Έρχεται μέχρι το τέλος του 2023 ο νέος Δικαστικός Χάρτης: Αναδιοργάνωση προσωπικού και όχι “λουκέτο” σε υφιστάμενες μονάδες

Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Εν αναμονή συλλογής στοιχείων από τα Δικαστήρια, αναφέρει ο υπουργός Γ. Φλωρίδης. “Προαπαιτούμενο για τη ροή πόρων από τα ευρωπαϊκά Ταμεία” λέει.

NEWSROOM
Έρχεται μέχρι το τέλος του 2023 ο νέος Δικαστικός Χάρτης: Αναδιοργάνωση προσωπικού και όχι “λουκέτο” σε υφιστάμενες μονάδες

Στο τέλος του έτους ο νέος Δικαστικός Χάρτης δεν θα αποτελεί μόνον… σχέδια επί χάρτου. Πρόκειται για έναν ακόμη στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη να συνδέει μάλιστα το διακύβευμα αυτό με τη συνέχιση εκταμίευσης πόρων για τον χώρο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, εκτός από προϋπόθεση για την αναβάθμιση του θεσμού προς όφελος των πολιτών και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, αποτελεί και προαπαιτούμενο για τη ροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση συγκεκριμένων χρονικών οροσήμων. Ετσι, μεταξύ άλλων, στο τέλος του 2023 απαιτείται να έχει θεσμοθετηθεί ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

FREEPIK

Διευκρίνισε ωστόσο πως σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει κλείσιμο δικαστικών μονάδων και συγκεκριμένα μικρών δικαστηρίων, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών παραγόντων του χώρου – από δικαστικούς λειτουργούς, μέχρι δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

«Σημείο-κλειδί στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης θα αποτελέσει η ορθολογική αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, που καλύπτει όλους τους κλάδους των δικαστικών σχηματισμών. Η αναδιοργάνωση όμως του δικαστικού συστήματος δεν θα ξεκινήσει από την κατάργηση ή αναδιανομή δικαστικών μονάδων, αλλά –κατά προτεραιότητα– από την οργανωμένη και ισότιμη λειτουργική αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού σε κάθε περιφέρεια» τόνισε ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στην «Καθημερινή».

eurokinissi

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Απαιτείται συλλογή στοιχείων

Ειδικότερα, ανέφερε πως «προέχει ο σωστός καταμερισμός του προσωπικού στα υπάρχοντα δικαστήρια με βάση τη δικαστική ύλη ανά περιφέρεια, ώστε να επιταχύνεται η απονομή δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προσπάθεια για τη δημιουργία νέου δικαστικού χάρτη προϋποθέτει εκτεταμένη συλλογή στοιχείων, επεξεργασία και σοβαρή μελέτη που αφορά τα δικαστήρια όλης της χώρας, τα οποία σύντομα θα τα έχουμε στα χέρια μας».

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και το θέμα των αναβολών, που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από δικαστικούς λειτουργούς. «Πρόκειται κυριολεκτικά για μάστιγα, που επιφέρει τεράστιο δικαιικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος στους εμπλεκόμενους θεσμούς και πολίτες. Οφείλουμε να κινηθούμε τολμηρά. Στο κάτω κάτω, τα ισχύοντα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. μπορούν να ισχύσουν κι εδώ. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να ισχύουν λόγοι αναβολών που δεν ισχύουν σε καμία σοβαρή χώρα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr