Έρχεται νέο νομοσχέδιο: Ποιες δικαστηριακές διαδικασίες αναλαμβάνουν οι δικηγόροι

Το σχέδιο για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

NEWSROOM
Έρχεται νέο νομοσχέδιο: Ποιες δικαστηριακές διαδικασίες αναλαμβάνουν οι δικηγόροι

Κλειδί θα αποτελέσει το λεγόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο, με το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναμένεται να περάσει δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι οποίες οδήγησαν σε μερική αποχή των δικηγόρων έως τις 19 Ιανουρίου 2024.

Όπως ανέφερε το «Θέμα της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης «την ίδια ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επεξεργάζεται πυρετωδώς το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο συρτάρι του έχει ήδη έτοιμο άλλο νέο νομοσχέδιο για την μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να επέλθει αποσυμφόρηση στη Θέμιδα   και να μπορέσει να τρέξει η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».

Όπως λέει ήδη, ο κ. Φλωρίδης επεξεργάζεται με το νομικό επιτελείο του τα υπομνήματα και τις παρατηρήσεις των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων, των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπως και άλλων φορέων επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας.

Οι αλλαγές με το «ερανιστικό» νομοσχέδιο: Οι παρατηρήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και η μεταφορά δικαστηριακής ύλης

Παράλληλα, όμως η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υιοθέτησε κάποιες από τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο για τους Κώδικες αναμένεται μέσα στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα να πάρει το δρόμο της Βουλής.

Τώρα, με άλλο το «ερανιστικό» νομοσχέδιο το οποίο, προωθεί ο κ. Φλωρίδης  προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά  ύλης από τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία της χώρας στη δικηγορική κοινότητα.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό μεταφέρονται από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία οι αρμοδιότητες αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση κληρονομητηρίου, οι συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων υποθηκών, η σύσταση Σωματείων και Ενώσεων (εκτός των πολιτιστικών), οι ένορκες βεβαιώσεις, κ.λπ. Το ερανιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Φλωρίδης κατά τις εργασίες της Ολομέλειας όπως έγραψε το dikastiko.gr των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους, η οποία θα δώσει οικονομική ανάσα και ειδικά στους νέους νομικούς παραστάτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, επισήμανε ότι η μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στην δικηγορική κοινότητα αποτελεί θεσμική αναβάθμιση των δικηγόρων ως συλλείτουργών της Δικαιοσύνης.

Τι θα προβλέπει το «ερανιστικό» νομοσχέδιο: Πώς θα χορηγούνται οι εγγραφές

Σύμφωνα με πληροφορίες το «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι η εγγραφή ή τροποποίηση καταστατικού επαγγελματικών Ενώσεων και Συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και Αθλητικών Σωματείων θα γίνεται με διαταγή που θα εκδίδει δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το Ειρηνοδικείο της έδρας του Σωματείου, Ένωσης, κ.λπ.

Ορίζεται επίσης σε άλλο άρθρο του νέου νομοσχεδίου ότι «η αρμοδιότητα για την έκδοση διάταξης βάσει της οποίας θα χορηγείται το κληρονομητήριο, μεταβιβάζεται στους δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το δικαστήριο της κληρονομίας».

Παράλληλα, η  σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομίας θα γίνεται και από δικηγόρους, πέραν των συμβολαιογράφων. Έτσι, η  πράξη αποδοχής κληρονομίας  που θα συντάσσεται από δικηγόρους, προκειμένου  να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου, θα προσκομίζεται  μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα, στον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομίας. Εκεί   θα συντάσσεται η σχετική έκθεση αποδοχής κληρονομίας και θα υπογράφεται   από τον κληρονόμο  ή τον ειδικό πληρεξούσιο που θα έχει ορίσει και τον γραμματέα του δικαστηρίου.

Δυνατότητα βεβαίωσης μόνον ενώπιον δικηγόρων

Στις προωθούμενες διατάξεις, αναφέρεται πως «η συναινετική εγγραφή ή συναινετική εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης θα γίνεται βάσει διαταγής που θα εκδίδει δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το Ειρηνοδικείο στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση».

Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται με άλλη διάταξη του νέου νομοσχεδίου πως «καταργείται η δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον των Ειρηνοδικών και  διατηρείται η δυνατότητα  λήψη ενόρκων βεβαιώσεων μόνο ενώπιον δικηγόρων και συμβολαιογράφων».

Βάσει των διευκρινίσεων της απόφασης αναφέρεται πως «ο τρόπος ορισμού των δικηγόρων που θα μπορούν να  εκδίδουν διαταγή κληρονομητηρίου, εγγραφής ή συναινετικής εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης και εγγραφής ή τροποποίησης καταστατικού επαγγελματικών και Συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα γίνεται από ειδικό κατάλογο-κατάσταση  που θα συντάσσεται από τους κατά τόπους 63  Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Οι κατάλογοι αυτοί θα αποστέλλονται στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Δικηγορικών Συλλόγων  πριν την έναρξη  κάθε  δικαστικού έτους (15 Σεπτεμβρίου)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr