Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 35χρονος που απείλησε ότι θα σκοτώσει τη σύζυγό του

Στην απολογία του ο 35χρονος ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις του και παρακάλεσε τους δικαστές να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 35χρονος που απείλησε ότι θα σκοτώσει τη σύζυγό του

Για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος της συζύγου του καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ένας 35χρονος στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή απειλή και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Ο 35χρονος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα καθώς είχε καταδικαστεί ξανά για παρόμοιο αδίκημα και το δικαστήριο αποφάσισε να εκτίσει το σύνολο της ποινής του και να μην έχει δυνατότητα αναστολής με την έφεση.

Η καταγγελία

Η σύζυγος του 35χρονου κατήγγγειλε ότι την περασμένη Παρασκευή ο άντρας της παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και μετέβη στην οικία της. «Μπήκε μέσα στο σπίτι και το έκανε άνω κάτω, γύρισα και το βρήκα σε άθλια κατάσταση. Όταν του ζήτησα να φύγει με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα με κάψει ζωντανή», κατέθεσε η παθούσα.

Όπως είπε στους δικαστές, ο κατηγορούμενος βγήκε πριν από λίγο καιρό από τη φυλακή, ενώ όταν τον προειδοποίησε ότι θα ειδοποιήσει την αστυνομία εκείνος την απείλησε ότι θα τη σφάξει.

Στην απολογία του ο 35χρονος ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις του και παρακάλεσε τους δικαστές να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
  • Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομικήσυμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr.

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr