παρουσία του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ενδεικτικά ανέφερε πως παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, η ΕΛΑΣ κατάφερε την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, 25 θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων ανήλικα και 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευση μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε πως «η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας».

Και όπως τονίζει στο σχεδιασμό του υπουργείου «η Στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος».

Τι δείχνουν οι υποθέσεις

Από την ανάλυση των υποθέσεων που διερεύνησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκύπτει ότι η κυρίαρχη μορφή εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας είναι η γενετήσια εκμετάλλευση, έπεται η εκμετάλλευση της εργασίας και της επαιτείας και, τέλος, η στρατολόγηση, διακίνηση με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, την τέλεση εξαναγκαστικού γάμου και την εκμετάλλευση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Βασικότερο τρόπο δράσης (modus operandi) στις υποθέσεις γενετήσιας εκμετάλλευσης, αποτέλεσε η εκμετάλλευση της ευαλωτότητας των θυμάτων. Οι δράστες προσέγγιζαν άτομα τα οποία βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση (χωρίς πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οικογενειακά προβλήματα, άτομα τα οποία βρίσκονταν στις μεταναστευτικές ροές κ.λπ.) και με ψευδείς υποσχέσεις (αναφορικά με το είδος της εργασίας, τις απολαβές και τις συνθήκες εργασίας) αποσπούσαν τη συναίνεσή τους, προκειμένου να τους ακολουθήσουν στη χώρα «εκμετάλλευσης».

Η χρήση του διαδικτύου είχε καθοριστικό ρόλο στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφενός για να στρατολογήσουν θύματα, αφετέρου για την αλίευση πελατών με την προβολή – διαφήμιση των «ερωτικών υπηρεσιών» των θυμάτων.

Οι δράστες διατηρούσαν τον έλεγχο επί των θυμάτων με χρήση ή/και απειλή βίας, με απειλές κατά μελών οικογενειών τους, με περιορισμό της ελευθερίας της κίνησης, με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές για να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.λπ.) και των ταξιδιωτικών εγγράφων και τέλος, με τη δημιουργία «δεσμού χρέους» (πλήρωναν οι δράστες για τα θύματα τα εισιτήρια, το ενοίκιο διαμονής κ.λπ., δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό χρέος, το οποίο τα θύματα έπρεπε να αποπληρώσουν).

Η χρήση σωματικής βίας έχει περιοριστεί, καθώς είναι εύκολα ανιχνεύσιμη (εμφανή σημάδια) και μπορεί να αποδείξει ευκολότερα την τέλεση του αδικήματος, ενώ έχει αυξηθεί η ψυχολογική βία ως μέσο ελέγχου των θυμάτων. Οι περισσότεροι δράστες της εμπορίας ανθρώπων είναι Έλληνες και πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε. Από πλευράς φύλου, περίπου το 70% των δραστών είναι άνδρες. Τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες, σε ποσοστό περίπου 80%, ενώ το 50% περίπου των θυμάτων είναι ανήλικοι. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι δράστες συμμετείχαν σε διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις.

Οι έξι στόχοι της νέας Στρατηγικής

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους έξι βασικούς στόχους της Στρατηγικής, που είναι:

1. Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Η έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, η προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

3. Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.

4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

5. Η ενδυνάμωση της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.

6. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τον συντονισμό των δράσεων θα έχει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και σε αυτές περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας των ανθρώπων, η ενίσχυση των Ομάδων Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, η δι- υπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών, η ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα, η αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «follow the money» καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων από πιθανή εκμετάλλευση.

Η. Μοσκώφ: Απαιτείται εξειδίκευση και προγράμματα

Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σημείωσε πως η Στρατηγική του υπουργείου είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να γίνει πραγματικότητα. Θα στηρίξουν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς και τις ομάδες εργασίας που διαθέτουν. «Υπάρχει η απερίφραστη πολιτική βούληση για το θέμα αλλά βεβαίως είναι και τεχνικό ζήτημα που απαιτεί εξειδίκευση και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Θα είμαστε δίπλα σας» κατέληξε.

Η διαδικτυακή συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Ταξίαρχου Μαρίνου Σταγάκη και του Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικού Διευθυντή Χρήστου Μηλιώτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr