Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ερωτηματολόγιο – Νέοι δικηγόροι: Οι 7 στους 10 δεν έχουν επωφεληθεί από απόφαση για ασφαλιστικές εισφορές – Το 25,3% δεν γνωρίζει τι σημαίνει

Σε καταγραφή των εργασιακών συνθηκών επιχειρεί να προχωρήσει η παράταξη του ΔΣΑ Εναλλακτική Παρέμβαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ερωτηματολόγιο – Νέοι δικηγόροι: Οι 7 στους 10 δεν έχουν επωφεληθεί από απόφαση για ασφαλιστικές εισφορές – Το 25,3% δεν γνωρίζει τι σημαίνει unsplash

Νέοι δικηγόροι: Φως στις εργασιακές συνθήκες τους επιχειρεί να ρίξει η παράταξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης, της οποίας ηγείται ο Θανάσης Καμπαγιάννης μέσω ερωτηματολογίου, που έδωσε στη δημοσιότητα και καλεί να απαντήσουν.

Είναι χαρακτηριστικά – όπως αναφέρει – τα προσωρινά αποτελέσματα ακόμα και εκεί που έχουν υπάρξει νομοθετικές παρεμβάσεις προς τη θετική κατεύθυνση, όπως ήταν πρόσφατα η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που καθιερώνει την πληρωμή από τον εργοδότη του 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών των “συνεργατών” σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, μετά την απόφαση οι 7 στους 10 δεν έχουν επωφεληθεί από αυτήν, ενώ το 25,3% δεν γνωρίζει καν τι συνεπάγεται.  «Οι συνθήκες άσκησης της δικηγορίας είναι σήμερα πιο εισοδηματικά πολωμένες και ταξικά διαστρωματωμένες από ποτέ. Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο Δουβλίνο για το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδίως οι νέες και οι νέοι δικηγόροι που μισθωτοποιούνται ταχύτατα και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε χαμηλούς μισθούς και σε εξοντωτικά ωράρια» σημειώνει η Εναλλακτική Παρέμβαση.

«Η ελληνική περίπτωση προσφέρει δυστυχώς τον συνδυασμό και των δύο (και χαμηλούς μισθούς και εξοντωτικά ωράρια), με το καθεστώς απασχόλησης για λογαριασμό τρίτου (γραφείου, δικηγορικής εταιρείας, ιδιώτη) να είναι παντελώς αρρύθμιστο και γι’ αυτο ευνοϊκό για τον εκάστοτε εργοδότη» προσθέτει.

Η χαρτογράφηση των εργασιακών σχέσεων

«Είναι κοινώς γνωστό ότι οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται σε πλείστες των περιπτώσεων (ακόμα και σε δικηγόρους που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες, όπως τράπεζες), το δε καθεστώς που επικρατεί στα δικηγορικά γραφεία (αυτό που ρυθμίζεται στο άρθρο 48 του Κώδικα Δικηγόρων με τον θεσμό του “συνεργάτη”) αποτελεί την νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και της εκμετάλλευσης» αναφέρει η παράταξη.

Για το λόγο αυτό επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πεδίο των εργασιακών σχέσεων που ανθούν στη δικηγορία, πίσω από τα μεγάλα λόγια για την “ανεξαρτησία του δικηγορικού λειτουργήματος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο του Συλλόγου οι αριθμοί των εμμίσθων εντολών και συνεργασιών που είναι αυτή τη στιγμή δηλωμένες ανέρχονται το 2022, σε 4.317 συμβάσεις έμμισθης εντολής: 3.979 σε εταιρείες (ένα πολύ μικρό κομμάτι σε δικηγορικές), 323 στο Δημόσιο και 15 σε φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά τους “συνεργάτες”, είναι αυτή τη στιγμή δηλωμένοι στο Μητρώο του ΔΣΑ 2.069 δικηγόροι: 1.869 σε δικηγορικές εταιρείες και 200 σε δικηγορικά γραφεία.

«Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει το χάος της αδήλωτης εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίσταται, ιδίως στα δικηγορικά γραφεία αλλά και σε μεγάλες – δικηγορικές ή άλλες – εταιρείες» τονίζει ο κ. Καμπαγιάννης.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη κατήρτισε ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι δικηγόροι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτου ανεξάρτητα από τη νομική μορφή (μπλοκάκι, έμμισθη, “μαύρα”, κοκ).

«Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή έχουμε επανειλημμένα πει πώς μόνο με μαζική κινητοποίηση μέσα και έξω από τους Δικηγορικούς Συλλόγους μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το εκμεταλλευτικό σκηνικό που βιώνεται ιδίως από τη μεγάλη μάζα των νέων δικηγόρων: έτσι ενώ πιέζουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες, την ίδια στιγμή στηρίζουμε αυτόνομες δράσεις και κινήσεις, ανάμεσά τους και αυτές του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων» επισημαίνεται.

«Γι’ αυτό καλούμε ιδίως τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που δουλεύουν για τρίτους να βοηθήσουν στην χαρτογράφηση των συνθηκών εργασίας συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, αλλά και να συμμετάσχουν στη συζήτηση που επιχειρούμε να ανοίξουμε για την νομοθετική κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων των – με οποιαδήποτε μορφή – μισθωτών δικηγόρων» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ