Ερώτηση Βαρουφάκη στο υπ. Παιδείας: Να μπει φρένο στην δράση οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων σε σχολεία και Πανεπιστήμια
Τι αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, με αφορμή τα νέα κρούσματα επιθέσεων που καταγράφηκαν σε εκπαιδευτικές δομές.
Συχνά είναι τα περιστατικά δράσης οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων, που τρομοκρατούν την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως αναφέρεται. Τέτοιες ομάδες έκαναν την επανεμφάνισή τους σε προαυλιους χώρους σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης προχωρώντας σε οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μαθητών, τόσο προσφυγόπουλων, όσο και Ελλήνων, με σκοπό τη στέρηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, δικαιώματος όλων ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο, καταγωγή.
Σε αυτές αναφέρεται ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να υπάρξει η λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως λέει οι ομάδες αυτές «απειλούν και επιτίθενται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τρομοκρατούν προσφυγόπουλα για να σταματήσουν το σχολείο, στοχεύουν σε όποιον είναι διαφορετικός».
Παραπέμπει στα «γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης όπου ακροδεξιοί μαζεύτηκαν από όλη την πόλη, μεταξύ αυτών και μαθητές, με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φέροντας πέτρες, λοστούς, μαχαίρια, πυρσούς και άλλα αντικείμενα, με κάποιους από αυτούς να χαιρετούν φασιστικά. Αφού βγήκαν μέσα από το χώρο των σχολείων επιτέθηκαν σε φοιτητές και μαθητές που ήταν έξω από τον αύλειο χώρο, προκάλεσαν πυρκαγιά στο χώρο του κτηρίου και καταστράφηκαν αυτοκίνητα εκπαιδευτικών, ενώ εκπαιδευτικοί δέχτηκαν και προπηλακισμούς».
Το ίδιο γνωστά – τονίζει ο κ. Βαρουφάκης – είναι και «τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου πυρήνας φασιστικών ομάδων επιτέθηκε σε μαθητές που καλούσαν σε Γενική Συνέλευση και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 20/1, κατέβασαν μαθητικό πανό με σύνθημα «Μόρφωση και υγεία για τους μαθητές», ενώ ανάρτησαν πανό που έγραφε «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» και «Έξω οι αριστεροί από τα σχολεία». Σε μια επίδειξη δύναμης και αποκαλυπτική των προθέσεών τους ενέργεια, διακίνησαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι “ Σε αυτά τα χώματα (ενν. Δυτικές συνοικίες) είμαστε διατεθειμένοι να σπείρουμε τις ιδέες μας και μια νέα εποχή να καρποφορήσει. Μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά μας θα προέχουν έναντι οποιασδήποτε θεωρίας περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Αίμα, γη, έθνος, φυλή τα ιδανικά μας»!! Τις φασιστικές ενέργειες στις οποίες επιδίδονται στα σχολεία τις επιδεικνύουν μέσω του διαδικτύου με βίντεο και φωτογραφίες από επιθέσεις, ναζιστικό χαιρετισμό και φασιστικά πανό».
Ενώ λέει και πως «πριν τα Χριστούγεννα μία ομάδα από αυτούς επιτέθηκαν και χτύπησαν πρόσφυγα μαθητή του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου. Το ίδιο επανέλαβαν για δεύτερη φορά επιτιθέμενοι και στον ίδιο μαθητή, αλλά και στους άλλους πρόσφυγες μαθητές με σκοπό να τους τρομοκρατήσουν για να σταματήσουν το σχολείο».
Η επίθεση στον 19χρονο Άλκη και η ανάγκη μέτρων
Στην ερώτησή του στη Βουλή, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως «η ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης τον Οκτώβρη του 2020 είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή μόνο ανάπαυλα στη δράση των φασιστικών ομάδων, οι οποίες φαίνεται να επανακάμπτουν σιγά σιγά και ο εφιάλτης φαίνεται να ξαναξυπνά».
Όπως σημειώνει η πρόσφατη επίθεση κατά του 19χρονου Άλκη επιβεβαίωσαν τους φόβους. «Έπεσε νεκρός από τα χέρια φασιστών που δραστηριοποιούνται εντός των ποδοσφαιρικών συλλόγων, όπως φαίνεται όμως, διασυνδέονται άμεσα με τα μέλη των οργανωμένων φασιστικών ομάδων που είδαμε να επιχειρούν στα σχολεία της Δ. Θεσσαλονίκης. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι βλέποντας το φαινόμενο να κλιμακώνεται, φασιστικές ομάδες να κάνουν επίδειξη δύναμης μέσα στα σχολεία, να επιδιώκουν να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας ώστε να γίνει σαφές σε όλους ότι αυτοί «κάνουν κουμάντο».
Βάσει των δεδομένων αυτών, ο κ. Βαρουφάκης ρωτά την υπουργό:
1) Τι έκανε μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εμφάνισης οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων εντός των χώρων εκπαίδευσης της Δ. Θεσσαλονίκης και σύντομα και της υπόλοιπης Ελλάδας, ώστε να προλάβουμε να αντιδράσουμε σαν κοινωνία, πριν θρηνήσουμε το επόμενο θύμα της εγκληματικής τους δράσης;
2) Συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του υπουργείου η διοργάνωση αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία, που θα ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να μεταδίδουν ανάλογα μηνύματα στους μαθητές ξεπερνώντας την τρομοκρατία που τους ασκείται σήμερα; Έχει δώσει αντίστοιχες κατευθύνσεις και οδηγίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης;
3) Απασχολεί το Υπουργείο ο τρόπος αντιμετώπισης όσων συστηματικά προωθούν μέσα στα σχολεία φασιστικές ιδέες και πρακτικές, το μίσος για το διαφορετικό, και απειλούν και τρομοκρατούν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας;
4) Με ποιον τρόπο σκέφτεται το υπουργείο να διασφαλίσει την ασφαλή μετάβαση από και προς το σχολείο, σε μαθητές πρόσφυγες που έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά και να δημιουργήσει γενικότερα αίσθημα ασφάλειας στους πρόσφυγες μαθητές, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους;
5) Θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία από τα καμπ και σπίτια τα όπου διαμένουν, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα για τη φοίτησή τους στα σχολεία; Θα λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης από και προς το σχολείο για όλα τα προσφυγόπουλα καθώς και η λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία με μείωση του αριθμού που προβλέπει τη λειτουργία τους; Θα εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας τους με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς; Θα στελεχωθούν έγκαιρα όλες οι δομές στις οποίες φοιτούν προσφυγόπουλα με εκπαιδευτικούς που θα είναι πλήρους ωραρίου και όχι μειωμένου; Θα λυθούν τα ίδια και παραπλήσια προβλήματα λειτουργίας των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ);
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr