Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Η Χρυσή Αυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή - Για ποιους κατηγορούμενους το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερες ποινές και γιατί - Το απόγευμα η πορεία.

NEWSROOM
Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Η Χρυσή Αυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης

Έντεκα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού ήταν η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με προεδρεύουσα την -αεροπαγίτη πλέον- Μαρία Λεπενιώτη, η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όπως και οι πρώην βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή όσοι συμμετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο και, σύμφωνα με την απόφαση, αποτελούσαν τη στενή ομάδα γύρω από τον Αρχηγό.

Μαρία Λεπενιώτη / EUROKINISSI

Δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Η δίωξη

Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία.

Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε εννιά μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1.109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται αδικήματα που, όπως αναφέρεται, διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής από το 2008.

Ηλίας Κασιδιάρης / EUROKINISSI

Η δίκη της Χ.Α. σε πρώτο βαθμό

Η πρωτοβάθμια δίκη, μία από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 και διήρκεσε πάνω από πέντε χρόνια (με 466 δικάσιμους). Συνεκδικάστηκαν τέσσερις υποθέσεις: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καθώς και η –σημαντικότερη από όλες– υπόθεση για το αν η Χρυσή Αυγή αποτελούσε εγκληματική οργάνωση.

Αναμφίβολα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η πιο κρίσιμη από τις υποθέσεις που εξέτασε το Κακουργιοδικείο. Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που αναφέρει: «Ο Παύλος Φύσσας δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάσει σχεδίου κινήθηκε κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν τον Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα, όπως και έγινε. Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία ή αντιπαράθεση με το θύμα, αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεσης σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι ο Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του αλλά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής και το κίνητρο ήταν πολιτικό – ιδεολογικό και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επιχείρηση συγκάλυψης της ανθρωποκτονίας από την ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Γιώργος Ρουπακιάς / EUROKINISSI

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Η δευτεροβάθμια δίκη άρχισε στις 15 Ιουνίου 2022 στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Εξετάζονται από την αρχή οι υποθέσεις για τις οποίες οι καταδικασμένοι άσκησαν το δικαίωμα της έφεσης (επίθεση και δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων αλιεργατών και απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, καθώς και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της).

Η απόφαση του Εφετείου μπορεί να διαφοροποιηθεί και οι ποινές να αλλάξουν, ακόμα και να αυξηθούν καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Μετά την έφεση το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτήν που αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο και ως εκ τούτου μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης η ποινή για τους καταδικασθέντες ως διευθυντήριο της οργάνωσης (στους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Ι. Λαγό, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο έχει επιβληθεί κάθειρξη δεκατριών ετών, ενώ στον Αρτ. Ματθαιόπουλο δέκα ετών). Αντίστοιχα μεγαλύτερη κάθειρξη δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

O εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος στην έφεσή του αναφέρεται στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τονίζει ότι «δεν ευσταθεί» ο ισχυρισμός του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ότι με τον τρόπο αυτό αναλάμβανε το πολιτικό κόστος. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά τη δολοφονία είναι μόνο ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και επικαλείται τις απολογίες των κατηγορουμένων από τις οποίες προκύπτει ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης στον Παύλο.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετράει ήδη 106 συνεδριάσεις και στην επόμενη δικάσιμο αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, πρώην μελών της Χρυσής Αυγής. Εδώ και έναν χρόνο η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης φυλλορροεί, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διορίσει πέρυσι το καλοκαίρι 13 δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τους κατηγορούμενους.

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις της Μάγδας Φύσσα

«Ήλθανε μέσα στο σπίτι μου και δολοφονήσανε το παιδί μου. Έτσι απλά! Και ξέρω ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο Κοινοβούλιο», κατέθεσε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο (6.10.2015) η Μάγδα Φύσσα, η μάνα-σύμβολο ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Μάγδα Φύσσα / EUROKINISSI

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 κατέθεσε ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου τι γνωρίζει για την υπόθεση: «Τι ξέρω; Για το παιδί μου να μιλήσω. Για τον Παύλο. Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι γιος μου. Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε. Πήγαινε για καφέ με την κοπέλα του, τη Χρύσα, και μετά θα πήγαιναν να δουν μπάλα.

» Χτύπησε το κουδούνι στις 2 τη νύχτα. Δεν θα μπορούσε τέτοια ώρα να έρθει ο κουνιάδος για καλό. Αντικρύζω ένα ωχρό πλάσμα που δεν βρίσκει λόγια να μας πει τι έχει συμβεί. Τον ρώτησα τι έχει γίνει. Μου είπε ότι απλά ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο. Αν ήταν κάτι πολύ απλό δεν υπήρχε περίπτωση να με ανησυχήσει. Ρωτούσα τι συμβαίνει, αν είναι στην εντατική, πώς χτύπησε, μου έλεγε ότι τίποτα δεν έχει. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν πάρα πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα. Τους ρωτούσα επίμονα πού είναι το παιδί μου, κατάλαβα ότι είχε γίνει κάτι πολύ κακό αλλά πόσο κακό δεν ήξερα. Μου έδωσε ένα χάπι, με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφόνησαν. Ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και ότι τον δολοφόνο τον πιάσανε. Ήταν επαγγελματικό το χτύπημα. Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές…».

EUROKINISSI

Πορεία από το μνημείο του Παύλου

Με κεντρικό σύνθημα «Έντεκα χρόνια ούτε βήμα πίσω», η σημερινή πορεία θα ξεκινήσει από το μνημείο του Παύλου (οδός Φύσσα 60) στις 17.30, θα κατευθυνθεί στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και θα ολοκληρωθεί στο μετρό της Νίκαιας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ