Eνίσχυση 5000€ ζητούν περιφερειάρχες των κλειστών περιοχών για το λιανεμπόριο – Έκτακτα μέτρα ζητά η ΠΕΔΚΜ

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει με αυτή την κίνηση τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

NEWSROOM
Eνίσχυση 5000€ ζητούν περιφερειάρχες των κλειστών περιοχών για το λιανεμπόριο – Έκτακτα μέτρα ζητά η ΠΕΔΚΜ

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης αύριο Δευτέρα, ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, καθώς κρίθηκε ότι στις τρεις αυτές πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει με αυτή την κίνηση τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, οι περιφερειάρχες ζητούν αυτή η επιχορήγηση να δοθεί χωρίς κριτήρια.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Έκτακτα μέτρα γενναίας οικονομικής στήριξης ζητά η ΠΕΔΚΜ

Την πλήρη συμπαράστασή της στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα της αγοράς στην πόλη, «όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τονίζοντας πως «η αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης». Ζητά δε, «έστω και την ύστατη στιγμή να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι αν όντως οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν ανοίξουν τη Δευτέρα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα γενναίας οικονομικής ενίσχυσής τους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΚΜ επισημαίνει ακόμη πως ο εμπορικός κόσμος της πόλης, έχοντας λάβει όλο το τελευταίο διάστημα δημόσιες διαβεβαιώσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, «έκανε ήδη τον προγραμματισμό του και προετοιμάστηκε για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα καταστήματα, προβαίνοντας σε αγορές εμπορευμάτων και διακόπτοντας τις αναστολές (εργασίας) υπαλλήλων». Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προτεραιότητα όλων είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, «αλλά η επίκλησή της δεν μπορεί να είναι άλλοθι για συμπεριφορές άδικες και αιφνιδιαστικές, που διασπούν τη συλλογική προσπάθεια»._

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr