ΕνΔΕ: Να δοθεί πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία και σε δικαστικούς λειτουργούς

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η Ένωση κάνει λόγο για ηχηρή απουσία των Κτηματολογικών Δικαστών από τον κατάλογο όσων έχουν δικαίωμα έρευνας και πρόσβασης.

NEWSROOM
ΕνΔΕ: Να δοθεί πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία και σε δικαστικούς λειτουργούς

Άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, με την οποία δίνεται δικαίωμα πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

Η ανάγκη τροποποίησης, όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι αναγκαία λόγω της ηχηρής απουσίας από τις κατηγορίες με δικαίωμα πρόσβασης των δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα των Κτηματολογικών Δικαστών.

Στην επιστολή, η ΕνΔΕ παραπέμπει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας με την οποία «ορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και οι όροι και τα δικαιούμενα πρόσωπα για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία, κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του άρθρου 21 παρ. 2 του ν. 2664/1998. Με τη διάταξη του άρθρου 2 της παραπάνω ΚΥΑ ορίστηκαν περιοριστικά τα δικαιούμενα σε πρόσβαση πρόσωπα, μεταξύ δε αυτών (πέραν των ιδιωτών μόνο για τα ακίνητα επί των οποίων διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα), περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών: Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Δικαστικοί Επιμελητές και οι Μηχανικοί».

ende

Προσθέτει δε πως «νομιμοποιητική βάση για την πρόσβαση αυτών στα κτηματολογικά δεδομένα αποτελεί η εξυπηρέτηση – διευκόλυνση στην άσκηση των προβλεπόμενων στο νόμο καθηκόντων τους (ενδεικτικά σύνταξη δικογράφων επί ακινήτων, κατάρτιση εμπράγματων δικαιοπραξιών, διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και έκδοση οικοδομικών αδειών αντίστοιχα)».

Αδικαιολόγητη παράλειψη

Ωστόσο, η Ένωση υπογραμμίζει πως «στη συγκεκριμένη λίστα επαγγελματιών με δικαίωμα πρόσβασης ηχηρή είναι η απουσία του Κτηματολογικού Δικαστή, ειδικά θεσμοθετημένου δικαιοδοτικού οργάνου στη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 4 του ν. 2664/1998 (ήδη με το άρθρο 11 του ν. 4821/2021 έχει θεσμοθετηθεί και ο Κτηματολογικός Εφέτης), με λειτουργική αρμοδιότητα στην επίλυση των κτηματολογικών διαφορών, που επενεργεί καταλυτικά στη διαμόρφωση των κτηματολογικών εγγραφών του κτηματολογικού βιβλίου».

Και διευκρινίζει: «Η συγκεκριμένη παράλειψη του Κτηματολογικού Δικαστή είναι αδικαιολόγητη, αφού στην περίπτωση του συντρέχει στο μέγιστο βαθμό (σε σχέση με τους ήδη δικαιούμενους παραπάνω επαγγελματίες) η νομιμοποιητική βάση της αποτελεσματικής άσκησης των δικαστικών του καθηκόντων (δημόσιας εξουσίας), κατά την επίλυση των κτηματολογικών διαφορών, για την πρόσβαση στα κτηματολογικά δεδομένα».

Για το λόγο αυτό αναφέρει ότι «συντρέχει συνεπώς περίπτωση άμεσης τροποποίησης της παραπάνω ΚΥΑ με την συμπερίληψη και όλων των Ελλήνων Κτηματολογικών Δικαστών στη λίστα των δικαιούμενων σε πρόσβαση προσώπων».

freepik

Πιστοποίηση των Δικαστών

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ η διαδικασία για την ένταξη των Κτηματολογικών Δικαστών στη λίστα των δικαιούμενων πρόσβασης, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες ούτε συνεπάγεται καμία δαπάνη για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς μπορεί να γίνει κεντρικά με τη συνεργασία Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την πιστοποίηση των Δικαστών μέσω της επιτυχημένης πλατφόρμας OpenGov.gr.

«Η νομική βάση για την πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία εντοπίζεται στη διάταξη του άρθρου 21 του ν. 2664/1998, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 περ. ε του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, αφού ο Κτηματολογικός Δικαστής ως το δικαιοδοτικό όργανο στο οποίο η έννομη τάξη έχει αναθέσει την επίλυση των κτηματολογικών διαφορών, κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων, που αποτελεί περίπτωση άσκησης δημόσιας εξουσίας, λειτουργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συνάπτονται της εκάστοτε κτηματολογικής διαφοράς και περιλαμβάνονται στο αρχείο της κτηματολογικής βάσης προβαίνοντας σε επεξεργασία αυτών με την ειδικότερη μορφή της μεταβολής – προσαρμογής» καταλήγει στην επιστολή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ