Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Κορυφαία στιγμή της Ομιλίας του ήταν όταν αναφέρθηκε στο μέτρο του χριστιανικού διαλόγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 στις 7.00 μ.μ. στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώτος τη τάξει Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας. Την τελετή άνοιξε, προσφωνώντας τον τιμώμενο, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Την περιένδυση με την τήβεννο της Σχολής πραγματοποίησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ενώ το ψήφισμα αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο.

Τον έπαινο του τιμωμένου συνέθεσε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολης, κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ο οποίος επισήμανε: «Η ένταξη του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος στην χορεία των επί τιμή Διδακτόρων μας εκφράζει την ομόθυμη ενσυναίσθηση ν’ αχτινοβολήσουμε μαζί του, το διάχυτο εκείνο πνεύµα κατά τα συναισθηµατικά κέντρα του κόσµου ολόκληρου. Κάθε στιγµή μας πρέπει να είναι κιόλας µια στιγμή της νέας πραγματικότητας· κάθε της αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα µιας καινούριας, πιο τολμηρής, επέμβασης μέσα στον κόσμο. Ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, δωρικός, γεμάτος, αληθινός, φέρει ζωντανούς και -για τούτο- ελκυστικούς τους ποιητικούς εκκλησιαστικούς τρόπους του Βυζαντίου. Είναι ο Ιεράρχης, που σαν τον ναυτίλο, έχει κάθε στιγμή επίγνωση των διαστάσεων καθώς και του στίγματος, όπου ο ίδιος βρίσκεται και που η νοητή ναυς της Εκκλησίας πάντα μετακινείται. Η Αλήθεια, που εκφράζει, είναι η αλήθεια του σοφού Ιεράρχη και -ευτυχώς ταυτόχρονα- η αλήθεια του πιο αθώου παιδιού, έτσι, όπως αγαπά να διαλέγει και να εκδηλώνεται στις κρίσιμες στιγμές η πρώτη φύση των πραγμάτων». Γέρων Χαλκηδόνος

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος ανέπτυξε το θέμα «Φως φορεί, φως πέμπει, φως εστι: Η θέορτος αρτιφωνία του Χαλκηδονίου δόγματος ως εσαεί μέτρον της Κοινωνίας εν διαλόγω», σε μία ομιλία σταθμό για την σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία. Μεταξύ άλλων είπε: «Το δόγμα δεν είναι ένας τύπος αυθαίρετα επιβεβλημένος, μία μορφή «εργαστηριακής» θεολογίας. Είναι η έκφραση -με αιώνια γόνιμο τρόπο- της ουσιαστικής πραγματικότητας της χριστιανικής ζωής εν πίστει στο Σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία. Ο Όρος της Χαλκηδόνος δεν ήταν μια αυτονόητη μεταφυσική δήλωση. Ήταν μια δογματική απόφανση, μια ομολογία, μια δήλωση πίστεως. Δεν πρέπει να απομονώνεται από το συνολικό όραμα του μεγάλου μυστηρίου της ευσεβείας, που οφείλει να συλλαμβάνεται δια της πίστεως. Ήταν ένα θεολογικό κλειδί τόσο για την ιστορία της Καινής Διαθήκης όσο και για την εμπειρία της Εκκλησίας, που η ίδια ανήκει σε αυτό το μυστήριο, όντας το Σώμα του Ένσαρκου Λόγου».

Κορυφαία στιγμή της Ομιλίας του ήταν όταν αναφέρθηκε στο μέτρο του χριστιανικού διαλόγου: «Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε εντονότερη από όλους την πικρία των αποτυχημένων προσπαθειών διαλλαγής, όταν η Χριστιανική Αυτοκρατορία της Ανατολής ευρέθη σε πολιτική αδυναμία. Ακόμη, όμως, και στις πιο δύσκολες στιγμές του Γένους των Χριστιανών το εκκλησιαστικό φρόνημα της πιστεύουσας κοινότητας παρέμεινε ρωμαλέο. Για κάθε Σύνοδο της Λυώνος η Ορθοδοξία γεννά έναν Γρηγόριο Παλαμά, για κάθε Φερράρα-Φλωρεντία έναν Μάρκο Ευγενικό. Στους σημερινούς καιρούς οι φύλακες των τιμαλφών της Πίστεως παραμένουν άγρυπνοι. Ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, ο χριστοτερπώς ποιμαίνων την Κωνσταντινουπολίτιδα Εκκλησία, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οραματιστής, ο δίκαιος, ο φιλάγιος και της Κανονικής Παραδόσεως εγκρατέστατος θεράπων και ερμηνευτής, μεριμνά για την κραταίωση της Ορθοδόξου μαρτυρίας και αυξάνει την παρακαταθήκη. Είμαι ευτυχής, διότι σε όλη την πορεία του σύγχρονου διαχριστιανικού διαλόγου δεν υπήρξαν ριψάσπιδες και μηδίσαντες από την πλευρά των Ορθοδόξων. Ίσως, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν υπερβάλλων ενθουσιασμός και ζήλος, αλλά ποτέ προδοσία. Η Ορθοδοξία δεν θα ζήσει άλλη Φερράρα· στώμεν καλώς».

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και πολλοί σημαίνοντες Ιεράρχες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων οι Μητροπολίτες, Ανέων, Λαρίσης, Κηφισίας, Φθιώτιδος, Πατρών, Μεσσηνίας, Νέας Σμύρνης και Νέας Κρήνης. Από την Κρήτη οι Μητροπολίτες Κυδωνίας, Αρκαλοχωρίου και Ρεθύμνης.

Παρευρέθησαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,o Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτακης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρώην Υπουργός Κ. Γαβρόγλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο Βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κυρανάκης καθώς και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κυπραίου.

Παρόντες ήταν επίσης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση Ευάγγελος Χρόνης ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Φωκάς και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, καθώς και προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, των Γραμμάτων, της Τέχνης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η τελετή αναγόρευσης έκλεισε με τον τενόρο Ιωάννη Φίλια, που ερμήνευσε τραγούδια από το διεθνές και εγχώριο κλασικό ρεπερτόριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ