Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων: Παραμένουν εκκρεμείς 82.293 υποθέσεις για παραβιάσεις των κανόνων για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Σκοτώθηκαν 478 παιδιά
Στο μικροσκόπιο της Ένωσης η πορεία δικαστικής διερεύνησης των εγκλημάτων πολέμου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε στις αρχές Μαΐου
Υπάρχουν εκκρεμείς 82.293 υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου, 18 υποθέσεις προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του πολέμου και 37 υποθέσεις σχεδιασμού και εκτέλεσης ανεπίτρεπτων επιθετικών πολεμικών δράσεων. Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας στο συνέδριο που οργάνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 5 και 6 Μαΐου 2023, με κύριο θέμα την πορεία της δικαστικής διερεύνησης των εγκλημάτων πολέμου που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κύριοι ομιλητές για το θέμα ήταν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Prof. Piotr Hofmański καθώς και ο Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Prof. Marek Safjan.
Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου της Ουκρανίας κ. Valentyn Gvozdiy, διακεκριμένοι δικηγόροι με σημαντική παρουσία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, ακαδημαϊκοί και δικαστές από όλη την Ευρώπη.
Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε πως όλες οι πράξεις, που ανέφερε η Γενική Εισαγγελία, προβλέπονται και τιμωρούνται τόσο κατά το Δίκαιο της Ουκρανίας όσο και με το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ενώ σημειώθηκε επίσης πως κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών υπάρχουν 478 περιπτώσεις παιδιών που σκοτώθηκαν και 963 που τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ουκρανία: Οι πολίτες να κρατούν αποδείξεις
Μάλιστα η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να κρατούν αποδείξεις μέσω βίντεο ή φωτογραφιών των όσων διαπράττονται καθημερινά και να τις αποστείλουν τόσο στις Αρχές όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που διερευνά τις υποθέσεις.
Η δικαιοδοσία για την εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου ανήκει εκτός από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα εθνικά δικαστήρια των χωρών που έχουν υιοθετήσει την λεγόμενη οικουμενική δικαιοδοσία. Θεωρητικά δηλαδή μπορούν να δικαστούν σε οποιαδήποτε χώρα ενδεχόμενα καταφύγουν ή συλληφθούν οι εγκληματίες οσοδήποτε χρόνος και εάν περάσει, χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν το ευεργέτημα της παραγραφής.
Αλέξης Αναγνωστάκης: Το νομικό στοίχημα της τωρινής γενιάς των ευρωπαίων δικηγόρων και δικαστών
Συντονιστής στη συζήτηση στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων υπήρξε ο Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ποινικολόγων.
«Η τεκμηρίωση και η τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί το νομικό στοίχημα της τωρινής γενιάς των ευρωπαίων δικηγόρων και δικαστών. Οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Πρέπει να τεθεί ένα σωστό παράδειγμα αποτροπής για το μέλλον για τους επίδοξους ηγέτες που θα καλυφθούν κάτω από μεγαλοιδεατικούς μανδύες για να αιματοκυλίσουν ξανά την ανθρωπότητα» τόνισε στην παρέμβασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κίνδυνος “σοβαρής βλάβης” στη χώρα καταγωγής επιτρέπει ειδικό καθεστώς πρόσφυγα σε γυναίκες θύματα εγκλημάτων τιμής, αναγκαστικού γάμου και ενδοοικογενειακής βίας Η άτυπη “ιεραρχία” κρατουμένων στις φυλακές: Καταγγελίες για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος “κατωτέρων” και ανοχή του προσωπικού Εκλογές 2023: Ο Κασιδιάρης ζητά να σταλεί προδικαστικό ερώτημα για το κόμμα του στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Η απάντηση της Βασιλικής Θάνου στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή του Ι. ΝτογιάκουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr