Έως και 60 βουλευτές θα παρευρίσκονται πλέον στην αίθουσα της Ολομέλειας
Αυξάνεται ο αριθμός των παριστάμενων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων με απόφαση που έλαβε πριν από λίγη ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων. Από τούδε και στο εξής θα μπορούν να παρευρίσκονται έως και 60, αριθμός που καθορίστηκε κατόπιν εισήγησης της ιατρικής υπηρεσίας της Βουλής, προκειμένου να τηρείται η απόσταση των […]
Αυξάνεται ο αριθμός των παριστάμενων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων με απόφαση που έλαβε πριν από λίγη ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων. Από τούδε και στο εξής θα μπορούν να παρευρίσκονται έως και 60, αριθμός που καθορίστηκε κατόπιν εισήγησης της ιατρικής υπηρεσίας της Βουλής, προκειμένου να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων του έθνους.
Η κατανομή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, που σημαίνει ότι στις συνεδριάσεις για τη συζήτηση νομοσχεδίων, εκτός από την σταθερή παρουσία 19 βουλευτών, θα συμμετέχουν πλέον και άλλοι 41. Στους 19 βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (ο πρωθυπουργός δεν προσμετράται), καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει όποτε ζητήσει το λόγο, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής και η κ. Παπαρήγα, με την ιδιότητα της πρώην προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι υπόλοιποι 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατ’ αναλογία δύναμη των κομμάτων, ως εξής: Από τη Νέα Δημοκρατία, 22 Βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, 12 Βουλευτές, από το Κίνημα Αλλαγής, 3 Βουλευτές, από το ΚΚΕ, 2 Βουλευτές, από την Ελληνική Λύση, 1 Βουλευτής και από τη ΜέΡΑ25, 1 Βουλευτής.
Η πρόταση για την διευρυμένη και αναλογική εκπροσώπηση των βουλευτών θα εφαρμοστεί από αύριο, Παρασκευή 8 Μαΐου, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τίτλο: «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις», η οποία θα είναι ενιαία, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση.
Το επικείμενο νομοθετικό έργο Έχει κατατεθεί νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές» και θα κατατεθεί αύριο, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57 ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α’99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».
Και τα δύο θα παραπεμφθούν προς επεξεργασία στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές τη Δευτέρα 11 Μαΐου και συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 10:00, από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 13:00, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Και οι δύο Διαρκείς Επιτροπές θα συνεδριάζουν με πλήρη σύνθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Στην Ολομέλεια, θα προηγηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 14 Μαΐου, ώρα 10:00 και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου, μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις. Η συζήτησή τους θα είναι ενιαία, επί της αρχής και επί των άρθρων.
Όσον αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες, πλην μυστικών, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Τέλος, ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα συζητηθούν επίκαιρες ερωτήσεις σε τρεις συνεδριάσεις, τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 18:00 την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 9:00 και την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 9:00.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr