Έρχεται ο νόμος για τη συνεπιμέλεια – Τι αναφέρει ο Κ. Τσιάρας για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου
Τις επόμενες ημέρες έρχονται οι δραστικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να προωθήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Οικογενειακό Δίκαιο, με βασική τομή αυτήν που αφορά τη συνεπιμέλεια για τους γονείς, μετά από διαζύγιο ή διάσταση μεταξύ τους.
«Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών, δεν πρέπει να προκαλούνται πιέσεις και ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Ο νέος νόμος προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη και κουλούρα, ακριβώς πάνω σ’ αυτό, την προστασία και την ενίσχυση των παιδιών» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η συνεπιμέλεια των γονέων, η υποχρέωση επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια κατά το 1/3 του χρόνου του παιδιού αλλά και ο ρόλος του διαμεσολαβητή, ο οποίος εξωδικαστικά θα αναλαμβάνει τη διαχείριση κρίσεων μεταξύ των γονέων.
Το «point system»
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχετικά με το 1/3 της επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι αυτό αποτελεί βάση για τον δικαστή, ώστε να κρίνει αν μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάτι πιο γενναίο, ακόμη και στο 1/2.
Παράλληλα, θα υπάρχει – όπως είπε – ένα point system που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το γονιό. «Αν ασκείται βία ή αν υπάρχει κακοποίηση, είναι προφανές ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε μέχρι και την αφαίρεση της επιμέλειας» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για κακοποίηση, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε – όπως έχει αποκαλύψει και το dikastiko.gr – πως θα επαναφέρει τη ρύθμιση της μη παραγραφής, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει και η καθολική παραγραφή σε ανάλογες περιπτώσεις ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για περιστατικά άσκησης βίας σε επαγγελματίες και δημοσίους λειτουργούς (γιατρούς, εφοριακούς, εργαζομένους στο μετρό κ.λπ.).
Πηγή: ert.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θ. Δαμάκης: Συνεπιμέλεια – Δικαίωμα των παιδιών και Υποχρέωση των γονέων Έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια – Πότε θα ψηφιστεί και τι αλλάζει «Γκολ» στην συνεπιμέλεια με τους Ενεργούς Μπαμπάδες Ενεργοί μπαμπάδες: Μόνον 49 ημέρες το χρόνο περνάνε με τα παιδιά τους – Τι δείχνουν οι δικαστικές αποφάσειςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr