“Επισφαλή δάνεια” από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αίτημα αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης αθώωσης των κατηγορουμένων

Την αναίρεση της παύσης ποινικής δίωξης ζητά ο αρμόδιος αντεισαγγελέας. Κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος.

NEWSROOM
“Επισφαλή δάνεια” από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αίτημα αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης αθώωσης των κατηγορουμένων

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Απάντηση στο αίτημα αναίρεσης κατά της απόφασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καλείται να δώσει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, καθώς ο αντιεισαγγελέας Ζαχαριάς Κοκκινακης ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή της δήλωσης που απαιτεί ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται, ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα αυτό διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα, ενώ για τις υποθέσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο είχε δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να κατατεθεί σχετική δήλωση στο δικαστήριο.

Για το ζήτημα αυτό είχε αποφανθεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση την περασμένη χρόνια. Αν και η προεδρος είχε ψηφίσει υπέρ τη συνέχισης της δίκης και για τα συγκεκριμένα αδικήματα, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων κηρύχθηκε απαράδεκτη και απαλλάχθηκαν από τα δύο κακουργήματα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Η παρέμβαση Πλιώτα

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί η δικαστική απόφαση προκειμένου να μελετήσει εάν το σκεπτικό της απαλλαγής ήταν αιτιολογημένο. Από τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Πλιώτας όπως έγραψε το dikastiko.gr εξέταζε το ενδεχόμενο να ασκήσει αναίρεση.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει την απόφαση απαλλαγής κατηγορουμένων (όταν καθαρογραφόταν)  προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί εάν θα ασκηθεί ή όχι αναίρεση στο σκέλος που αφορά την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σημειώνεται, ότι μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την κατηγορία της απάτης. Ωστόσο, και για αυτή την κατηγορία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι στους οποίους αφορούσε με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Η απαλλαγή των κατηγορούμενων

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφισε , ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης επίσης όπως είχε δημοσιοποιήσει το dikastiko.gr.

Επισημαίνεται πως για τα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ. κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλλιπίδης , στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.ά. Σύμφωνα με τις κατηγορίες οι δανειοδοτήσεις αφορούν την περίοδο 2008 έως 2010, όπου σύμφωνα με τη δικογραφία φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, πλην του κ. Φιλλιπίδη είναι στελέχη του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr