Εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου: «Ο νέος νόμος καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τον νέο νόμο 4636/2019 αναφορικά με το άσυλο, που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Όπως σημειώνει, ο νέος νόμος «καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο» και θέτει το ερώτημα κατά πόσο το συγκεκριμένο νομοθέτημα «είναι εναρμονισμένο με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με το Σωματείο, ο νόμος «περιέχει ασαφείς και πολύπλοκες διατάξεις που έχουν προκαλέσει ερμηνευτικά ζητήματα», ενώ «δεν έχει σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου», αλλά «εισάγει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα που θέτει εκτός διαδικασιών ασύλου έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων». Επιπλέον, όπως παρατηρεί, εισάγεται η συστηματική και πέραν του 18μηνου κράτηση των αιτούντων, ακόμα και όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι με τις νέες αλλαγές και κυρίως με την παύση χορήγησης ΑΜΚΑ, οι αιτούντες άσυλο «αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας και, συνεπώς, δημιουργούνται εμπόδια ως προς τη συνολικότερη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία».
Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ασύλου -μεταξύ άλλων- εξηγεί το Σωματείο Συμβασιούχων, «αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης», με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της (600 εργαζόμενοι σε σύνολο 900).
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr