Επιτροπή PEGA: Διαψεύδει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το Predator στην Ελλάδα

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα από την Εισαγγελέα της Ε.Ε. κατόπιν αιτήματος της.

NEWSROOM
Επιτροπή PEGA: Διαψεύδει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το Predator στην Ελλάδα

Σε διάψευση προχώρησε η Επιτροπή PEGA σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της σχετικά με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο Euroactiv και σύμφωνα με το οποίο υπήρξε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που άνοιξε το δρόμο για έρευνα σχετικά με το Predator και την παράνομη χρήση του στην Ελλάδα.

eurokinissi

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης δήλωσε τα εξής:

«Σε συνέχεια χτεσινών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο πλαίσιο των καταγγελιών περί σκανδάλου παρακολούθησης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της PEGA Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) τονίζει ότι κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει αποσταλεί από την επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr το δημοσίευμα του Euractiv ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού Predator σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών «που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή».

Επιτροπή PEGA: Τι έλεγε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή PEGA που υπέβαλε το αίτημα είχε επικεντρωθεί στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται πάντως πως και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο η διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Οταν μπορέσουμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε έρευνά μας, θα το κάνουμε δημόσια», είπε ο εκπρόσωπος της EPPO στο Euractiv.

Όπως έλεγε το δημοσίευμα, ο Εισαγγελέας της Ε.Ε. έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς κατέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του (πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, δίνοντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε μία πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr