“Έρχονται” νέοι δικηγόροι: Οι διαδικασίες ορκωμοσίας – Τι προβλέπει ο ΔΣΑ για την εγγραφή στο Μητρώο

Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο που επιθυμεί.

NEWSROOM
“Έρχονται” νέοι δικηγόροι: Οι διαδικασίες ορκωμοσίας – Τι προβλέπει ο ΔΣΑ για την εγγραφή στο Μητρώο

Τις διαδικασίες για την ορκωμοσία προβλέπει απόφαση του ΔΣΑ καθώς όπως επισημαίνει “έρχονται” νέοι δικηγόροι, μετά την δημοσίευση διορισμού τους σε ΦΕΚ θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στους αρμόδιους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Όπως αναφέρεται η δημοσίευση της απόφασης για το διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται ένα μήνα περίπου από την υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Έρχονται” νέοι δικηγόροι: Τα επόμενα βήματα

Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο που επιθυμεί. Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον της τριμελούς σύνθεσης του Εφετείου Αθηνών κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, ώρα 8.15 πμ – 8.45 πμ.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέλθουν στο γρ.1227 του Εφετείου Αθηνών, 6ος όροφος, τηλ. 2106404470 – 2106404469,  έχοντας μαζί τους το ΦΕΚ διορισμού τους (ολόκληρο), δύο  μεγαρόσημα των 2 ευρώ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  1. Αίτηση για την εγγραφή στο μητρώο δικηγόρων (4ος όροφος, νέο κτήριο – Τμήμα Μητρώου Δ.Σ.Α.) και μεγαρόσημο των 3 ευρώ.
  2. Μία ειδική δηλώση (έντυπη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών).
  3. Πρακτικό ορκωμοσίας.
  4. Φ.Ε.Κ. (ολόκληρο του διορισμού).
  5. Μία φωτογραφία.
  6. Παράβολο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.Δ. 1599/86, στην οποία να δηλώνεται ότι: «δεν ενέπιπτα κατά τη διάρκεια της ασκήσεώς μου ούτε εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα περί Δικηγόρων».

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Μητρώου του ΔΣΑ (4ος όροφος – ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ.Α.

Τι προβλέπεται για το κείμενο όρκου

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων, οι νέοι δικηγόροι θα πρέπει να αναγνώσουν το κείμενο του όρκου Δικηγόρου όπου ορίζεται:

Ο τύπος του χριστιανικού όρκου έχει ως εξής: «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό, να ακολουθώ τις παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου έναντι των εντολέων μου ευσυνείδητα, να υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και κατοίκων της χώρας και να αντιστέκομαι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία.»

Αν ο δικηγόρος πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, δίνει τον όρκο σύμφωνα με αυτόν το τύπο, στον οποίο όμως περιέχεται το υπόλοιπο, εκτός του θρησκευτικού στοιχείου, μέρος του όρκου της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

Αν ο δικηγόρος προτιμά να δώσει πολιτικό όρκο, αντικαθίσταται από τον τύπο της παρ. 3 του παρόντος άρθρου το θρησκευτικό στοιχείο και τίθενται οι λέξεις «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου».

Σε περιπτώσεις που απουσιάζει στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις (3) μήνες, δύναται να δώσει τον όρκο ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr