ΕνΔΕ: Να θεσμοθετηθεί Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης – Η ισοτιμία της δικαστικής εξουσίας δεν αναγνωρίζεται εμπράκτως από τις άλλες δύο, εκτελεστική και νομοθετική

Τι ανέφερε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

NEWSROOM
ΕνΔΕ: Να θεσμοθετηθεί Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης – Η ισοτιμία της δικαστικής εξουσίας δεν αναγνωρίζεται εμπράκτως από τις άλλες δύο, εκτελεστική και νομοθετική

Με 6 σημεία αιχμής για τη λειτουργία των δικαστηρίων και μία καινοτόμο πρόταση για να θεσμοθέτηθεί Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης προσήλθε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στις συναντήσεις που είχε με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Όπως αναφέρει το νέο Δ.Σ. της Ένωσης στο υπόμνημά του προς τον υπουργό για το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης, προτείνεται να αποτελέσει ένα όργανο, το οποίο θα έχει οριζόντια αρμοδιότητα για την καταγραφή των αναγκών των Δικαστηρίων, την υποβολή προτάσεων και το σχεδιασμό των μέτρων, που πρέπει να λαμβάνει η Πολιτεία προς βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης.

Προτείνεται δε να συγκροτείται από ανώτατους Δικαστές όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, αιρετών εκπρόσωπων των Δικαστικών Ενώσεων, εκπροσώπων των Δικηγορικών Συλλόγων, των Δικαστικών Υπαλλήλων και του αρμοδίου υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο υπόμνημα τονίζεται ωστόσο πως «η Δικαστική Εξουσία, ως ισότιμη και ισόκυρη με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική, ανταποκρινόμενη στο συνταγματικό της ρόλο συμβάλλει στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου στην ελληνική κοινωνία. Η ισοτιμία αυτή, ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται εμπράκτως από τις άλλες δύο εξουσίες, με συνέπεια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης να μην αρμόζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα».

Και επισημαίνεται ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιζητά τη συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ώστε να ληφθούν κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της απονομής της Δικαιοσύνης και της επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων».

Eurokinissi

Τα 6 «αγκάθια» για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Στο πλαίσιο των αιτημάτων και προτάσεων προς το υπουργείο, η ΕνΔΕ περιλαμβάνει 6 σημεία που αποτελούν «αγκάθια» και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς – όπως αναφέρεται – «θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του Έλληνα Δικαστή, θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών και θα συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση της Δικαιοσύνης».

Μεταξύ αυτών κρίσιμο θεωρείται η ενίσχυση της ασφάλειας των Δικαστηρίων, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα, αλλά και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. «Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες, δεν υφίστανται συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού ενώ πρόσφατα αντιμετωπίσαμε και το ζήτημα της έλλειψης καθαριότητας των πολιτικών Δικαστηρίων της πρωτεύουσας της χώρας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το Δ.Σ. της ΕνΔΕ θέτει επίσης το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης, ενώ περιλαμβάνει και ειδική πρόταση για την εξ αποστάσεως δημοσίευση αποφάσεων. Παράλληλα, καταθέσει μία σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που κρίνει πως πρέπει να γίνουν αλλά και μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δικαστικών λειτουργών.

Αναλυτικά το υπόμνημα του Δ.Σ. της ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr